Get Adobe Flash player

Anot Pauliaus Širvio, poezija – visų pirma – svajonė, jausmas ir muzika, meilė ir neapykanta, apmaudas ir ilgesys, nuoširdus vaiko juokas ir mąstančio žmogaus sarkazmas, verksmas su ašarom ir ašaros be ašarų... Viskas, kas žmogiška.

arvydas bendras paulius rita skirmant valia_1


Šiais žodžiais kovo 21-ąją Lizdeikos gimnazijos bibliotekininkės pakvietė mokyklos bendruomenę paminėti Pasaulinę poezijos dieną, kartu švęsti astrologinio pavasario pradžią, atnešančią viltį, žadančią daug saulės ir šilumos. Tą dieną prasminga atsiversti eilėraščių tomelį, paskaityti, paklausyti kitų skaitomos poezijos, kuri, perfrazuojant vieną lietuvių literatūros klasiką, yra „geriausi žodžiai, sudėti geriausia tvarka“. Tą dieną verta prisiminti, kad mes patys esame poezija, kai atveriame savo tikriuosius žodžius.

Pasaulinę poezijos dieną Lizdeikos gimnazijos skaitykloje susirinkęs darbuotojų, poezijos gerbėjų, būrelis paskaitė savo mėgstamų poetų eiliuotų kūrinių, pasidalino mintimis apie tai, kokią vietą jų gyvenime užima eiliuota meninė kūryba. Vieni kolegos tik skaito, bet yra tarp lizdeikiečių mokytojų ir tokių, kurie patys kuria. Štai lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Laimutė Verbickienė paskaitė savo kūrybos eilėraščių, kurie gimė, norint įrodyti mokiniams, kad kiekvienas žmogus gali rašyti eiles. Laimutės Varbickienės eilės gimė savitai interpretuojant Šatrijos Raganos, Jono Biliūno, kitų lietuvių klasikų kūrinius. Kai kurios lituanistės eilės gimsta ir iš stiprių išgyvenimų. Mokytoja Rita Šimkuvienė perskaitė seniai mėgiamo, mylimo poeto Justino Marcinkevičiaus eilėraštį, „Autoanalizė“. Direktorės pavaduotoja ugdymui Skirmantė Petraitienė žavisi Juozo Erlicko kūryba, todėl susirinkusiems pristatė „Bobutę iš Paryžiaus“. Popietės metu klausėmės ir garsaus Baroko epochos poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus odžių, kurias originalo kalba, t. y. lotyniškai, vėliau ir išverstų, paskaitė gimnazijos darbuotojas Arvydas Kavaliauskas. Pasirodo, Sarbievijus šiandien skamba labai aktualiai. Amžinosios vertybės nesensta... Gimnazijos skaityklos darbuotoja Daiva Gaivelienė prisiminė iš studijų laikų pamėgtų Janinos Degutytės, minėto Justino Marcinkevičiaus eilių. Bibliotekininkė Valia Kondratenko padeklamavo Vytauto Bložės eilėraštį apie tėviškę. Matematikos mokytoja Laima Duglas pasidalino mintimis apie skaitytas, dabar skaitomas knygas, pasidalino įspūdžiais iš neseniai praūžusios Vilniaus knygų mugės.

Manome, kad tą popietę, Pasaulinę poezijos dieną, mokyklos skaitykloje susirinkęs jaukus kolegų būrelis išgyveno nuoširdumo akimirkų – dalinosi savo tikrais jausmais, jautėsi paprastai, saugiai. Ištartas poezijos žodis leido pajusti žmogišką artumą, bendravimo džiaugsmą, tikrumą, kurio taip stinga šiandienos permainingame pasaulyje.

Daiva Gaivelienė, Alvydė Panova


Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien6
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę6
mod_vvisit_counterŠį mėnesį6