Get Adobe Flash player

Norėdami išmokti patys tirti aplinkos reiškinius, pasitelkę efektyvias technologijas sukurti savo sumanytą daiktą ar programėlę, mokytojų paskatinti 1D ir 2D klasių mokiniai dalyvavo VGTU inicijuotoje neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) programoje „Ateities inžinerija“. Pasirinkta AI platformos neakivaizdinė programa „Žalioji energetika“ ir nuotolinio ugdymo platformos modulis „Darni aplinka“.

dsc_2023 dsc_2070 21021_1 21021_2

AI platformos tikslas – panaudojant šiuolaikinių technologijų ir nuotolinės mokymo formos privalumus suteikti mokiniams papildomų galimybių gilinti savo žinias ir jas kompleksiškai taikyti inžinerijos, technologijų, gamtos mokslų, informatikos, dizaino, verslumo ugdymo ir kitų dalykų srityse. Nuotoliniu būdu yra prieinama dalykinė bei metodinė medžiaga, IT įrankiai ir konsultacijos, įgalinančios mokinius atlikti savarankiškus darbus ar tiesiog patobulėti plačioje šiuolaikinių technologijų srityje, o mokytojus – paįvairinti savo dėstomo dalyko pamokas. 2018–2019 mokslo metais AI platformoje buvo pasiūlyta 10 temų, apimančių skirtingas veiklas, tokias kaip aplinkos tiriamieji darbai, naujo gaminio virtualus 3D modeliavimas, robotika ir kita. 1D klasės mokiniai (mokytoja S. Karenauskienė) atliko Lizdeikos gimnazijos teritorijos tyrimą ir įvertino susisiekimo sistemos infrastruktūrą, nustatydami 1D klasės mokinių gimnazijos pasiekiamumo vidurkį bei numatydami reikiamas priemones analizuojamoje teritorijoje, kad būtų patogu pasirinktu būdu vykti į mokyklą. 2D klasės mokiniai pristatė tiriamąjį darbą „Lizdeikos gimnazija – darni mokykla?“ (mokytoja J. Caporkienė). Atliekant tyrimą, buvo apklausti mokiniai ir mokytojai, išsiaiškinta, kokį poveikį žmogaus būsenai turi kabineto temperatūra, drėgnumas, estetinė aplinka. Taip pat pristatyta žalioji sienelė, kurios įrengimui panaudoti plastikiniai pieno buteliai. Atliekant tiriamuosius darbus talkino ir konsultavo biologijos mokytojos L. Semeniukienė ir A. Šmukštienė, o VGTU dėstytojai įvertino mokinių veiklą siūlydami išplėsti tyrimus ir parengti brandos darbus.

NVŠ programoje „Žalioji energetika“ 2D klasės mokiniai pristatė neakivaizdinių studijų rezultatus – praktinius darbus: „Autonominė saulės mikroelektrinė“ ir „Radijo bangomis valdomas automobilis, kurio baterijas įkrauna saulė“. Atlikdami šiuos darbus, gimnazistai ne tik susipažino su atsinaujinančios energijos – saulės, vėjo ir hidroenergetikos technologijomis, bet sukonstravo ir išbandė realius, savo pačių suprojektuotus žaliosios energetikos įrenginių modelius. Vertinimo komisija pabrėžė tokios mokinių veiklos prasmę, nes yra kuriami nauji išmanūs vartojimo produktai bei paslaugos, tausojančios aplinką bei gamtos išteklius. Mokiniai turėjo galimybę ne tik patys pademostruoti savo sukurtus įrenginius, bet ir išklausyti kitų Lietuvos mokyklų parengtų žodinių ar vizualinių pranešimų bei aplankyti kitų dalyvių stendus. Gimnazijos mokytojoms teko padirbėti vertinimo komisijose: S. Karenauskienė vertino modulio „Pramonės gaminio virtualus 3D modeliavimas ir jo sparčioji gamyba“ darbus, o mokytoja J. Caporkienė – „Išmanusis šiltnamis“. Stebėjomės mokinių išradingumu ir idėjomis, praktiniu jų pritaikymu, susijusiu su tausojimo filosofija. Besidomintiems ateities inžinerija mokiniams mokytis tyrinėti ir kurti būtų daug lengviau, jei netoli mokyklos būtų mokslinių tyrimų laboratorija, konstravimo biuras ar universitetas, tačiau kol kas tokių galimybių nėra. Todėl „Ateities inžinerijos“ platforma yra vienas iš būdų, padedančių įgyvendinti savo sumanymus ir teorines žinias pritaikyti praktikoje.

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė S. Karenauskienė,

matematikos mokytoja metodininkė J. Caporkienė
Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien13
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę13
mod_vvisit_counterŠį mėnesį13