Get Adobe Flash player

„Norint prisidėti prie žalesnio pasaulio kūrimo, apkabinti Stelmužės ąžuolo kamieną neužteks. Tam reikia žaliojo raštingumo – aplinkosaugos žinių, padedančių kurti švaresnę ateitį“ – taip teigia „Žaliojo taško“ atstovai savo svetainėje.

20211204_1 20211204_2 20211204_3 20211204_4 20211204_5 20211204_6 20211204_7

Paskutinę Globaliojo švietimo savaitės dieną Radviliškio Lizdeikos gimnaziją pasiekė puiki dovana – 15 komplektų Žaliojo taško rūšiavimo dėžučių. Visos šios dėžutės išdėstytos gimnazijos koridoriuose, o klasėse nebeliko šiukšlių dėžių. Darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo ir koordinavimo komandos nariai šią savaitę stebėjo, kaip sekėsi mūsų gimnazijos bendruomenei rūšiuoti. Nustebino tai, kad niekas dėl atsiradusių rūšiavimo dėžučių nepyko, nejautė nepatogumo, priėmė kaip suprantamą ir reikalingą pokytį mūsų aplinkoje.

Sudaryta mokinių ir mokytojų komanda po 3 dienų atliko šiukšlių reviziją: surinko visas šiukšles, jas nufotografavo, išanalizavo jų turinį. Atliktos revizijos metu pastebėta, kad visoje gimnazijoje mažiausiai buvo surinkta šiukšlių iš stiklo dėžučių, daugiausiai – iš popieriaus. Pradėjus analizuoti šiukšles, pastebėta, kad stiklo dėžutėse, kaip ir plastiko, buvo rasta popieriaus atliekų, o popieriaus dėžutėse – maisto likučių, Tetra Pak pakelių, saldainių, traškučių pakuočių ir kt. atliekų.

Atlikus šiukšlių reviziją, nustatyta, kad gimnazijos bendruomenė nemažai dėmesio skiria rūšiavimo temai, organizuoja įvairias akcijas, pritaria ir žino rūšiavimo naudą bei prasmingumą, tačiau praktinių įgūdžių daugelis gimnazijos narių stokoja. Dalis tiek mokinių, tiek mokytojų pripažįsta, jog kartais suabejoja ar nežino, į kurį konteinerį mesti kombinuotas pakuotes, metalinius dangtelius, dėžutes su maisto atliekomis. Depozitinėms pakuotėms, komandos manymu, reiktų pastatyti papildomą dėžę, o gautas lėšas už jos turinį galima būtų panaudoti prasmingoms gimnazijos bendruomenės veikloms. Komandos nariai mano, kad kiekvienos klasės mokiniai turėtų apie tai diskutuoti, kalbėti, mokytis rūšiuoti ir tinkamai veikti. Statistikos duomenimis – Lietuvoje per metus kiekvienas žmogus galėtų išrūšiuoti apie 60,5 kg pakuočių atliekų. Tačiau išrūšiuoja tik apie 10 kg – yra kur tobulėti!

Teisingo rūšiavimo atmintinę, viktoriną bei kitą su rūšiavimu susijusią medžiagą galima rasti „Žaliojo taško“ svetainėje, kaip ir galimybę nemokamai įsigyti rūšiavimo dėžutes.

Darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo ir koordinavimo komanda

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien9
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę9
mod_vvisit_counterŠį mėnesį9