Get Adobe Flash player

Rugsėjo 29 dieną visus mokslo entuziastus pakvietė daugiau nei 200 Tyrėjų nakties renginių. Mokslininkai atvėrė savo kasdienio darbo erdves – institutus, mokslo ir tyrimų laboratorijas, – kviesdami dalyvauti ekskursijose, parodose, eksperimentuose, simuliacijose, akiratį praplečiančiose paskaitose bei diskusijose.

101_0092 101_0100 101_0132 101_0142 101_0144 101_0171 bs2 bs3

Pirmą kartą Tyrėjų naktis surengta 2005-aisiais Europos Komisijos iniciatyva, šios dienos tikslas – didinti mokslininkų pripažinimą visuomenėje ir sudaryti galimybę iš arti susipažinti su jų darbais ir pasiekimais. Šis renginys kasmet vyksta paskutinį rugsėjo penktadienį daugiau nei 30 Europos šalių, daugiau nei 300 miestų. Jau antri metai 27 Lizdeikos gimnazijos mokiniai ir jų biologijos mokytojos buvome tarp milijono šio renginio lankytojų ir dalyvavome edukacinėse Tyrėjų nakties veiklose VU Botanikos sode.

VU Botanikos sodas, įkurtas Kairėnuose, yra didžiausias Lietuvoje. Čia sukauptos gausios augalų kolekcijos, atliekami moksliniai darbai.

Mūsų grupės Tyrėjų naktis prasidėjo laboratorijoje, kur po labai trumpos teorijos apžvalgos ir saugaus darbo instruktažo Dr. Donato Naugžemio vadovaujami išskyrėme DNR iš sodo augalų žiedų. Mokiniai džiaugėsi pamatę savo pačių išskirtus DNR fragmentus.

Dr. Stasė Dapkūnienė ir jos komanda pakvietė į Biotechnologijų ir genetikos laboratoriją. Paaiškino, kaip galima iš vieno augalėlio per metus išauginti milijoną sveikų, gražių ir lygiai tokių pat augalų. Edukacinėje veikloje „Pasigaminkite augalų klonų patys“ pasijutome tikrais tyrėjais, laikydamiesi visų taisyklių, sterilumo, pasodinome augalų klonus. Mokiniai savo augalėlius parsivežė ir toliau juos augina namuose, tikėdamiesi išauginti alyvą, taip pat dovanų visi gavo jau paaugusius alyvų sodinukus.

Spalvingiausia ir pati skaniausia veikla – „Rudens vaisiai“. Teko pažinti įvairių augalų vaisius naudojantis savo pojūčiais. Buvo leista ne tik žiūrėti, bet ir ragauti. Visus nustebino šermukšnių, svarainių, spanguolių įvairovė, valgomos sedulos ir net egzotiški, visai nematyti vaisiai.

Po praktinių veiklų pasivaikščiojome po botanikos sodą. Aplankėme unikalų ekologišką Žaliąjį pastatą. Jo išorė puošta augalų kolonomis, energiją jam tiekia geoterminis šildymas ir saulės kolektoriai. Mokiniai grožėjosi botanikos sodu nuo Žaliosios terasos, įrengtos ant stogo. Keliaudami botanikos sodo takais grožėjomės dar gausiai tebežydinčiomis įvairių rūšių hortenzijomis, įvairiaspalviais viržiais, rudens spalvomis pasidabinusiais medžiais, pasigrožėjome japonišku sodu, nustebino gausiai žydinti jurginų kolekcija.

Mokiniai džiaugėsi patys pasijutę tyrėjais, gavę naudingų žinių, patyrę daugybę teigiamų įspūdžių.

Biologijos mokytojos Lionė Semeniukienė, Asta Šmukštienė

 

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien2
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę2
mod_vvisit_counterŠį mėnesį2