Get Adobe Flash player

Lapkričio 13 d. Lizdeikos gimnazijoje Knygos ir Šviesos švente prasidėjusi Šiaurės šalių bibliotekų savaitė subūrė daug mokinių ir mokytojų. Bibliotekininkė Daiva Gaivelienė, kviesdama įsijungti į lapkričio 13–19 d. vykstančią 21-ąją Šiaurės šalių bibliotekų savaitę, kuri  kasmet suburia daugiau nei 150 tūkstančių žmonių visose Šiaurės, Baltijos šalyse ir kitur Europoje, papasakojo, kad šių metų tema – Šiaurės salos. Pristatė renginių savaitei skirtą plakatą, kurį nupiešė estų dailininkė Regina Luk-Tomperė.

siaures_1 siaures_2 siaures_3 siaures_4 siaures_5

Paslaptingos, išskirtinės savo gamta, jūros apsuptyje esančios Šiaurės salos visais amžiais įkvėpė rašytojus. Šiemet minimos Suomijos 100-osios nepriklausomybės metinės, todėl šia proga Šiaurės šalių bibliotekų savaitė išskirtinį dėmesį skyrė suomių literatūrai ir visos šalys dalyvės skaitė ištrauką iš suomių rašytojos Marios Turtschaninoff knygos „Maresė“. Skaitymą žvakių šviesoje pradėję 2A klasės mokiniai, estafetę perdavė pirmokams. Geografijos mokytoja metodininkė Danutė Poškienė, bendradarbiaudama su gimnazijos vyresniąja bibliotekininke Daiva Gaiveliene, 1B klasės mokiniams surengė neakivaizdinę iškylą po Šiaurės šalis ir taip prisijungė prie Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginių mokykloje. Integruotos pamokos metu gimnazistai klausėsi įdomaus ir išsamaus geografijos mokytojos pasakojimo apie Šiaurės šalių klimatą, geografinę padėtį, kraštovaizdžio ypatybes. Mokiniai sužinojo, kad Islandija vienintelė Europoje garsėja geizeriais, Norvegija – fiordais ir sniegynais, Suomija turi daugiausia ežerų, o Danija – lygumų ir racionaliai sutvarkyto kraštovaizdžio šalis. Šiaurės Europos šalių gyventojai išsiskiria ramiu būdu, racionaliu mąstymu ir kryptinga veikla. Įvairiuose festivaliuose, dainų šventėse pastebimas Šiaurės ir Baltijos šalių melodingų dainų panašumas, tautinių rūbų elementų pasikartojimas, bylojantis apie labai senus šių tautų ryšius. Įgytas žinias mokiniai pasitikrino viktorinoje. Jie, susiskirstę į tris komandas, atsakinėjo į klausimus. Nugalėtojai gavo mokytojos paruoštus prizus.

Lapkričio 14 dieną 1A klasės mokiniai lietuvių kalbos pamoką taip pat skyrė suomių rašytojos Marios Turtschaninoff knygos „Maresė“ ištraukų skaitymams. Klasės suolai tapo „salomis“, papuoštomis kilimėliais su norvegų folkloro elementais, o mokiniai – „salų“ gyventojais. Visi susidomėję klausėsi skaitomų tekstų, grožėjosi skaidrėse besikeičiančiais Šiaurės šalių salų vaizdais. Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Gintauta Dauneckytė uždavė klausimų iš perskaityto teksto ir paragino mokinius daugiau skaityti. Bibliotekininkė apdovanojo skaitovus knygų skirtukais, o mokinai apgailestavo, kad romano „Maresė“ nėra išleista lietuvių kalba.

1E klasės mokiniai klausėsi Karolinos Tumėnytės ir Gerdos Bačiulytės skaitomų tekstų, o lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Gražina Pilypienė davė kūrybinio darbo užduotį: „Gyvenimas saloje – iššūkis, nuotykis ar...?“ Kad mokiniai geriau įsivaizduotų gyvenimą saloje, mokytoja parodė keletą ištraukų iš dokumentinio filmo apie salas. Pirmokai kibo į darbą. Įdomiausi ir kūrybiškiausi tekstai buvo aptarti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės pabaigoje.

1D klasės mokiniai, paskatinti matematikos mokytojos metodininkės Jurgitos Caporkienės, turėjo apskaičiuoti kelionės išlaidas į Helsinkį. Merginos norėjo skristi lėktuvu, o vaikinai plaukti keltu. Reikia tikėtis, kad ateityje savo svajones jiems pavyks įgyvendinti.

Lapkričio 15 dieną Šiaurės šalių literatūros skaitymus jau tęsė 1C klasės mokiniai. Ištraukas skaitė Klaudija Bulatovaitė ir Karolina Riaubaitė. Lietuvių kalbos mokytojos ekspertės Gražinos Pilypienės parengta kūrybinė užduotis apie gyvenimą saloje sudomino mokinius. Jiems atrodė, kad gyvenimas saloje yra sunkus, bet įdomus. Mokiniai savo rašiniuose pasakojo apie keistus augalus, augančius tik saloje, ėmė interviu iš salos gyventojų, įsivaizdavo save gydytojais, skubančiais į pagalbą salos gyventojams, patys įsijautė į gyvenimą vandens apsuptyje.

Penktadienį vyko integruota istorijos pamoka, skirta Suomijos šimtmečiui, „Suomija praeity ir dabar“. 2B klasės mokiniai žiūrėjo dokumentinį filmą apie įspūdingą Suomijos gamtą. Bendraklasiai Rokas Banys, Domas Morkis, Laima Banytė ir Gabrielė Cirkelytė parengė įdomias ir informatyvias skaidres apie Suomijos istoriją, kultūrą, žymius žmones. Jiems pasirengti padėjo istorijos mokytoja metodininkė Vaida Jankūnienė.

Į Šiaurės šalių bibliotekų savaitės uždarymo popietę Lizdeikos gimnazijos skaitykloje sukvietė šio renginio iniciatorė bibliotekininkė Daiva Gaivelienė. Ji pasidžiaugė, kad gimnazijos mokiniai ir mokytojai aktyviai įsijungė į jau tradiciniu tampantį renginį, padėkojo jo dalyviams. Į popietę susirinko mokiniai ir mokytojai, mėgstantys ir skaitantys Šiaurės šalių literatūrą. Biologijos mokytoja Asta Šmukštienė išvirė įvairių kvapnių arbatų iš „šiaurės vynuogių“ – šaltalankių ir gauromedžio. Prie garuojančių arbatos puodelių ir „šiaurietiškų“ sausainių susirinkę lizdeikiečiai prisiminė ne tik dabar skaitomas knygas, bet ir vaikystėje skaitytas H. K. Anderseno pasakas, linksmas A. Lindgren istorijas. Pavaduotoja Inga Veberienė pasidalino įspūdžiais apie filmą „Mergina su drakono tatuiruote“, sukurtą pagal švedų rašytojos S. Larsson knygą. Bibliotekininkė Valia Kondratenko papasakojo apie įspūdį palikusią P. U. Ekstriomo knygą „Ji šoko vieną vasarą“.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiai praturtino mokinių žinias, subūrė bendrai veiklai, paskatino integruoti įvairius mokomuosius dalykus į ugdymo turinį ir, reikia tikėtis, praplėtė skaitančiųjų ratą.

Rita Šimkuvienė, Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien6
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę6
mod_vvisit_counterŠį mėnesį6