Get Adobe Flash player

Šiuolaikinė mokymo(si) aplinka turėtų būti kuriama atsižvelgiant į šiuo metu vis labiau pabrėžiamą mokymosi paradigmą, pagal kurią mokiniui turėtų būti užtikrinta galimybė mokytis savarankiškai, grupėje ar kolektyve, sudarant tinkamas sąlygas jo saviraiškai ir prigimtinių galių sklaidai. Mokymosi aplinka reiškia mokytojų ir mokinių kuriamą kultūrą bei fizinę aplinką. Tai gali būti ne tik mokyklos pastatas ar pastatai, bet ir lauko aplinka, internetinė aplinka bei aplinka už mokyklos ribų. Šiandienos mokykloje aktualu mokymosi procesui išnaudoti kuo įvairesnes aplinkas, kurios padėtų ugdyti mokinių dalykines ir bendrąsias kompetencijas.

20220609_1 20220609_2 20220609_3 20220609_4 20220609_5 20220609_6 20220609_7 20220609_8 20220609_9 20220609_10 20220609_11

Kiekvienais metais birželis tampa labiausiai įtemptu ir užimtu mėnesiu gimnazijose: prasideda brandos egzaminų sesija, konsultacijos abiturientams su dar tebevykstančiomis pamokomis kitų klasių gimnazistams. Prasidėjus kalendorinei vasarai, kai mokiniams labiau rūpi atostogos nei darbas klasėse, mokytojai ugdymo procesą vis dažniau organizuoja kitose edukacinėse aplinkose. Mokymosi aplinka tampa masinės informacinės priemonės, internetas, darbo organizacijos, savivaldos institucijos ir pan. Radviliškio Lizdeikos gimnazijos antrųjų klasių mokiniams, istorijos mokytojų Anos Savickienės, Danutės Bitytės ir Vaidos Jankūnienės iniciatyva, pilietiškumo pamokos birželio mėnesį vyko kitose edukacinėse aplinkose.

Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėjas Augustinas Mitkus mokinius pakvietė į pamoką – susitikimą teismo salėje. Teisėjas gimnazistams papasakojo apie darbą teisme, nagrinėjamas bylas ir teisėjo darbo specifiką. Mokiniai pasikartojo pamokų metu įgytas teorines žinias apie valdžių padalijimo principus pagal LR Konstituciją. Baudžiamųjų bylų nagrinėjimo salėje buvo inscenizuotas bylos nagrinėjimas, kur patys mokiniai gana gerai įsijautė į teisėjo, advokatų, prokuroro, nukentėjusio ir įtariamojo vaidmenis. Gimnazistai įsitraukė į teisinės situacijos improvizaciją. Pilietiškumo pamoka vyko kitoje edukacinėje aplinkoje su kitu mokytoju, kuris jaunimui priminė jau žinomus teorinius dalykus ir pateikė keletą gyvenimiškų patarimų, kaip nepažeisti įstatymų. Atsisveikindamas teisėjas Augustinas Mitkus gimnazistams palinkėjo geros vasaros ir į teismą ateiti tik kaip teisininko išsilavinimą turintiems darbuotojams.

Antroji pilietiškumo pamoka antrokams gimnazistams vyko Radviliškio rajono savivaldybėje, kur pamoką vedė trys mokytojai: Radviliškio rajono savivaldybės meras Vytautas Simelis, Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Justinas Pranys, Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Laivūnas Vaičiūnas. Pamoka vyko savivaldybės posėdžių salėje, kurioje didesnė dalis mokinių lankėsi pirmą kartą. Sėdėdami rajono savivaldybės tarybos narių vietose lizdeikiečiai išklausė mero pasisakymą apie savivaldos privalumus, mero funkcijas, kokiais džiaugsmais ir rūpesčiais gyvena Radviliškio krašto gyventojai, koks šių metų savivaldybės biudžetas ir iš kur gaunamos lėšos. Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Justinas Pranys mokinius plačiau supažindino su vykdomosios rajono valdžios funkcijomis, kaip galima pradėti darbą ir karjerą valstybės tarnyboje bei ką konkrečiai dirba administracijos skyriai. Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Laisvūnas Vaičiūnas gimnazistams papasakojo apie švietimo situaciją rajone, paaiškino, kuo skiriasi savivaldybės Tarybos ir administracijos funkcijos, kokius svarbius klausimus nagrinėja jo vadovaujamas skyrius. Valanda prabėgo, o gimnazistai vis klausinėjo, kas jiems, radviliškiečiams, rūpi: kaip ir kada bus sutvarkytas Antaniškių parkas, kodėl kai kuriose vietose buvo iškirsti medžiai, kas planuojama naujo Radviliškio mieste ateityje. Už nuoširdų priėmimą ir suorganizuotą įdomią pamoką kitoje aplinkoje esame dėkingi Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto skyriaus vedėjui Laivūnui Vaičiūnui.

Trečioji pilietiškumo pamoka antrokams gimnazistams įvyks Vilniuje, LR Seime. Pagaliau, po dviejų metų pertraukos, birželio 9 dieną, Lizdeikos mokinių ir mokytojų laukia susitikimai LR Seime, ekskursijos Vilniaus Arkikatedros požemiuose, Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje bei Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse. Taigi, visi kartu mes galime išugdyti aktyvius savo šalies piliečius.

Vaida Jankūnienė ir Ana Savickienė, Lizdeikos gimnazijos istorijos mokytojos

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7