Get Adobe Flash player

Jungtinių Tautų organizacijos kvietimu kovo 20 dieną minima Pasaulinė Žemės diena. Tai pavasario lygiadienis, kai dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose.

101_5197 101_5212 101_5221 101_5235 101_5239 101_5200 101_5203 d-11 d-12 d-18 d-13

Organizuoti šios dienos minėjimą Radviliškio rajone buvo patikėta Lizdeikos gimnazijai. Tad nuo pat ryto į gėlėmis ir mokinių darbais pasipuošusią gimnaziją rinkosi Radviliškio miesto ir rajono mokyklų moksleiviai, jų mokytojai. Atvyko svečių iš Vytauto Didžiojo universiteto, Radviliškio rajono savivaldybės administracijos, Pakruojo aplinkos apsaugos inspekcijos.

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė J. Margaitienė, sveikindama renginio dalyvius, sakė, kad žemė ir motina viską sugeria, todėl jos abi mums tokios brangios ir artimos, abi jas reikia mylėti ir saugoti. Rajono savivaldybės Žemės skyriaus vedėjas A. Juozapavičius, ragino netapti savanaudiškais vartotojais, susimąstyti, kad mūsų veikla žydinčioje planetoje nebūtų nukreipta tik beatodairiškam mūsų pačių gerovės ir patogumo kūrimui. VDU Vandens ūkio ir žemėtvarkos fakulteto dėstytojas Giedrius Balevičius ragino tausoti vandenį ir šilumą, atkreipė dėmesį į gamtos ir civilizacijos konfliktus, vaizdžiai pristatė vieną iš didžiausių problemų – aplinkos taršą. Dėstytojas pabrėžė, kad per metus pasaulyje išmetama 212 tonų atliekų. Klausytojai sužinojo, kad 90% nusipirktų daiktų išmetami per 6 mėnesių laikotarpį. Svečias kvietė susimąstyti apie Žemės tausojimo reikalingumą ir ką kiekvienas žmogus gali pakeisti?

Į Pasaulinei Žemės dienai paminėti suplanuotas veiklas – „Antrasis daikto gyvenimas“ – dalyvius pakvietė renginio simboliai – trispalviai paukščiai. Darbo grupėse klausytasi paskaitų, iš antrinių žaliavų gamintos apyrankės, skirtukai, mandalos, origami, pelėdžiukai, virtas muilas. Norėdami pasveikinti bundančią Žemę ir pakviesti miesto gyventojus puoselėti augmeniją, mokiniai darbo grupėje „Pasodinkim žemei gėlę“ iš biologijos kabineto sukulentų kolekcijos kūrė savas kompozicijas. Klausydamiesi įdomių ir intriguojančių VDU mokslininkų pranešimų: „Žemės matavimai ir jos informacinė sistema“, „Kuo mes kvėpuojame?“, „Dirvožemis – tai gyvoji žemės oda“, mokiniai sužinojo, koks paslaptingas ir įdomus yra mus supantis pasaulis, tik reikia mokėti jį atverti. Paskaitas skaitė ne tik VDU dėstytojai, bet ir patys mokiniai pristatė per metus atliktus tyrimus, samprotavo apie problemas, sukeltas žmogaus neūkiškumo, šviesos taršos.

11.30 val. iškilminga eisena patraukė miesto centro link, kur prie savivaldybės, Aušros aikštėje, buvo pakelta Žemės vėliava. Apie bundančią Žemę, astronominio pavasario pradžią, pirmieji pranešė mokinių gaminti ir miesto aikštėje nusileidę trispalviai paukščiai. Susirinkusius centrinėje aikštėje pasveikino rajono meras A. Čepononis. Patikino, kad yra ramus, nes mato, kad Radviliškio jaunimas yra atsakingas, entuziastingas, pasirengęs saugoti ir puoselėti savo namus – ŽEMĘ. Gimnazijos direktorė Ina Bajarauskaitė, dovanodama gėlę svečiams, rajono mokyklų atstovams, miestelėnams, ragino puoselėti vaiko rankomis pasodintą daigą, skelbė akciją „Vienkartinių puodelių eros pabaiga“, pakvietė, turinčius savo gertuves, puodelius, vaišintis arbata.

Renginio metu mokiniai dalino skrajutes, kviesdami miestiečius saugoti mūsų planetą, ragino pasėti dovanotą sėklą.

Radviliškio Lizdeikos gimnazijos informacija

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien5
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę5
mod_vvisit_counterŠį mėnesį5