Get Adobe Flash player

Antrus metus Radviliškio Lizdeikos gimnazijos bendruomenė skelbia „Žemės mėnesį“, mėnesį nuo kovo 20 d. iki balandžio 22 d. Šį mėnesį bendruomenės nariai kviečiami jungtis į įvairias iniciatyvas, organizuoti renginius, dalyvauti įvairiose veiklose.

20230428_1 20230428_2 20230428_3 20230428_4 20230428_5 20230428_6 20230428_7 20230428_8

Jau įprasta, kad dalis mokytojų į savo dalyko pamokų turinį integruoja įvairias temas, susijusias su darnaus vystymosi tikslais. Yra atlikti tyrimai, kad per metus į Lietuvos sąvartynus patenka apie 1,1 mln. tonų drabužių. Iki 70 proc. jų gali būti perdirbti, nors yra išmetami į bendrus konteinerius. Chemijos pamokose (mokyt. N. Buračienė) 3g. klasės mokiniai bandė atsakyti į klausimą, kodėl apskritai verta rūšiuoti drabužius. Trečiokai apsirengę drabužiais iš natūralių audinių, norėjo parodyti, kaip galima pasipuošti gražiai ir natūraliai. Mokiniai padarė išvadą, jog gyvenant tvariai nereikalingų drabužių nebūna. Ir nereikia skubėti jų išmesti ar keisti kitais.

Kita veikla Žemės dienos gimtadienio proga sutapo su cheminiu eksperimentu „Ištirk savo gimnazijoje naudojamą vandenį“. Eksperimento būdu gimnazistai ieškojo chloro jonų vandenyje, nustatė vandens kietumą, ištyrė vandens pH, surado magnio ir kalcio jonus, padarė išvadas, kad gimnazijos vanduo yra geros kokybės, o gruntinis vanduo, tinka vartojimui.

Sveikos gyvensenos pamokose „Vanduo – gyvybės šaltinis“, kartu su mokytoja L. Semeniukiene mokiniai rinko informaciją, susijusią su vandens reikšme žmogaus sveikatai, bandė atsakyti į tokius klausimus, kodėl ir kaip reikia taupyti vandenį, kiek žemėje turime vandens, kaip sumažinti vandens taršą. Šių pamokų metu mokiniai atliko kūrybinius darbus, rašė laiškus tema „Gerbiami žolės degintojai...“.

J. Kvedarienės vedamose IT pamokose, panaudodami vieną iš POP kultūros elementų, mokiniai kūrė komiksus, susijusius su klimato kaita. Klimato kaitos tema atsispindėjo ir Ž. Laurutienės geografijos pamokose „Kas kitoje pusėje?“. Geografijos pamokų metu, kitaip nei įprasta, kalbėta apie klimato kaitą, jo įtaką mūsų kasdieniniam gyvenimui, mūsų veiksmus. Mokiniai spėjo, kas kitoje nuotraukos pusėje, diskutavo pateikdami argumentus, reikšdami savo nuomonę, žiūrėjo filmą „Prognozė. Tirpstantys ledynai: kokie pokyčiai laukia?“

IVg klasės mokinys Gytis Genevičius Radviliškio miesto kultūros centre pristatė performansą „PLASTITAN“, skirtą Žemės mėnesiui paminėti. Šio renginio tikslas buvo atkreipti žmonių dėmesį į nestabdomą plastiko vartojimą.

Technologijų mokytoja Aušra Dilnikaitė pristatė I gimnazinių klasių mokinių keramikos darbus parodoje „Pasklido pavasaris“, eksponuojamoje Radviliškio rajono viešosios bibliotekos languose.

Šio mėnesio metu aptarti ir suplanuoti Darnaus vystymosi tikslų ekspozicija gimnazijos koridoriuose, kurie atsiras iki mokslo metų pabaigos.

Na, o visus mėnesio renginius vainikavo bendruomenės renginys – protmūšis, kuriame buvo pateikti klausimai susiję su klimato kaita, vartotojiškumu, gyvybe žemėje ir vandenyje.

Pademonstruoti savo žinias į protmūšį susirinko mokiniai, mokinių tėveliai, šeimos nariai, mokytojai. Dalyviai būrėsi į atskirų klasių bei mišrias komandas, be to, į atskiras komandas susibūrė mokytojai ir mokiniai. Gimnazijos Direktorė Ina Bajarauskaitė, kreipdamasi į susirinkusiuosius, pasidžiaugė gausiu būriu dalyvių, kurie atvyko pademonstruoti proto miklumą, žinias, komandinį sutelktumą. Panašu, kad renginys tampa tradiciniu ir sulaukia susidomėjimo. Renginį organizavo gimnazijos Aktyvių tėvų klubas (koordinatorės – Jolanta Kvedarienė, Laima Duglas, Svetlana Sluckienė). Protmūšyje varžėsi 5 komandos, kurios turėjo įveikti tris turus, kiekviename iš jų komandų nariai per vieną minutę turėjo atsakyti į 10 pateiktų klausimų. Pagrindiniai protmūšio klausimai buvo susiję su ekologija, vartotojiškumu, klimato kaita, darniu vystymusi sąžininga prekyba. Visos renginio komandos buvo apdovanotos prizais, o nugalėtojai ir atminimo dovanėlėmis. Pirmos vietos nugalėtojais tapo tėvelių komanda „Ale žinom kažką“ (Sonata Levickienė, Laima Bagdonienė, Giedrius ir Inga Zabuliai). Antrąją vieta užėmė „2R rinktinė“ (Jūratė ir Marius Aleksiūnai, Laima Karkauskienė, Vaida Norvaišienė). Trečia vietą pasidalino mokytojų ir mokinių komandos.

Renginio metu tvyrojo jauki, bet kupina susikaupimo atmosfera, o svarbiausia buvo įgyvendintas vienas iš svarbiausių gimnazijos tikslų – bendruomenės telkimas ir tėvelių įtraukimas į gimnazijos gyvenimą.

Mokytojos Jolanta Kvedarienė, Svetlana Sluckienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7