Get Adobe Flash player

Vėlyvą rudenį į Radviliškį rinkosi gausus būrys mokslininkų ir jų asistentų, nes Lizdeikos gimnazijoje vyko jau tradicija tapęs tiksliųjų ir gamtos mokslų renginys – Tyrėjo diena, inicijuotas pavaduotojos ugdymui Ž. Onaitienės, biologijos mokytojos A. Šmukštienės ir matematikos mokytojos J. Caporkienės. Tai ilgalaikis projektas, orientuotas į darnaus vystymosi tikslų ugdymo procese įgyvendinimą.

20221126_5 20221126_6 20221126_7 20221126_8 20221126_9 20221126_10 20221126_11 20221126_12 20221126_13 20221126_14 20221126_15 20221126_16 20221126_17 20221126_18 20221126_19 20221126_20

Lapkričio 22 dieną gimnazijoje buvo didelis veiklų ir praktinių darbų pasirinkimas. Kiekviena mokinių grupė turėjo po penkis užsiėmimus. Džiugu, kad ilgalaikiai gimnazijos partneriai, Lietuvos aukštosios mokyklos, kasmet atvyksta su programomis, aktyviai įtraukiančiomis mokinius į tiriamąjį darbą. Vilniaus TECH universiteto kūrybinių industrijų fakulteto lektorė Milda Matulaitytė-Feldhausen aptarė, kodėl yra reikalingas asmeninis prekės ženklas, o Mechanikos fakulteto lektorius Mantas Makulavičius supažindino su robotika, mini pramoninio roboto programavimu; Statybos fakulteto doc. dr. Jonas Šaparauskas vedė interaktyvią paskaitą-pratybas „Magiškasis trikampis arba kaip priimti geriausią sprendimą statyboje“, o Aplinkos inžinerijos fakulteto prof. J. Sužiedelytė-Visockienė supažindino su skaitmeninio žemėlapio modeliavimo Lietuvos erdvinės informacijos portalo aplinkoje galimybėmis.

KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto Rinkodaros ir komunikacijos koordinatorė Sonata Liutkevičienė gimnazistų žinias tikrino „Protų mūšyje“, o Technologijų mokymo centro koordinatorė Ilona Gasiūnienė organizavo „Smagiosios elektronikos“ veiklas: mokiniai aktyviai įsitraukė į elektros magnetizavimo žaidimus, kurdami veikiantį FM radiją.

Vilniaus kolegija gimnazistams paruošė daug ir įvairių veiklų. Lektorių I. Čerčikienės ir J. Jurkevičiūtės paskaitose mokiniai, naudodami šiuolaikinius laboratorinius prietaisus ir metodus, atliko cheminę analizę, aiškindamiesi, ar sultys yra elektrolitas. Lektorė J. Lazdauskienė pristatė maisto produktų juslinę analizę, padedančią užtikrinti maisto kokybę. Užsiėmime mokiniai degustavo maistą, mokydamiesi atpažinti keturis pagrindinius skonius. Verslo kūrimo sąlygos ir verslumo svarba asmeniname gyvenime buvo aptarta lektorės D. Prūsaitienės aktyvioje pamokoje-diskusijoje „Verslininkystė: loterija ar sambūvis?“, o praktinę-pažintinę pamoką „Linksmieji robotukai – pažink ir kurk“ vedė lektorius P. Šakalys. Bluetooth lenktynių mašinėlę mokiniai kūrė lektorių T. Kasperavičiaus, M. Vanago užsiėmime, o lektorės V. Judickaitė-Žukovskė, L. Gorbunova ir I. Šileikienė mokė sukurti pokalbių robotus.

Praktikos darbus „Mikrobai – priešai ar draugai? Įvadas į mikrobiologijos mokslą“ organizavo VDU Akademinio jaunimo mokslinės draugijos „Modusas“ nariai. Kartu su lektore N. Barauskaite mokiniai atliko mikroorganizmų nustatymo tyrimą, aptarė aplinkoje aptinkamų mikroorganizmų svarbą žmogui ir išmoko pasėti bakterijas nuo paruoštos nepatogeninių bakterijų kultūros.

Dar vienas praktinis užsiėmimas – tai Radviliškio raj. Sveikatos biuro specialisčių S. Armonienės, K. Matonienės ir I. Vileikytės pristatyti prietaisai – kūno masės analizuotojas ir streso matuoklis. Visi turėjo galimybę išbandyti prietaisus ir pagal savo kūno temperatūrą nustatyti savo emocinę būseną arba išsiaiškinti biologinį amžių, sužinoti, kiek turi raumenų, riebalų ar skysčių organizme.

Pirmokai ir antrokai gimnazistai diskutavo lytiškumo ugdymo klausimais. Lektorė G. Šedvilaitė-Intė vedė užsiėmimus, „Vaisinga meilė“ ir „Meilės Termometras“, o trečiokai gimnazistai, vadovaujami fizikos mokytojo R. Poviliansko, atliko tiriamąjį eksperimentą „Žalvarinio ritinėlio tankio nustatymas menzūros ir sverto pagalba“.

Baigiamasis Tyrėjo dienos akcentas – žymaus Lietuvos gamtininko, fotografo, laidų vedėjo ir net 93 knygų autoriaus S. Paltanavičiaus paskaita „Apie gyvenimą planetoje, kurios vardas Lietuva“ . Lektorius lankėsi ir gimnazijos bibliotekoje, kurioje surengta jo knygų paroda, o paskaitoje ne tik pasidalino įspūdžiais iš Nacionalinių ekspedicijų, bet ir papasakojo apie savo sąmoningą santykį su gamta, apie nykstančias gyvūnų rūšis ir natūralios gamtos augimviečių mažėjimą.

Be to, šiais mokslo metais gimnazistai dalyvavo ne tik praktiniuose užsiėmimuose mokykloje, bet turėjo ir išvažiuojamąsias ekskursijas į Šiaulius. Pirmokai gimnazistai VU ŠA STEAM centro laboratorijose atliko tiriamuosius darbus „Mikrovaldiklių jutiklių programavimas“, „Optinis liežuvis“,Kūno odos priežiūros kosmetikos gamyba“. Kosmetikos gamybos procese dalyvavo ir viena antrokų gimnazistų grupė, taip pat gaminusi lūpų balzamą. Kita antrokų grupė savo žinias ir gebėjimus tikrino atlikdami praktinį darbą „Šilumos ir elektrinių gamtos reiškinių tyrimas“, nustatydami vandens savitąją garavimo šilumą ir sūraus vandens elektrinį laidumą. Dar vienas praktinis darbas padėjo išsiaiškinti, koks yra mikrovaldiklių jutiklių pranašumas prieš žmogaus pojūčius. Projekto „Sveikatos versmės-2“ dalyviai STEAM laboratorijoje aiškinosi, kodėl kvepia maistas, ir gamindami esterius diskutavo apie sveiko maisto svarbą žmogaus organizmui. Trečiokai gimnazistai domėjosi studijų programomis, lankėsi Šiaulių valstybinėje kolegijoje, kurioje pristatytos Medicinos, IT ir inžinerijos studijų kryptys, o Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje aptartos IT studijų galimybės.

Visa diena buvo aktyvi ir įdomi savo tiriamųjų veiklų įvairove. Lektoriai džiaugėsi turėję galimybę pristatyti studijų programas vyresniųjų klasių mokiniams ir pasidalinti patirtimi bei žiniomis, įtraukiant gimnazistus į tiriamąsias veiklas. Iš tiesų Tyrėjo diena – tai netradicinės pamokos, skatinančios motyvaciją ir domėjimąsi gamtos ir tiksliaisiais mokslais, ugdančios aplinkosaugines nuostatas ir atsakomybę už bioįvairovės ir kraštovaizdžio išsaugojimą, skatinančios rūpintis savo ir kitų sveikata.

Lizdeikos gimnazijos mokytoja S. Karenauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien28
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę28
mod_vvisit_counterŠį mėnesį28