Get Adobe Flash player

Saulėtą, nors ir šaltoką kovo 1 d. pavasario rytą, Lizdeikos gimnazija sulaukė garbaus svečio, baltistikos tyrinėtojo, Lietuvos patrioto, Prahos Karolio Universiteto habil. dr. doc. Iljos Lemeškino. Profesorius tyrinėja senovės lietuvių raštiją, pirmąsias spausdintas knygas, katekizmus, spausdintus LDK ir Čekijos teritorijose.

20220302_1 20220302_2 20220302_3 20220302_4 20220302_5 20220302_6 20220302_7 20220302_8

Šio susitikimo tema buvo skirta Pranciškui Skorinai ir jo Kelionių knygelei, spausdintai Vilniuje 1522 m. Lizdeikiečiai, pasikvietę svečius iš Radviliškio rajono Šiaulėnų M. Šikšnio gimnazijos ir sulaukę susidomėjusių kolegų iš kitų Lietuvos mokyklų, nusprendė prasmingai paminėti 500 metų spausdintos pirmosios knygos Vilniuje metus ir giliau pažinti šios knygos leidėjo asmenybę. Ši asmenybė nėra ugdymo programų turinio dalis, bet P. Skorinos ir jo pirmosios spausdintos knygos Vilniuje reikšmė mūsų lietuvių kultūros istorijoje yra neįkainojama, tai spaustuvininkas, padėjęs pirmuosius LDK spausdintos knygos žingsnius, knygų leidėjas, botanikas ir medicinos daktaras, kurio reikšmę ir darbus išsamiai pristatė svečias iš Prahos Karolio universiteto.

Konferencijos dalyviai turėjo galimybę susipažinti su P. Skorinos asmenybe, jo veikla ir socialine aplinka bei pasiekimais. Profesorius įdomiai ir vaizdžiai pristatė Pranciškaus Skorinos laikmečio spausdintų knygų tradicijas, aptarė įspūdingas detales, vaizduojančias XVI amžiaus laikmečio socialinę aplinką ir svarbą šiuolaikinei kultūrai. Ilja Lemeškinas papasakojo apie 1545–1547 metų Katekizmų tyrinėjimus ir atradimus, aptarė įdomias detales, kurios praturtins literatūros ir istorijos pamokas.

Konferencijos pradžioje mokiniai lizdeikiečiai pasidalino savo žiniomis apie šią ryškią kultūros asmenybę, trumpai ir kūrybingai pristatė Pranciškų Skoriną ir jo įnašą į kultūros istorijos klodus. Mokiniams padėjo pasiruošti lietuvių k. ir literatūros mokytoja ekspertė Jurgita Plukienė ir istorijos mokytoja metodininkė Ana Savickienė.

Lizdeikos gimnazija dėkinga Radviliškio rajono savivaldybei, kuri įvertina ir tiki lizdeikiečių organizuojamais renginiais bei jų turinio svarba šiuolaikinei švietimo bendruomenei ir jaunimui. Materialinė parama leido suorganizuoti prasmingą renginį. Malonu, kad konferencijoje sulaukėme ir Radviliškio r. savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Laisvūno Vaičiūno, kuris pasidžiaugė renginio prasmingumu ir turiningumu, pirmosios spausdintos knygos svarba tolimesnei spaudos plėtrai mūsų krašte.

Skirmantė Petraitienė, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien10
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę10
mod_vvisit_counterŠį mėnesį10