Get Adobe Flash player

Gegužės 2–4 dienomis Palangos V. Jurgučio pagrindinėje mokykloje į 51-ąjį Jaunųjų filologų konkurso šalies etapą rinkosi literatūrai ir kalbai atidūs, kūrybingi Lietuvos jaunieji filologai. Sunkiai pavyktų suskaičiuoti mokinius, kartą ar kelis dalyvavusius šiame konkurse, kurio tikslas – ugdyti filologinę mokinių kultūrą. Jaunųjų filologų konkurso idėjos autorius – poetas Justinas Marcinkevičius, kurio siūlymą ugdyti pradedančiuosius literatus bei kalbininkus Švietimo ministerija įgyvendino 1965 metais, organizuodama pirmąjį konkursą.

33132_1 33132_2 33132_3

Į baigiamąjį konkurso etapą buvo pakviesti 127 Lietuvos mokiniai. Radviliškio kraštui atstovavo 7 mokiniai, smagu, kad tarp jų – 5 Lizdeikos gimnazijos moksleivės. Tai 4D klasės mokinės Agnė Sluckutė (Publicistikos ir eseistikos sekcija), Alaina Štreimikytė (Literatūros mokslo ir kritikos sekcija), Erika Gelumbauskaitė (Kalbos sekcija), Vaiva Noraitytė (Rusų kalbos vertimo sekcija). Gaila, kad konkurse dėl ligos negalėjo dalyvauti taip pat pakviesta Rugilė Judeikevičiūtė (Vokiečių vertimų sekcija). Patekti į konkurso finalą nėra lengva, tad vien dalyvavimas finale laikomas mokinio laimėjimu, puikiu jo darbo įvertinimu. Jaunieji filologų darbai pirmiausia vertinami mokykloje, tada rajono komisija renka geriausius rajono mokinių darbus, kuriuos vėliau išsiunčia į respublikinį etapą. Atsiųstus mokinių darbus analizuoja ir vertina kompetentinga komisija, sudaryta iš garbių ir įžymių Lietuvos literatūrologų, kritikų, publicistų, kalbininkų, rašytojų, tautosakos tyrinėtojų ir vertėjų.

Žaismingas 51-asis Jaunųjų filologų konkurso atidarymas įvyko V. Jurgučio pagrindinės mokyklos aktų salėje. Po vertinimo komisijos pirmininko, rašytojo, Vilniaus universiteto dėstytojo R. Tamošaičio įžanginio žodžio dalyviai buvo supažindinti su vertinimo komisija, kurią sudarė rašytoja L. S. Černiauskaitė, Rašytojų sąjungos pirmininko pavaduotojas, poetas D. Petrošius, poetas R. Šileika, literatūrologė, Vilniaus universiteto mokslininkė B. Speičytė, rašytoja, eseistė G. Adomaitytė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto darbuotoja, Vilniaus universiteto dėstytoja B. Stundžienė, Vilniaus universiteto dėstytoja J. Zabarskaitė, žurnalo „Pašvaistė“ vyriausioji redaktorė A. Daugnorienė ir kiti vertintojai. Konkurso dalyviai pasklido po mokyklos klasėse įsikūrusias prozos bei poezijos, publicistikos bei tautosakos, literatūros mokslo ir kritikos, kalbos bei vertimų sekcijas, kuriose su griežtais ir dalykiškais vertintojais aptarė savo kūrybą, diskutavo, klausinėjo, gilinosi į savo ir kolegų darbus, gavo naudingų pastabų ir patarimų. Smagu, kad Agnė buvo pakviesta publikuoti savo publicistikos darbą „Diagnozė – baikeris“ kultūros žurnale „Pašvaistė“. Kad atslūgtų įtampa, vėliau konkurso dalyviai buvo pakviesti į kūrybos skaitymo vakarą ir ekskursiją po Palangos miestą. Po ekskursijos vyko Jaunųjų filologų konkurso uždarymo šventė.

Laima Verbickienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien3
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę3
mod_vvisit_counterŠį mėnesį3