Get Adobe Flash player

Pašnekesiai apie poeziją saulėtą pavasario popietę paįvairino mūsų daugiau ar mažiau virtualia tapusią kasdienybę, privertė apmąstyti jau žinomas tiesas, atrasti naujų, gal net sau pačiam netikėtų sąšaukų tarp skirtingo laikmečio poetinių tekstų. Lizdeikos gimnazijoje, minint spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, viešėjo Klaipėdos universiteto filologijos katedros doc. dr. Marijus Šidlauskas, skaitęs gimnazistams, mokytojams ir gimnazijos svečiams paskaitą „Vytauto Mačernio ir Mariaus Pauliaus Elijo Martynenko poezijos sąskambiai“.

Literatūrologas M. Šidlauskas virtualioje paskaitoje pasidalino įžvalgomis apie dviejų Lietuvos poetų gyvenimo ir kūrybos kelią. Analizuodamas jauniausio lietuvių klasiko, naujosios lietuvių poezijos pradininko V. Mačernio ir šių dienų performatyviosios literatūros (slem) kūrėjo M. P. E. Martynenko poetinius tekstus, literatūrologas pastebėjo, kad abu kūrėjus sieja noras susivokti pasaulyje, suprasti savąjį laiką ir atrasti gyvenimo kelią. Panašus ir abiejų poetų filosofinis požiūris į pasaulį, dramatizmas, egzistencinės patirtys. Nors V. Mačernio kūrybai būdingas dvasinio gyvenimo intensyvumas, emociškai ir įtaigiai išjaustas egzistencializmas, ji vis tik artimesnė tradicijai, o M. P. E. Martynenko poezija avangardiškesnė, atviresnė socialinei tikrovei, perteikianti kūrėjo gyvenimiškus patyrimus, dažnai pasitelkiant net ir neliteratūrinės raiškos formas ar žaidimo elementus.

Prancūzų poetas P. Riou teigia, kad „poezijos vaidmuo pirmiausia yra atrasti slaptingą žmogiško gyvenimo grožį“, o mums, skaitytojams, jį suprasti, permąstyti ir pažinti padeda literatūros tyrinėtojai. Vis tik džiugu, kad gera poezija nemiršta – tebėra skaitoma, tebėra kuriama.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Sandra Karenauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien11
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę11
mod_vvisit_counterŠį mėnesį11