Get Adobe Flash player

be_maskes Rugsėjo 22-ąją beveik pusantro tūkstančio Europos ir pasaulio miestų, tarp jų ir Radviliškis, pažymi Dieną be automobilio. Diena be automobilio – baigiamasis ir svarbiausias rugsėjo 16 d. prasidėjusios tradicinės Europos judriosios savaitės akordas. Tai – simbolinis kvietimas gyventojams bent šią vienintelę dieną per metus pamiršti savo automobilius ir rinktis aplinkai draugiškus susisiekimo būdus – ėjimą pėsčiomis, važiavimą dviračiu, visuomeniniu transportu.

Sumanymas kartą per metus skelbti akciją „Mieste – be savo automobilio“ kilo 1998 m. Prancūzijoje. Jį greitai perėmė ir kitos šalys. Šią miestų organizuojamą akciją 2000 m. parėmė Europos Komisija. 2001-aisiais 31 Europos valstybės ministrai ar įgaliotieji atstovai pasirašė deklaraciją, kuria pasižadėjo skatinti miestų savivaldos institucijas kasmet rugsėjo 22 d. rengti Dieną be savo automobilio bei talkinti organizuojant šią tarptautinę akciją, o jos metu ypač daug dėmesio skirti visuomenės aplinkosauginiam švietimui, populiarinti „žaliąjį“ transportą, raginti gyventojus vaikščioti pėsčiomis. Dienos be savo automobilio sėkmė paskatino akciją išplėtoti ir ją rengti visą savaitę.

Lizdeikos gimnazijos mokiniai ir mokytojai, paraginti mokytojų Jurgitos Caporkienės, Astos Šmulkštienės ir sveikatos priežiūros specialistės Gražinos Žiaunienės, rugsėjo 22 d. automobilius pakeitę dviračiais, riedučiais, paspirtukais, riedlentėmis 7.45 val. rinkosi gimnazijos vidiniame kiemelyje. Juos su dovanėlėmis pasitiko gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Veberienė.

Šią savaitę 1D klasės mokiniai rengė, dalino skrajutes apie Dieną be automobilio ir kvietė dalyvauti akcijoje, 3–4 klasių mokiniai per fizikos ir biologijos pamokas atliko projektinius darbus, skirtus Tarptautinei dienai be automobilio paminėti. Mokiniai rinko informaciją iš įvairių šaltinių: vadovėlių, interneto svetainių, mokslo populiarinimo žurnalų. Dirbdami grupėse diskutavo apie sveikesnės ir saugesnės aplinkos kūrimą. Mokiniai neabejoja, jog sveikata – didžiausias turtas. Pakankamas fizinis aktyvumas, švarus oras – tai veiksniai, kurie būtini norint gyventi sveikai ir laimingai.

Džiugu, kad šią iniciatyvą palaikė būrys gimnazistų ir keletas mokytojų. Norėtųsi tikėti, kad tokia akcija kasmet sulauks vis daugiau dalyvių, besirenkančių alternatyvius keliavimo būdus.

 

Mokytojos Jurgita Caporkienė ir Asta Šmukštienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien2
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę2
mod_vvisit_counterŠį mėnesį2