Get Adobe Flash player

Lizdeikos gimnazija, įgyvendindama projektą „Sveikatos versmės-2“ , organizuoja ne tik įvairius sveikatinimo renginius, bet ir integruotas biologijos ir sveikos gyvensenos pamokas kitose edukacinėse erdvėse. Pastebėta, kad pamokos už mokyklos ribų yra efektyvesnės, paveikesnės ir turi gerokai didesnę išliekamąją vertę. Tad trečiokų gimnazistų, besimokančių biologiją A lygiu, ir pirmokų gimnazistų, pasirinkusių gamtamokslinę kryptį, jungtinė grupė, lydima biologijos mokytojos L. Semeniukienės ir 1HG klasės auklėtojos S. Karenauskienės, dalyvavo Šiaulių patologijos muziejuje vykusioje paskaitoje apie netinkamo gyvenimo būdo poveikį sveikatai ir galimas pasekmes. Patologijos muziejuje gydytoja patologė aptarė ligas, kurios susijusios su žalingais įpročiais (rūkymu, alkoholio ar narkotinių medžiagų vartojimu), piktnaudžiavimu nesveiku maistu, pasyviu gyvenimo būdu, užteršta gyvenamąja aplinka. Pasakojimą iliustravo konkrečiais pavyzdžiais, matomais muziejaus ekspozicijoje, tai yra įvairių patologiškai pakitusių organų pjūviai. Tai padėjo mokiniams suvokti įvairių ligų sukeltus padarinius ir paskatino domėtis, kaip išvengti ligų. Akcentuotas sveikas gyvenimo būdas: aplinkos švara ir higiena, atsisakymas priklausomybę sukeliančių medžiagų, judėjimas ir sveika mityba.

20221020_3 20221020_4 20221020_5 20221020_6 20221020_7 20221020_8 20221020_9 20221020_10 20221020_11 20221020_12 20221020_13 20221020_14 20221020_15

Sveikatingumo tema diskusiją pratęsėme lankydamiesi vaistininkystės muziejuje, kuris vaistininkės Almyros Girdenienės iniciatyva įkurtas vienos iš seniausių vaistinių Šiauliuose rūsyje. Vaistinės „Valerijonas“ vedėja akcentavo, kad žmogaus savijauta ir sveikata priklauso nuo jo paties pasirinkimų. Muziejuje yra saugoma daugiau nei 150 istorinių vertybių, menančių šimtametes vaistininkystės tradicijas. Vienas iš žymiausių eksponatų – vaistinis preparatas „raudonasis streptocidas“, kurio antibakterinių savybių atradėjas vokietis G. Domagkas apdovanotas Nobelio premija. Taip pat išlikę autentiškos nuotraukos, kuriose įamžinta vaistinės įkūrėjų žydų Volpių šeima, saugomi ir įvairių farmacijos kompanijų vaistų bei tinktūrų pavyzdžiai, jų įpakavimai, senovinės receptūros, knygos, senovinės svarstyklės, tablečių normavimo įranga, vaistininko instrumentai. Muziejaus įkūrėja ne tik papasakojo vaistinės įkūrimo istoriją, pavadinimo kilmę ir pristatė vaistininko profesiją, tikslus, bet ir pasiūlė patiems išbandyti pagal senovės receptus sukurtų mikstūrų nuo galvos skausmo poveikį. Aptartas ir praeityje naudotas tvaraus vartojimo būdas, kai vaistų pakuotės – stikliniai indeliai – buvo naudojami keliolika kartų, o gaminamų vaistų ir kosmetikos pagrindas – natūralūs produktai ir vaistiniai augalai. Šalia muziejaus – sveiko maisto arbatinė, kurios veikla tiesiogiai susijusi su vaistinės vedėjos gyvenimo būdu: ji daug metų domisi sveika mityba, Indijoje studijavo ajurvedą, užsiima joga, nevalgo mėsos, rytą pradeda mankšta ir šaltu dušu. Garbaus amžiaus vaistininkė trykšta energija, gyvybingumu ir yra puikus pavyzdys jaunimui, kaip aktyvus ir sveikas gyvenimo būdas stiprina sveikatą.

Manome, kad pamokos-išvykos tikslą – formuoti sveikos gyvensenos įgūdžius, stiprinti atsakomybę už savo sveikatą, skleisti informaciją apie sveiką gyvenimo būdą – pavyko pasiekti, o netradicinis mokymas(is) didina mokinių pasitikėjimą savo jėgomis, ugdo bendrąsias kompetencijas ir stiprina motyvaciją.

Lizdeikos gimnazijos mokytojos L. Semeniukienė, S. Karenauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien4
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę4
mod_vvisit_counterŠį mėnesį4