Get Adobe Flash player

Lapkričio 18–26 dienomis minima Europos atliekų mažinimo savaitė. Jos metu daugumoje ES šalių, tarp jų ir Lietuvoje, organizuojami renginiai, kurių dalyviai sužino, kaip galima taupyti išteklius ir mažinti susidarančių atliekų kiekį. Prie šios iniciatyvos  prisijungė ir Lizdeikos gimnazijos mokiniai. Matematikos mokytojų J. Caporkienės, L. Duglas, L. Indilienės, R. Grėbliūnienės ir biologijos mokytojų L. Semeniukienės, A. Šmukštienės  iniciatyva Lizdeikos gimnazijos mokiniai įsitraukė  į Aplinkos ministerijos koordinuojamus Europos atliekų mažinimo savaitės renginius Lietuvoje. Šių metų renginių šūkis – „Suteik naują gyvenimą“.

atl_1 atl_2 atl_3 atl_4 atl_5 atl_6 atl_7

Europos atliekų mažinimo savaitė – jau tradicija tapusi iniciatyva, šiemet skaičiuojanti devintuosius metus. Ji skirta aukščiausiam atliekų tvarkymo prioritetui – jų susidarymo prevencijai – populiarinti ir skatinti. Šia iniciatyva siekiama skatinti visuomenę vengti atliekų susidarymo, mažinti kenksmingų medžiagų kiekį medžiagose ir produktuose, daiktus naudoti pakartotinai ar pailginti jų naudojimo laiką.

Mūsų gimnazija jau penkti metai dalyvauja projekte „Mes rūšiuojam. Prisijunk ir tu!“, todėl noriai antrą kartą įsijungėme į atliekų prevencijos renginių savaitę. Nurodytą savaitę 3 klasės mokiniai per fizikos pamokas rinko informaciją iš įvairių šaltinių: vadovėlių, interneto svetainių, mokslo populiarinimo žurnalų, dirbdami grupėse diskutavo apie susidarančių atliekų kiekį, parengė rekomendacijas kaip išvengti ar sumažinti atliekų kiekį ten, kur jos susidaro. Per biologijos pamokas „Ląstelės sandara“ ir „Medžiagų pernaša per ląstelių membraną“ 1D klasės mokiniai naudodami senas reklamas ir lankstinukus  pagamino ląstelių modelius. Pristatymo metu buvo pakartota ląstelių sandara ir osmoso reiškinys. Pagamintus ląstelių modelius galima panaudoti biologijos pamokose kaip vaizdinę medžiagą. 1A klasės merginos gamino popierinius angelus iš žurnalų, kuriais  papuošė klasėje Kalėdų medį. Vaikinai, atsinešę plastmasinius butelius ir panaudotas japoniškas valgymo lazdeles, gamino lesyklėles. Taip pat mokiniai iš laikraščių ir žurnalų gamino pelėdas. Pelėda – mūsų mokyklos simbolis, o lapkričio 24 d. Lizdeikos gimnazijos 20-mečio šventė. Per matematikos pamokas 1E ir 2D  mokiniai gamino  dovanų dėžutes iš tapetų, senų žurnalų. Dėžutes panaudos kalėdinių dovanėlių pakavimui. 1A ir 2C mokiniai pagamino: kalėdinius papuošimus iš tualetinio popieriaus įdėklų, karoliukų, blizgučių; kalėdines atvirutes iš spalvoto popieriaus likučių; pintinėles iš laikraščio susuktų šiaudelių ir reklaminių bukletų; šaškių lentą iš saldainių dėžutės, o šaškes iš butelių kamštelių. Su šaškėmis mokiniai žaidžia pertraukų metu, atvirutes padovanos ligoninės slaugos skyriaus pacientams.

Visų pamokų tikslas: mokyti pakartotinio daiktų naudojimo, skatinti mokinius rūšiuoti atliekas, atkreipti dėmesį į aplinkos apsaugos problemas. Mokyti, kad kasdieniai mūsų vartojimo įpročiai kiek, ką ir kaip vartoti, lemia visos planetos ateitį.

Jurgita Caporkienė, Lizdeikos gimnazijos mokytoja

 

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien2
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę2
mod_vvisit_counterŠį mėnesį2