Get Adobe Flash player

„Atmintis – kaip valstybės sienos, ji turi būti akylai ir nuolat saugoma. Ji gyva, jei yra žadinama kasdien. Antraip ji kaip nedirbamas laukas virsta usnimis išsikerojusiu dirvonu, per ją kaip per blogai saugomą valstybės sieną sėlina nuo bet kokios atsakomybės viską atleidžianti užmarštis“, – teigia Sergejus Kanovičius. Bet MES PRISIMENAME! Lizdeikos gimnazija, minėdama Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, pakvietė rajono Tolerancijos ugdymo centrus ir ugdymo institucijas į kamerinę popietę. Renginio vedėjas Arvydas Kavaliauskas, dalyvius pasveikinęs žydų kūrėjo Aleksandro Lizen žodžiais: „Jūs nuėjote į amžinybę, jūs palikote!/Mano brangus, be gyvenimo be galo./Bet mūsų jūs būsite širdys,/Jūs įtraukėte gailestingi istorijas./ Jūsų kūriniai yra jūsų antrasis gyvenimas,/Ir tai negali būti atimta“, pastebėjo, kad šios popietės tikslas ne tik prisiminti kraupius istorijos įvykius bei pagerbti Holokausto aukų atminimą, bet ir pasidalyti savo įžvalgomis, projektų idėjomis ir gerąja patirtimi.

Renginio pradžioje Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis, trumpai pristatydamas bendruomenės veiklą, atidarė Šiaulių „Fotografijos namų“ ir Šiaulių apskrities Žydų bendruomenės jungtinę parodą „Žydai anuomet ir dabar...“ Paroda susideda iš dviejų dalių – nuotraukose yra įamžinti tarpukariu Šiauliuose gyvenę žydai, kurių atvaizdus užfiksavo pirmoji profesionali fotografė moteris Šiauliuose Sošana Zaksaitė, ir dabarties Šiaulių Žydų bendruomenės nariai, kuriuos įamžino „Fotografijos namų“ profesionalūs fotografai.

Gimnazijos direktorė, sveikindama dalyvius, džiaugėsi Tolerancijos ugdymo centro įkūrimu gimnazijoje ir išsakė viltį, kad kolegos nuolat dalinsis idėjomis, bendraus ir bendradarbiaus ugdydami jaunąją kartą. Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Justinas Pranys apžvelgė Holokausto aukų atminimą Radviliškio rajone, pasidalino įžvalgomis apie Šeduvos žydų istorijos muziejaus „Dingęs štetlas“ projekto įgyvendinimą. Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti direktoriaus pavaduotoja Ingrida Vilkienė aptarė Lietuvos Tolerancijos ugdymo centrų veiklas ir džiaugėsi, kad iniciatyvūs mokytojai į aktyvias veiklas įtraukia ir mokinius. Lizdeikiečių gimnazistų meninė kompozicija atskleidė savitą jaunų žmonių požiūrį į skaudžią istoriją, užfiksavo emociją, jausmą, patirtą lankant istorines vietas, menančias skaudžią praeitį. Lizdeikos gimnazija pristatė gimnazistų kūrybinių darbų knygelę „Gyvenimas yra gražus“ (mokytojos Laimutė Verbickienė, Laima Maminskienė) bei projektą „Istorijos šydą praskleidus“ (mokytojos Vaida Jankūnienė, Sandra Karenauskienė), parodytas mokinių sukurtas filmukas „Šeduvos štetlas. Neišsipildžiusi meilė“. Radviliškio Vaižganto progimnazija (mokytoja Aušra Krasuckienė) apžvelgė pastarųjų metų Tolerancijos ugdymo centro iniciatyvas ir pasiekimus, Radviliškio Kultūros centras (projektų vadovė Erika Liukienė) dalinosi patirtimi apie įgyvendintas pilietines akcijas ir veiklas, vykdytas karantino sąlygomis. Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazija (mokytoja Laima Maminskienė) pasidalijo gerąja patirtimi apie pamokas netradicinėje aplinkoje. Gražinos pagrindinė mokykla (mokytoja Laima Škėmienė) aptarė mokykloje vykdomas akcijas ir projektus. Nors Lizdeikos gimnazijos Tolerancijos ugdymo centras skaičiuoja dar tik pirmuosius savo gyvavimo mėnesius, tačiau, kaip teigia direktoriaus pavaduotoja Skirmantė Petraitienė, iniciatyvių mokytojų komanda, savo pavyzdžiu skatindama domėtis istorija ir kitomis kultūromis, geba suburti aktyviai veiklai mokinius. Tikimės, kad Lizdeikos gimnazijos Tolerancijos ugdymo centro veikla bus įdomi bei prasminga ir įtrauks dar daugiau bendruomenės narių.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Sandra Karenauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7