Get Adobe Flash player

2018 m. Lietuva minėjo atkurtos nepriklausomybės šimtmetį, tačiau tikrasis šalies valstybingumas buvo įtvirtintas 1919–1920 m. Nepriklausomybės kovose – savanorių žygdarbiais kovojant su bolševikais, bermontininkais ir lenkais. LR Seimas 2019 metus paskelbė Lietuvos Nepriklausomybės kovų atminimo metais. Šiemet sukanka 100 metų nuo kautynių su bermontininkais. Laimėtos kautynės yra laikomos vienos žymiausių XX a. Lietuvos kariuomenės pergalių. Nepriklausomybės kovos 1918–1920 m. Lietuvos istorijoje buvo svarbus momentas, lėmęs tolesnį valstybės vystymąsi – atkurta Lietuvos kariuomenė sugebėjo atremti priešus ir išsaugoti Lietuvos valstybingumą ir suverenitetą.

20191111_1 20191111_2 20191111_3 20191111_4 20191111_6 20191111_7 20191111_8 20191111_9 20191111_10

Minint artėjantį nepriklausomybės kovų su bermontininkais šimtmetį, 2019 metų lapkričio 8 d. Lizdeikos gimnazijoje surengta istorijos konferencija „Laisvės kovų keliais Radviliškio rajone“. Konferencijoje humanitarinių mokslų daktaras, Lietuvos istorijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas Česlovas Laurinavičius, kalbėdamas apie jaunos Lietuvos valstybės kariuomenės pergales mokiniams ir mokytojams, akcentavo lietuvio savigarbos jausmą ir didžiavimąsi savo gimtąja lietuvių kalba. Kariams savanoriams beveik vienu metu teko atremti trijų priešų puolimą, tačiau noras būti laisviems, apginti jauną Lietuvos valstybę, išsaugoti savo kalbą suteikė daug jėgų ir padėjo pasiekti ne vieną sunkią pergalę.

Antroji konferencijos dalis – išvyka po Radviliškio rajoną. Aplankyti laisvė kovų paminklai, menantys skirtingu istorijos laikotarpiu vykusius įvykius. Ekskursiją vedė Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio vyriausiasis fondų saugotojas Sigitas Senulis. Senosiose miesto kapinėse prie paminklo kariams savanoriams S. Senulis mokiniams daug kalbėjo apie laisvę. Jis ragino mokinius pamąstyti apie vertybes, pabrėždamas, kad Jonas Jaraminas ar Gracijonas Sakalauskas, jauni vaikinai, negailėjo savo gyvybės kovoje dėl Lietuvos. Laisvės svarbą S. Senulis dar kartą akcentavo ir Daugėlaičiuose prie paminklinio akmens, liudijančio karių žuvimo vietą. Mokiniams ne kartą buvo minima, kad laimėtas lietuvių kovas galima prilyginti stebuklui. Pergalės deivės Nikės skulptūra miesto centre ir vėjo malūnas Basanavičiaus gatvėje – dar vieni kovų ir pergalės prieš bermontininkus liudininkai, prie kurių lankėsi išvykos dalyviai.

Antrasis lietuvių laisvės kovų laikotarpis – partizaninės kovos laikotarpis. Lankydamiesi Minaičių bunkeryje-muziejuje mokiniai išklausė jaudinantį Ramintos Petrėtytės pasakojimą, perteikiantį močiutės Julijonos Petrėtienės prisiminimus apie sunkius ir baisius pokario metus. Jautrūs Ramintos prisiminimai išryškino, kad galime daug ko pasimokyti ne tik iš senų, bet ir iš jaunų žmonių. Su Minaičiais yra susijusi ir paskutinė mokinių aplankyta laisvės kovas menanti vieta – Sajų sodyba Balandiškių kaime. Čia, vos už kelių kilometrų, vyko parengiamieji vyriausių Lietuvos partizanų vadų suvažiavimo, kuris įkūrė Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdį (LLKS) ir priėmė jo istorinę Deklaraciją, posėdžiai, buvo rengiamas ir spausdinamas Prisikėlimo apygardos laikraštis „Prie rymančio Rūpintojėlio“. Šiandien anuos laikus mena radviliškiečio tautodailininko Edmundo Gaubo sukurtas koplytstulpis, kuris Radviliškio viešosios bibliotekos iniciatyva buvo atidengtas 2019 metų spalio 11 dieną.

Išvykos metu mokiniai ne tik atidžiai klausėsi įdomių pasakojimų, bet ir atliko užduotis. Visos užduotys buvo susijusios su aplankytomis vietovėmis, girdėta istorine medžiaga. Sugrįžę atgal į gimnaziją mokiniai grupelėmis pristatė savo darbus: teisingai išspręstus kryžiažodžius, sukurtas epitafijas partizanams atminti, aplankytas vietas, atpažintas nuotraukose. Prie arbatos puodelio patys mokiniai pasidžiaugė turininga išvyka. Antros gimnazijos klasės mokinė Milda Butkutė pastebėjo, kad ne kiekvienas turi galimybes aplankyti istorines vietas ir įgyti istorinių žinių iš profesionalų. Trečiokė gimnazistė Greta Šafronaitė išsakė daugelio pritarimą, kad užduotys buvo reikalingos – jos padėjo susikaupti, daugiau sužinoti bei pamiršti mobiliuosius telefonus. Atsisveikindami vieni kitiems konferencijos dalyviai linkėjo ne tik gero savaitgalio, bet ir susitikimų kituose Lietuvos nepriklausomybės kovų atminimui skirtuose renginiuose.

Istorijos mokytoja Vaida Jankūnienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien9
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę9
mod_vvisit_counterŠį mėnesį9