Get Adobe Flash player

19316 Lizdeikos gimnazija dalyvauja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro projekte „Sveikata visus metus“. Kiekvieną mėnesį skelbiamas vis naujas iššūkis, nauja užduotis. Šio projekto tikslas – padėti mokiniams įgyti bendrą suvokimą apie sveikatą, išsiugdyti sveikatai naudingus gebėjimus, įpročius bei nuostatas, atsakomybę už savo ir kitų sveikatą, paskatinti juos rinktis sveiką gyvenimo būdą. Birželio mėnesio iššūkis – „Geriausi vaistai – grynas oras, šaltas vanduo“, todėl 2C klasės kolektyvas, norėdamas prisidėti prie šio iššūkio vykdymo, birželio 8–9 dienomis pasirinko kelionę į Anykščius ir Rubikius. Kelionės metu mokinius lydėjo mokytojos Ana Savickienė ir Lionė Semeniukienė. Kadangi gimnazija taip pat dalyvauja tarptautinėje konferencijoje „Pažinkime gimtąjį kraštą“, tai mokiniai fiksavo kelionės įspūdžius ir rinko medžiagą projektiniam darbui.

Mokiniai kelionės metu pagilino lietuvių literatūros ir tautosakos, geografijos ir istorijos, biologijos ir sveikos gyvensenos žinias. Aplankę Anykščių šilelio medžių lajų taką, antrokai prisiminė A. Baranausko poemą „Anykščių šilelis“. Lietuvis nuo seno šile jausdavosi puikiai. Visas tas grožis, kvapai, garsai priversdavo susimąstyti: ,,Ar miške aš čia stoviu, ar danguj, ar rojuj?” Lajų takas tai buvo vieta, kurioje žmogus gali pabūti su savimi, nusiraminti, susikaupti, pailsėti ir atgauti jėgas. Taip pat aplankytas antras pagal dydį Lietuvos akmuo – Puntukas, kuris sudomino ne tik kaip įspūdingas geologijos paminklas ar apipintas legendomis mitologinis akmuo. Viename iš mitų pasakojama, kaip velnias nešęs akmenį bažnyčiai nugriauti, o pragydus gaidžiams, jį pametęs. Puntuko akmuo – legendinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno įamžinimo vieta.

Aplankytas Kalitos kalnas, kuris minimas A.Vienuolio padavimuose. Anot anykštėno rašytojo, ant Kalitos kalno kadaise buvo didelis turtingo ir galingo bajoro Nykščio dvaras, o kaimyninėse kalvose – jo saugoma Vorutos pilis. Dabar šis kalnas yra kalnų slidinėjimo centras „Kalita“. Slidinėjimo trasą išbandė ir mokytojos ir mokiniai, todėl netrūko smagių emocijų. Kopdami į Liudiškių piliakalnį mokiniai prisiminė J.Biliūno alegorinę pasaką „Laimės žiburys.“ Visus nustebino Burbiškio dvaras ir jo parkas – vėlyvojo klasicizmo stiliaus rūmai prie Anykštos upelio. Klaidžiodami parko alėjomis mokiniai sužinojo, kad parke auga 30 rūšių medžių, dalis iš jų introdukuoti. Prie upelio įrengtose terasose galėjome džiaugtis gaivia vėsa. Tikras jėgų išbandymas karštą vasaros dieną buvo kopti į 15 metrų aukščio Rubikių apžvalgos bokštą su apžvalgos aikštele, nuo kurios atsiveria nuostabi Rubikių ežero ir apylinkių panorama. Aplankyta ir galutinė Aukštaitijos siaurojo geležinkelio stotelė Rubikiai, kurių kaimo kapinaitėse palaidotas Jonas Tumas, knygnešys, rašytojo Vaižganto brolis.

Apvažiavę Rubikių ežerą, kurio puošmena 16 salų, pasigrožėję ežeru, paskelbtu hidrografiniu draustiniu, pamatę Šventosios intaką Anykštą, ištekančiu iš Rubikių ežero, sustojome poilsiui prie Rubikių ežero, stiprinome sveikatą grynu oru ir šaltu vandeniu. Kai kuriems mokiniams pirmą kartą teko irstytis valtele, klausytis baublio balso ir gulbių pasikalbėjimo. Taigi, kelionės metu susipažinome dar su vienu nuostabiu Lietuvos kampeliu ir įsitikinome, kad geriausi vaistai – grynas oras, šaltas vanduo ir draugo šypsena.

Lionė Semeniukienė, 2C klasės auklėtoja

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien13
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę13
mod_vvisit_counterŠį mėnesį13