Get Adobe Flash player

Gruodžio 5-ąją dieną Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje įvyko renginys skirtas paminėti Tarptautinę antikorupcijos dieną. Nuo 2004 m. kasmet gruodžio 9-ąją visame pasaulyje yra minima Tarptautinė antikorupcijos diena, skirta atkreipti dėmesį į plintančią korupciją, jos žalą, paskatinti jaunus žmones keisti nusistovėjusias nuostatas į korupciją bei užkirsti jai kelią.

28523_128523_228523_328523_428523_528523_6

Renginį organizavo Šiaulių universiteto viešojo administravimo studijų programos trečio kurso studentės Austėja ir Monika, kurios atliko kooperuotų studijų praktiką Radviliškio rajono savivaldybės administracijoje antikorupcinės veiklos tematika. Prie renginio organizavimo bei jo idėjos formavimo prisidėjo Lizdeikos gimnazijos mokytoja Rima Tarbūnienė.

Renginyje dalyvavo „Ateities mokyklos“, Lizdeikos bei aplinkinių gimnazijų (Sidabravo ir Grinkiškio) mokiniai bei jų mokytojai. Lizdeikos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Židrūna Onaitienė pasveikino susirinkusius ir atkreipė mokinių dėmesį į korupcijos keliamas problemas mūsų šalyje. Renginio metu jaunimui buvo papasakota, kas yra korupcija, antikorupcinis švietimas ir kam jis reikalingas, rodoma vaizdo medžiaga bei diskutuojama apie tai, kur pasireiškia korupcija, kokios yra jos atsiradimo priežastys, sukeliamos pasekmės bei grėsmės visuomenei. Pristatyti tyrimai, atskleidžiantys Radviliškio rajono savivaldybės administracijos atsparumo korupcijai lygį, Radviliškio rajono savivaldybės jaunimo nuostatos ir požiūris į korupciją bei šio tyrimo rezultatų palyginimas su visos Šiaulių apskrities jaunimo nuomone.

Pirmasis tyrimas atskleidė, kad savivaldybės administracijos darbuotojų nuomone, Radviliškio rajono savivaldybėje nėra paplitusi korupcija ir jie savo darbe nėra susidūrę su korupcijos apraiškomis. Taip pat atlikta apklausa atskleidė darbuotojų pasyvumą šio srityje: dauguma jų susidūrę su korupcija apie tai nepraneštų, jie nenorėtų užsiimti antikorupcinėmis veiklomis, tačiau valstybės tarnautojai žino, kur reikėtų kreiptis norint pranešti apie neteisėtą veiklą bei kokios yra naudojamos kovos su korupcija priemonės.

Jaunimo apklausa atskleidė, kad dauguma Radviliškio rajono jaunuolių, kaip ir visos Šiaulių apskrities 16–29 m. amžiaus gyventojai, gerai supranta, kokį žalingą poveikį korupcija daro šalies vystymuisi, verslo ir ekonomikos plėtrai, tačiau nemaža dalis jų nežino, kaip tai veikia juos pačius ir artimą aplinką. Atlikus tyrimo analizę, galima daryti išvadą, kad Radviliškio rajono jaunuoliai aktyviau dalyvauja renginiuose apie korupciją (65 proc.) nei visos Šiaulių apskrities jaunimas (40 proc.), tačiau apie pusė apklaustųjų teigia, kad renginiai tik iš dalies sustiprina jų nepakantumą korupcijai. Tyrimas atskleidė, kad jaunimo antikorupcinis potencialas yra susijęs su visuomeniniu aktyvumu. Jaunuoliai, kurie yra aktyvūs, dažniau pastebi asmeniškai jiems, jų šeimai ir draugams korupcijos daromą žalą nei nedalyvaujantys visuomeninėje veikloje.

Renginio dalyviai pritarė, kad korupcija yra neigiamas socialinis reiškinys, kurį galima suprasti, kaip visuomenės blogį. Dabartinė jaunoji karta yra tie žmonės, kurie gali pakeisti požiūrį į korupciją, jausti atsakomybę, stabdyti korupcijos procesus, kadangi jaunimas laikomas tiksline grupe, galinčia ir gebančia tapti atspirtimi kovai su nesąžiningu elgesiu korupcijos atvejais.

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien8
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę8
mod_vvisit_counterŠį mėnesį8