Get Adobe Flash player

Visą mėnesį Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje organizuojamuose renginiuose, skirtuose Frankofonijos dienoms, ne vienam į klausimą „Parles-vous francais?“ turbūt jau norėjosi atsakyti „Qui“. Su pavasario ir gamtos atbudimu atgimsta ir noras bendrauti galbūt ne tik lietuvių ar anglų, bet gana emocingai skambančia prancūzų kalba. O ir oficialiuose tinklalapiuose pateikiamoje informacijoje teigiama, kad dalyvavimas Frankofonijos veikloje sukuria palankias sąlygas kultūriniam ir moksliniam bendradarbiavimui, jaunimo mainams, prancūzų kalbos mokymo stiprinimui, pažinčiai su prancūzakalbių šalių kultūromis. Pažintis ar priminimas, kodėl tiek dėmesio yra skiriama šiai Europos kalbai, prasidėjo informaciniame stende „Frankofonijos siena“, kurioje glaustai buvo pateikta ne tik pati Frankofonijos dienų idėja, bet ir priminta, kokie pagrindiniai simboliai kiekvienam asocijuojasi su sostine Paryžiumi. Šių dienų įspūdžiams sustiprinti padėjo ir kelias dienas mokykloje vietoj įprastų skambėjusios prancūziškos melodijos. Kovo 21 d. koridoriuje prie bibliotekos išsiskyrė prancūzų poeto A. Rembo eilėraščių skaitymas, kuriuos gana profesionaliai sugebėjo perteikti jaunasis scenos talentas Gabrielius Verdingas. Nebuvo užmiršti ir Š. Bodlero eilėraščiai. Frankofonijos dienose visi galėjo pasitikrinti savo žinias apie Prancūziją viktorinoje „Šmaikštūs klausimai apie Prancūziją“. Dalyviai, surinkę daugiausiai taškų, buvo apdovanoti simboliškais, Prancūziją primenančiais saldžiais suvenyrais.

img_9260 img_9269 img_9274 img_9420 1421293_7

Apie vykstančias Frankofonijos dienas priminė ir ant klasių durų priklijuoti pasveikinimai prancūzų ir lietuvių kalbomis. O vienas iš svarbiausių šio renginio akcentų – bandymas paragauti prancūziškos virtuvės. Šiame eksperimente dalyvavo gimnazijos antrokai, svečiuodamiesi savo buvusioje Gražinos mokykloje. Jie gamino prancūziškas bandeles, visų vadinamas kruasanais.

Frankofonijos dienų renginiai balandžio 13 dieną finišavo Šeduvoje respublikiniame prancūziškos dainos konkurse „L‘amour change le monde!“. Jame dalyvavo atstovai iš Vilniaus, Alytaus, Panevėžio, Klaipėdos, Šiaulių, Kauno miestų, Lizdeikos gimnazijai atstovavo Miglė Pranevičiūtė, kuriai prancūzų kalba – jau trečioji užsienio kalba, kurios mokosi tik pirmus metus, tačiau labai sėkmingai. Beje, pernai šį konkursą laimėjo Lizdeikos gimnazistas Gabrielius Verdingas, kuriam atiteko ir didysis prizas – kelionė į Prancūziją, kurios metu turėjo galimybę tobulinti šios kalbos žinias.

Frankofonijos dienos – jau kelerius metus besitęsianti tradicija, kuria keletą metų rūpinosi dabar jau buvusi Lizdeikos gimnazijos prancūzų kalbos mokytoja Loreta Brobaitienė, daug jėgų ir energijos skyrusi šios kalbos ir tradicijų puoselėjimui, o dabar estafetę perdavusi istorijos mokytojai Anai Savickienei ir prancūzų kalbos mokytojui Nerijui Maskalioviui. Džiugu, kad prie šio renginio kasmet prisideda ir vis didesnė gimnazijos bendruomenės dalis.
Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien3
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę3
mod_vvisit_counterŠį mėnesį3