Get Adobe Flash player

Gegužės 16 diena Radviliškio rajone buvo paskelbta pilietiškumo diena, nes Lietuvos kaip valstybės tikslas – stiprinti pilietinę ir tautinę savimonę, kad mokiniai savo ateitį kurtų Lietuvoje, būtų pasirengę prisiimti atsakomybę už savo valstybę. Lizdeikos gimnazijos bendruomenė taip pat aktyviai ir kūrybingai dalyvavo šios dienos renginiuose. Pilietiškumas reiškia, kad visi piliečiai turi teisę naudotis žmogaus teisėmis ir jausti, kad juos gina demokratinė visuomenė. Taip pat, kad kiekvienas pilietis gali ir turi dalyvauti sprendžiant visai visuomenei rūpimus klausimus. Taigi pilietiškumas yra tai, ką mes jaučiame, kas yra neatsiejama mūsų dalis.

19118_4 19118_5 19118_6 19118_7 19118_8 19118_9

Pilietiškumo diena prasidėjo pakilia nuotaika, nes buvo pasveikinti rajono Europos egzamino nugalėtojai. Geriausias žinias parodė Dovydas Paškauskas, kuris jau kitą savaitę dalyvaus kitame ture. Palinkėjome jam sėkmės. 9 val. į aktų salę susirinko 3–4 klasių gimnazistai, dalyvavę diskusijoje „Šįkart aš balsuosiu“. Į diskusiją atvyko politinių partijų atstovai: valstiečių ir žaliųjų partijos atstovė, kandidatė į europarlamentarus Karolina Štelmokaitė. Tėvynės sąjungos ir krikščionių demokratų partijos atstovas, mūsų rajono meras Antanas Čepononis ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovas Edmundas Verpetinskas. Partijų atstovai kalbėjo įvairiais Lietuvai ir jos žmonėms rūpimais klausimais. Gegužės 26 dieną įvyks rinkimai į Europos Parlamentą, todėl nemažai dėmesio buvo skirta šiems rinkimams. Pranešėjai kėlė problemas, kurios aktualios ne tik mūsų kraštui, bet ir kitoms Europos valstybėms. Viešnia iš Vilniaus akcentavo, kad laikas kur kas labiau pasitikėti jaunimu, kuris pasirengęs dirbti: išnaudoti savo energiją, žinias ir begalinį norą gerai atstovauti Lietuvos žmonėms, kautis už geresnę mūsų visų ateitį.

Rajono meras diskusiją pradėjo klausimu, kas yra pilietiškumas? Mokiniams pateikus pilietiškumo pavyzdžių, meras pasidžiaugė, kad Lizdeikos gimnazija pilietiškiausia rajone. Savo argumentą motyvavo tuo, kad į rajono tarybą išrinktas gimnazijos 4A klasės mokinys Gabrielius Verdingas. Tai pirmas toks atvejis rajono istorijoje. Meras dalijosi įžvalgomis apie Europos Sąjungos institucijų reikšmę mūsų kasdieniniame gyvenime, apie Radviliškio rajono dabartį ir sėkmingą ateitį, apie pilietinį aktyvumą, apie kiekvieno žmogaus, o ypač jaunimo, indėlį rūpinantis savo krašto gerove. Mokiniai ne tik atidžiai klausėsi svečių pasakojimo, bet ir pateikė klausimų. Juos domino oro taršos problemos, kertamų miškų išsaugojimas, plastiko naudojimo uždraudimas ir kt.

11 val. – į aktų salę susirinko antrųjų klasių, o 12 val. – pirmųjų klasių gimnazistai. Pirmokai ir antrokai visą savaitę ruošėsi renginiui „Aš – europietis“. Klasės kūrybiškai ir originaliai pristatė Europos Sąjungos valstybes, po namų darbų pristatymo varžėsi protmūšiuose apie Europos Sąjungą ir jos institucijas. Gimnazistai parodė puikias žinias ir įrodė, kad yra tikri europiečiai.

Nepastebimai prabėgo laikas, baigėsi renginys. Taigi tokie pilietiškumo renginiai yra įdomūs, nepamirštami ir labai svarbūs. Jie ne tik paįvairina mokymosi procesą, bet ir praplečia akiratį, ugdo atsakomybės, bendruomeniškumo, patriotiškumo jausmus.

Lizdeikos gimnazijos istorijos mokytoja metodininkė Gražina Vasiliauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien9
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę9
mod_vvisit_counterŠį mėnesį9