Get Adobe Flash player

Dešimt lizdeikiečių mokinių spalio 25 d. turėjo unikalią galimybę dalyvauti prezidentinėje diskusijoje Vytauto Didžiojo universitete. Lizdeikos gimnazija, įžvelgdama nuolat kylančias Europos problemas, kartu su dar penkiomis Europos mokyklomis parengė projektą „Stipriname Europos vertybes“, kuris buvo finansuotas Erasmus+ programos.

20221126_1 20221126_2 20221126_3 20221126_4

Europa šiuo metu susiduria su dideliais iššūkiais, verčiančiais susimąstyti apie Europos identitetą, apgalvoti, kokios yra Europos vertybės ir kas yra Europa. Todėl ir kilo idėja išsamiau pasigilinti į šias temas bei dalyvauti veiklose, kurias finansuoja Erasmus programa, bei pasidalinti savo įžvalgomis su kitų Europos šalių jaunimu diskusijose, debatuose, viešuosiuose pristatymuose ir kitose praktikose.

Kai sužinojome apie VDU organizuojamą renginį – penkių prezidentų (Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Estijos ir Rumunijos) diskusiją, iš karto nusprendėme dalyvauti. Tai ne tik paįvairino, praplėtė mūsų projekto veiklų turinį, bet buvo unikali galimybė gyvai pamatyti Europos šalių prezidentus bei išgirsti jų nuomonę, kas yra Europa. Diskusiją moderavo VDU prof. R. Zemkauskas, paruošęs prezidentams klausimus, kurie nagrinėjami būtent mūsų projekto veiklose.

Kiekvienas prezidentas pristatė savo pamąstymus apie Europos identitetą įvairiais aspektais: geografiniu, kultūriniu bei politiniu, apžvelgė, kaip mes formuojame Europos vertybes ir kas yra atsakingi už jų formavimą. Prezidentai atsakinėjo į klausimus ir išsakė savo įžvalgas apie dabartines Europos bei pasaulio problemas. Karštos diskusijos buvo nukreiptos į žiauriausią dabartinę situaciją – karą Ukrainoje. Diskusijų metu kalbos krypo į švietimą bei žinias, kurios ypač reikalingos tinkamiems sprendimams bei bendrų vertybių formavimui.

Puikią kalbą (video įrašas) pristatė EK pirmininkė Ursula von der Leyen, atkreipdama dėmesį į Lietuvos lyderystę šiame sudėtingame Europos politikos etape bei vykstant karui Europoje. Ukrainos prezidentas Volodymyr Zelensky (video įrašas) taip pat minėjo žinias ir švietimą bei bendrą visų Europos ir ne tik Europos šalių susivienijimą siekiant bendrų tikslų. Ukrainos prezidentas ne kartą paminėjo Baltijos šalių, Lietuvos, Lenkijos lyderystę, palaikant bei remiant Ukrainą ir sprendžiant politines problemas Europoje ir pasaulyje.

Ši patirtis praplėtė lizdeikiečių žinias bei privertė dar giliau pamąstyti, kas yra Europa, kas ją kuria ir kas atsakingas už jos vertybių formavimą.

Skirmantė Petraitienė, direktorės pavaduotoja ugdymui

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien15
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę15
mod_vvisit_counterŠį mėnesį15