Get Adobe Flash player

Naujas lizdeikiečių svečias

Jau rašyta apie Lizdeikos gimnazijos trečiokus gimnazistus, projekto „O prieš 66-rius metus mūsų mokykloje“ dalyvius. Jie sulaukė dar vieno brangaus, įdomaus svečio iš Vilniaus – šį kartą į savo jaunystės miestą Radviliškį atvyko 1959 metų Valerijos Valsiūnienės, tuometinės I-osios miesto vidurinės mokyklos abiturientas Daugys Aleksandras Ruzgas. Ponas Aleksandras – statybos darbų inžinierius. Gimnazijai švenčiant šimtmetį 2019 metų lapkritį, jis kartu su vyresniu broliu Romualdu atvežė mokyklinį albumą, kokybiškai skenuotų, išdidintų savo laidos abiturientų ir mokytojų nuotraukų. Nuotraukos padovanotos Lizdeikos gimnazijos muziejui; albumas suskaitmenintas, parengtas apžiūrėjimui.

20210628_1 20210628_2 20210628_3

Susitikimo tikslas, siekis

Trečiosios B klasės gimnazistai: Džiugas Gedminas, Justas Kareckas, Tomas Kušleika bei Saimonas Voltornist, susitikę su ponu Aleksandru miesto parke, susidomėję klausėsi pasakojimų apie mokyklinius nuotykius, pokario įvykius Radviliškyje. Pasakojimai užrašyti vaizdo juostoje, jie papildys Lizdeikos gimnazijos muziejaus vaizdo įrašų talpyklą.

Gimnazistų istorinis patyrimas

Pono Aleksandro pasakojimai atskleidė šiurpesnę, agresyvesnę tikrovę, nes buvo žvelgiama iš vaikino „varpinės“, o ne merginos požiūriu, kaip susitikus su ankstesne viešnia, ponia Zenona Marija Kaveckaite-Grigaitiene. Svečio kalba intrigavo nuo pirmųjų sakinių: „Buvom ginkluoti geriau negu vokiečių kareiviai.“ Iš tiesų, po Antrojo pasaulinio karo radviliškiečiai vaikai rasdavo, parsinešdavo namo, aišku, slapta nuo tėvų, įvairiausių šaudmenų, sprogmenų. Tai nekelia nuostabos: Radviliškis – stambus geležinkelio mazgas, todėl karo metu buvo nuolat bombarduojamas; nesunku buvo rasti aviacinių bombų, rankinių granatų, kitų šaudmenų. Pasakojimas vijo pasakojimą: apie griežtus ir nereiklius pedagogus, apie legendinį geografijos mokytoją Algimantą Petronį, kuris rengdavo žygius po Lietuvą, įtaisydavo mokykloje naujausius prietaisus, leidžiančius mokiniams stebėti gamtos reiškinius; apie tai, kaip vienuoliktoje klasėje kraustėsi iš namo S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje į naujai pastatytą mokyklą V. Kudirkos gatvėje; apie tarybų valdžios steigimą rajone, daug kitų, vertų domėtis dalykų.

Gimnazistai vaikščiojo su ponu Aleksandru ir po patį miestą, t. y., susipažino, kur gyveno D. A. Ruzgo šeima, kaip su broliais stebėdavo NKVD (Vidaus reikalų liaudies komisariato (rusų kalba НКВД, Народный комиссариат внутренних дел), baudžiamosios institucijos Tarybų Sąjungoje, laikytos „kovos su nusikalstamumu, viešosios tvarkos palaikymo organu“) darbuotojų žmonių kankinimus, žudymą, trėmimus, kokia buvo senoji miesto aikštė, kepykla, kepyklos sandėlis, kiti pastatai, kurių šiandien jau nebėra. Atskirai svarbu pažymėti, jog garbus svečias kilęs iš nepriklausomos Lietuvos geležinkelio inžinieriaus, kaip puikaus specialisto vertinto ir tarybų valdžios metais, šešias kalbas mokančio inteligento, šeimos. Pasakota apie senelį, sėkmingą verslininką, gyvenusį Rygoje.

Ponas Aleksandras su gimnazistais taip pat aplankė būsimąjį Lizdeikos gimnazijos muziejų; klasėje parodė, kokių senų mokyklos, miesto istoriją įamžinusių nuotraukų atvežė šį kartą, papasakojo apie kiekvieną. Klausytojai faktus pasižymėjo, kurs vaizdų aprašus.

Įdomiausia istorija

Kaip šokiravusį, labiausiai patraukusį išgirstą atsitikimą mokiniai įvardijo istoriją apie žuvusį septynerių metų berniuką. O buvo taip... Ant kepyklos sandėlio stogo kraigo (stogo viršaus) sėdėjo keletas berniūkščių, žemai, šalia pastato, kūrenosi laužas – degino bulvienojus. Aleksandras ėjo pro šalį. Vaikai šūktelėjo: „Pažarstyk laužą!“ „Jums reikia, jūs ir žarstykit,“ – atrėžė praeivis. Iš Aleksandro paskos sekė kokių septynerių metų berniukas. Nieko blogo negalvodamas, jis ėmė ir pastūmė pagaliu bulvių stagarus, kad geriau degtų. Nuaidėjo sprogimas, vaikas, sudraskytas į gabalus, išlėkė į orą. Tokia nuožmi, negailestinga po Antrojo pasaulinio karo buvo tikrovė, tokie žiaurūs berniukų „žaidimai“.

Viltys, norai

Tikimasi tolesnio bendravimo, bendradarbiavimo su ponu Daugiu Aleksandru Ruzgu, nes jis – puikus istorijų pasakotojas, daug praeities dalykų prisimenantis, paremiantis savo kalbą istoriniais dokumentais, vertingomis nuotraukomis.

Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Alvydė Panova

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien9
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę9
mod_vvisit_counterŠį mėnesį9