Get Adobe Flash player

Kovo 1 dieną, atsiliepdamos į Lituanistų sambūrio kvietimą surengti pamoką, skirtą poetui, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Kaziui Bradūnui atminti, Lizdeikos gimnazijos bibliotekos darbuotojos kartu su lietuvių kalbos mokytoja Laimute Verbickiene ir ketvirtų klasių mokiniais mokyklos aktų salėje paminėjo šios iškilios lietuvių kultūros asmenybės atminimą integruotoje lietuvių kalbos pamokoje „Mus, kaip žolę, likimas išrovė,/ Tiktai šaknys paliko tenai“ (K. Bradūnas). Emigruojančiai lietuvių tautai šiandien kaip niekad aktuali talentingo išeivijos poeto asmenybė, kūryba ir plati kultūrinė veikla, siejama su dramatišku visos žemininkų kartos įnašu į lietuvių kultūrą.

neda verbickien

Kazys Bradūnas yra vienas ryškiausių XX amžiaus žemininkų-lankininkų kartos poetų, JAV lietuvių kultūrinio ir literatūrinio gyvenimo organizatorių, su kurio asmenybe ir kūryba supažindino mokytoja L. Verbickienė. Pasakojimą mokytoja iliustravo ne tik cituodama K.Bradūno poeziją („svetimas kąsnis sunkiai nuryjamas, nes yra svetimas“; Gyvenimas lyg paukštis,/ Tik palingavo ant šakos/ Ir nulėkė./ O liko tik eilėraščių čiulbėjimas“), bet ir pateikdama kitų rašytojų pasvarstymus. Mokinius suintrigavo poeto S. Gedos žodžiai, kad „K.Bradūno poezija sukelia tokį jausmą, tarsi būtų sekmadienis.“ Gimnazistė Diana Žmėjauskaitė supažindino su rašytojo gyvenimo faktais Lietuvoje ir už Atlanto, o Aivaras Paurys parengė pranešimą apie pokario lietuvių emigraciją, jos priežastis ir mastus. Neda Valterytė apžvelgė, kuo buvo ypatinga išeivio psichologija, o Rūta Pranckevičiūtė kalbėjo apie egzodo literatūros bruožus ir atstovus. Mokiniai klausėsi ir literatūrinio montažo, kurį parengė ketvirtos klasės mokinės. Gimnazistai turėjo galimybę pasiklausyti gyvo rašytojo žodžio, kuris įtaigiai skambėjo iš įrašo „Išvykimas: sugrįžimas“. Bibliotekininkė Daiva Gaivelienė ne tik kalbėjo apie K. Bradūną – kultūrinio gyvenimo puoselėtoją, publicistą, dailės kritiką, redaktorių, bet ir pakvietė mokinius apžiūrėti gimnazijos bibliotekoje parengtą parodą „Gyvenimas lyg paukštis – tik palingavo ant šakos ir nulėkė“, skirtą rašytojo jubiliejui paminėti. Taigi, minėdami rašytojo jubiliejų, Seimo nutarimu 2017-uosius paskelbtus K. Bradūno metus, Lizdeikos gimnazijos ketvirtų klasių mokiniai ugdė asmeninį santykį su literatūra, lavino ir plėtė savo, kaip skaitytojo, estetinę patirtį.

Daiva Gaivelienė, Lizdeikos gimnazijos bibliotekininkė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien12
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę12
mod_vvisit_counterŠį mėnesį12