Get Adobe Flash player

Velykos – gamtos atbudimo, pavasario džiaugsmo ir linksmybių šventė. Viena šio laikotarpio tradicijų – kiaušinių marginimas. Tai ritualas, lemiantis laimingus ir vaisingus metus. Pasimokyti tradicinio kiaušinių marginimo vašku meno kovo 28-osios popietę į Lizdeikos gimnazijos biblioteką susirinko ir būrelis moterų, kurioms savo patirtį perdavė lietuvių kalbos mokytoja Svetlana Sluckienė ir informacinių technologijų mokytoja Jolanta Kvedarienė.

1921788_2 1921788_3 1921788_4 1921788_5 1921788_6

Gimnazijos bibliotekininkė Valia Kondratenko pavasariškomis eilėmis pasveikino susirinkusias išmokti kiaušinių marginimo subtilybių, o tikybos mokytoja Inga Zabulienė priminė, kad krikščioniškosios velykinės tradicijos Lietuvoje yra smarkiai susipynę su pagoniškomis. Ji papasakojo, kaip buvo dalinamasi velykiniu kiaušiniu, kad namuose visus metus būtų skalsa, supamasi, kad linai aukšti užaugtų, o antrąją Velykų dieną kiaušiniaujama. Dažniausiai kiaušiniaudavo vaikai. Jie lankydavo krikšto tėvus ar kaimynus. Nuėję į svečius įkišdavo pirštuką ar kelis į burną, taip parodydami, kiek margučių norėtų gauti dovanų. Mokytoja Inga pabrėžė, kad norintys gauti daug kiaušinių buvo išvaromi ir kad margučių ridenimas – tai ne vien vaikų, bet ir vyrų tradicija.

Mokytoja Jolanta pasakojo, kad Lietuvoje rasta margintų kiaušinių net iš XIII a. Kiaušiniai būdavo gražinami vašku, skutinėjami ar tepliojami. Seniau buvo laikomasi tradicijos tai daryti Velykų šeštadienį. Kiaušinių marginimo raštai turi tam tikras reikšmes. Marginime dominuoja saulučių piešimas – tai viltis, kad metai bus saulėti, žvaigždučių piešimas – laukams netrūks šviesos nei dieną, nei naktį, žalčiukai ir gyvatėlės simbolizuoja gyvybę kaip ir raudona kiaušinių ar jų raštų spalva, žalia simbolizuoja bundančią augmeniją, geltona – prinokusius javus, juoda – žemę, mėlyna – dangų. Namuose laikomi margučiai turėdavo saugoti sodybą nuo Perkūno.

Mokytoja Svetlana mokė kiaušinių marginimo karštu vašku technikos. Ji pasakojo, kad šeimoje nuo vaikystės išmoko šio meno, tad pasidalino patirtimi, kaip turi būti paruošti kiaušiniai, koks turi būti vaškas ir marginimo įrankiai. Įdomiausias momentas – margučių ištraukimas iš dažų ir nuvalymas sausa servetėle, tada pasimato visas raštų grožis. Marginant kiaušinius naudojami archetipiniai simboliai – brūkšniai, apskritimai, taškai, linijos. Iš jų kuriamos formos, simbolizuojančios atgimimą, pavasarį, gyvybę.

Popietės dalyvės miklino rankas piešdamos įvairius raštus, džiaugėsi pavykusiu ornamentu ir grožėjosi profesionaliai išvinguriuotais jau įgudusių kiaušinių margintojų darbais. Ši popietė buvo atgaiva sielai ir gražus šventų Velykų laukimo momentas. Tikimės, kad senoji kiaušinių dažymo vašku tradicija bus perduodama iš kartos į kartą ir gražūs velykiniai margučiai puoš stalą kiekvienuose namuose, o kiekvienoj širdy bus gyvas Velykų džiaugsmas.

Lietuvių kalbos mokytoja Rita Šimkuvienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7