Get Adobe Flash player

Kiekvienas žmogus privalo išmanyti savo gimtosios šalies istoriją ir ją gerbti. Ieškodami galimybių, kaip mokytis įdomiau, 2d klasės mokiniai aplankė vienintelį Lietuvos teismų istorijos muziejų, įkurtą Šiaulių apygardos teismo patalpose. Prieš išvyką pilietiškumo pagrindų pamokose susipažinę su Lietuvos teisine sistema, savo žinias gilinome ne tik klausydami muziejaus įkūrėjo, buvusio Šiaulių apygardos teismo teisėjo Alfredo Vilbiko pasakojimo, bet ir imituodami teismo procesą unikalioje teisėjo Pelikso Bugailiškio teismo posėdžių salėje. Mokiniai galėjo „pasimatuoti“ teisėjo, prokuroro ir advokato profesijas, pasėdėti teisėjų kėdėse ir išsiaiškinti, kokių savybių reikia, kad galėtum įgyti teisėjo profesiją ir dirbti teisinėje sistemoje.

nuotrauka nuotrauka 2 nuotrauka 3 nuotrauka 4

Muziejus, įkurtas 2017 metais, iš tiesų išskirtinis, nes lankytojai gali apžiūrėti eksponatus iš skirtingų laikotarpių. Ekspozicija suskirstyta į keturius laikotarpius: Lietuvos teismai iki 1918 m., nepriklausomos Lietuvos teismai 1918–1940 m., Lietuvos okupuoto krašto teismai 1940–1990 m. ir nepriklausomos Lietuvos Respublikos teismai nuo1990 m. kovo 11 d. Nors pirmojo laikotarpio ekspoziciją parengti, pasak muziejaus įkūrėjo, buvo sudėtingiausia, tačiau pavyko surasti originalių knygų, daiktų, svarbių istorinių dokumentų kopijų. Lnkytojai turi galimybę apžiūrėti, kaip atrodė Lietuvos Statutai, 1791 m. Konstitucija, 1916 m. išleista knyga „Lietuvos visuomenės ir teisės istorija“ ir kitos to laikotarpio knygos. Muziejininkas pateikė daug įdomių faktų, sužinojome, kad 1791 m. gegužės 3 d. Abiejų Tautų Respublikos Seimo priimta Konstitucija buvo pirma Europoje ir antra pasaulyje po Amerikos. Antrojo laikotarpio eksponatai mena Lietuvos teisės ir teismų sistemos kūrimo pradžių pradžią, o sovietinio laikotarpio ekspozicijoje pristatomi įvairūs teisės dokumentai, bylų kopijos, originalūs leidiniai rusų kalba. Paskutiniojo laikotarpio ekspozicijoje daugiausia išsaugotų daiktų: spausdinimo mašinėlės, telefonai, teisėjų mantijos, daiktiniai įrodymai ir kita. Ypač įdomi ekspozicija, kurioje demonstruojami viduramžius menantys kankinimo prietaisai ir įrankiai. Teisėjas pateikė daug istorinių faktų apie žmonių kankinimą ir ne tik įtaigiai papasakojo, bet ir leido patiems išbandyti, paliesti kai kuriuos kankinimo įrankius. Sudomino ir senovinės teismo posėdžių salės fragmentas, atkurtas pagal tarpukario Šiaulių apygardos teisme vykusių posėdžių nuotraukas, ir tarpukario bei sovietinis teisėjo kabinetai. Esame dėkingi Smiltės Šiukštaitės mamai už parodytą iniciatyvą ir pasiūlytą veiklą kitoje edukacinėje erdvėje – Lietuvos teismų istorijos muziejuje.

Apžiūrėję šventiškai pasipuošusius Šiaulius grįžome į gimtąjį miestą.

2d klasės auklėtoja Sandra Karenauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien9
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę9
mod_vvisit_counterŠį mėnesį9