Get Adobe Flash player

Birželio pirmos dvi savaitės įtraukė Lizdeikos gimnazijos mokinius į projektų sūkurį. Pasiūla ir įvairovė buvo didelė. Mokytojos Lionė Semeniukienė, Danutė Bitytė ir Ana Savickienė integravo pilietiškumą, ekonomiką ir biologiją, pateikdamos projektą „Žaliasis kursas“.

Tyrimo rezultatai

Stengėmės pasiūlyti mokiniams aktualią ir įdomią temą bei praktinę veiklą. Džiaugėmės, kad 16 gimnazistų pasirinko mūsų projektą ir yra neabejingi ekologinėms problemoms. Mokiniai pasiskirstė grupėmis ir ėmėsi darbo. Mokiniams patiko, kad galėjo pasirinkti, ar dirbti grupėje, ar individualiai.

Dviejų grupių užduotis buvo surinkti teorinę informaciją apie Europos Komisijos sprendimus, kaip skatinti efektyvų išteklių naudojimą, pereiti prie švarios žiedinės ekonomikos, stabdyti klimato kaitą bei biologinės įvairovės nykimą ir mažinti taršą. Klimato kaita ir aplinkos būklės blogėjimas kelia egzistencinę grėsmę Europai ir pasauliui. Europos Sąjunga iškėlė tikslą tapti pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu ir priėmė veiksmų gaires, kurias pavadino „Žaliuoju kursu“. Mokiniai sužinojo, kad Europos žaliasis kursas – tai galimybė pagerinti žmonių sveikatą ir gerovę pertvarkant ekonomikos modelį, keičiant savo gyvenimo, darbo, vartojimo būdą. Europos Komisija priėmė klimato paktą ir siekia įtraukti kuo daugiau europiečių į kovą prieš klimato kaitą, kad nebūtų nuošalyje paliktas nė vienas žmogus ir nė viena vietovė. Mokiniai pateikė pasiūlymų, kaip kiekvienas mes galime prisidėti prie energijos, gamtos išteklių taupymo.

Norėdami praktiškai įsitikinti, kur ir kaip galime taupiai naudoti gamtinius išteklius ir mažinti vartojimą, dar dvi grupės turėjo apskaičiuoti namų ūkio energijos sąnaudas, kaštus ir taupymo galimybes, išsiaiškinti, kaip vartotojiška kultūra skatina gamtos išteklių naudojimą, paaiškinti, kaip pasaulinė pandemija keičia vartojimo įpročius, pateikti pasiūlymus, kaip kiekvienas galime keisti įpročius ir saugoti mūsų planetą.

Dar dvi mokinių grupės ir individualiai dirbančios merginos turėjo praktiškai įvertinti aplinkos taršą Radviliškyje ir jo apylinkėse, pateikti informacijos apie oro taršą ir šiukšlinimą. Mokiniai atliko labai įdomų tiriamąjį darbą ir net apskaičiavo, kiek medžių reikėtų pasodinti, kad sumažėtų oro tarša, kurią sukelia nuolatinis mašinų srautas pro mūsų miestą. Ekologinių problemų ryšys su žmonių veikla projekto dalyviams tapo akivaizdus, todėl jie aktyviai teikė pasiūlymus, kaip kiekvienas mes galime tausoti aplinką, išteklius, savo kiemą, savo miestą. Taigi visi įsitraukėme į judėjimą prieš klimato kaitą.

Trečiame nuotoliniame susitikime gimnazistai pristatė savo tyrimus, atradimus ir pamąstymus apie gamtosaugą kaip visų mūsų bendrą reikalą. Taigi, projekte „Žaliasis kursas“ mokiniai plėtė biologijos, ekonomikos ir pilietinio ugdymo žinias, ugdėsi savarankiško darbo įgūdžius. Gimnazistai gilino politines žinias, viešojo kalbėjimo įgūdžius, sužinojo įvairių išteklių tausojimo būdų, pagerino informacijos ieškojimo ir atrinkimo gebėjimus. Šis projektas atitiko mokinių lūkesčius. Sukurta vaizdinė medžiaga bus pristatyta rudenį gimnazijos bendruomenei. Džiugu matyti augančius aktyvius piliečius, neabejingus savo aplinkai, ekologinėms problemoms ir pasiruošusius jas spręsti.

Istorijos mokytoja Ana Savickienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien136
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę136
mod_vvisit_counterŠį mėnesį136