Get Adobe Flash player


Kovo mėnuo turtingas prasmingų švenčių: 3-oji diena – Tarptautinė rašytojų, 11 –oji - Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo; 20-oji - Žemės diena; 20- oji – Tarptautinė frankof

onijos diena; 21-oji - Pasaulinė poezijos diena; 27 –oji - Tarptautinė teatro diena. Kaip minėti tokias gražias šventes?

Idėja surengti lietuvišką Monmartrą Lizdeikos gimnazijoje kilo prancūzų kalbos mokytojai L.Brobaitienei ir mokytojoms lituanistėms. Norėjosi vieną dieną suburti veikloms įvairių meno šakų atstovus – gimnazistus, kurių tikrai daug mokykloje: mylintys, deklamuojantys poeziją, skaitantys prozą, mėgstantys, mokantys dainuoti Lietuvos bardų, savos kūrybos dainas.

Lizdeikos gimnazijos mokiniai ir mokytojai ne kartą lankėsi Paryžiuje ir Monmartre. Prancūzų kalbos mokytoja Loreta Brobaitienė prisiminė pirmą kelionę su mokiniais į Paryžių. Tai buvo 1994 - ieji... Naujuosius metus lizdeikiečiai sutiko Eliziejaus laukuose. Paskutinė kelionė - praėjusiais metais. Pakeliui į La Roche-sur –Yon, kur vyko tarptautinis frankofoniškų teatrų festivalis, lizdeikiečiai stabtelėjo ir Paryžiuje. Žinoma, lankėsi ir Monmartre. Nuotraukose gimnazistės tarp paryžiečių dailininkų, o kovo 28 d. ,,Monmartras“ įsikūrė Lizdeikos gimnazijoje.

Improvizuotoje Tertre aikštėje kuriantys mokiniai patarimų klausinėjo Lietuvos dailininkų sąjungos nario Ramūno Dagio, kuris jau yra surengęs dvi parodas Paryžiuje. Jo darbų paroda surengta ir gimnazijoje. Renginio dalyviai žiūrėjo filmuotą medžiagą apie R. Dagio tapybos darbų parodos atidarymą Europos Parlamento būstinėje Strasbūre. Renginio vedėjas pirmokas gimnazistas Mantas Jakštas dailininko prašė prisiminti kūrybinio kelio pradžią, domėjosi, kaip pavyko nutiesti ,,tiltus“ į Prancūziją.

Improvizuotoje Terte aikštėje savo darbus eksponavo mokytojos I.Andriušaitienės ugdytiniai, puikius dailės dirbinius gaminančios technologijos mokytojų I.Zabulienės, L.Semeniukienės vadovaujamos mergaitės.


Į renginį atvyko ir buvusios mokinės, Respublikinio prancūziškų dainų festivalio - konkurso prizininkės (2009 m.) būsimoji žurnalistė Jovita Lapinskaitė ir verslo vadybą studijuojanti Simona Šiugždaitė. Studentės nepamiršta prancūzų kalbos, dažnai klausosi prancūziškų dainų. Renginyje sudainavo Sheryfa Luna dainą ,,Il avait les mots“ , atnešusią sėkmę konkurse.

Trečiokai gimnazistai pristatė savo projektus apie Lietuvą ir Prancūziją, lygino šių šalių gamtą, statinius, kalbėjo apie žymius žmones. 2D klasės merginos prancūziškai ir lietuviškai pristatė XX amžiaus madą, pačios demonstravo skirtingų dešimtmečių madas ir pasiūlė pasižiūrėti ištrauką iš filmo apie Prancūzijos mados legendą Koko Šanel.

Renginyje skambėjo svečių, Gražinos pagrindinės mokyklos vokalinės instrumentinės grupės ,,EMILIUKAI“, atliekamos dainos. Pasiklausyti savo kūrybos dainos pagal Žako Prevero žodžius kvietė gimnazistė Greta Indrišiūnaitė, Celine Dion dainą ,,Verta mylėti“ atliko Dovilė Hofmanaitė. Renginį užbaigė praėjusių metų Respublikinio prancūziškų dainų konkurso laureatai - solistė Rūta Semeniukaitė ir gimnazijos vokalinė instrumentinė gupė Hamus.

Gimnazijoje veikė trys prancūziškos ,,kavinukės“, kuriose buvo galima paragauti pagal prancūziškus receptus pagamintų skanėstų. Čia skambėjo eilės, muzika, galėjai paklausyti saksofono, smuiko, gitaristų, pašokti...Į vieną ,, kavinukę“ su prancūzų liaudies daina užsuko ir jaunieji frankofonai iš Gražinos pagrindinės mokyklos...

Lizdeikos gimnazijos mokiniai ir mokytojai renginiui padovanojo nemažai senų knygų. Už simbolinę kainą bukinistų krautuvėlėje, kur darbavosi 1 K klasės mokiniai, buvo galima įsigyti grožinės, mokslinės ir populiariosios literatūros. Susidomėjimas buvo didžiulis, jei ne pirkti, tai pavartyti knygas norėjo daugelis. Pirko visi po tris- keturis leidinius. Likusios knygos jau greitai kaip labdara pasieks Radviliškio ligoninę, kur besigydantieji galės paskaityti įvairios literatūros.


Gimtojo žodžio svarbą pabrėžti pakviesta Vakarų Lietuvos verslo kolegijos dekanė Raimonda Tamoševičienė. Ji 1-2 klasių gimnazistams skaitė paskaitą „Efektyvi komunikacija – sėkmės pagrindas versle ir gyvenime“, kurioje kalbėjo apie tai, kai bendrauti su būsimu darbdaviu, išsakyti savo nuomonę, „neužkibti“ už retorikos meną įvaldžiusių reklamos agentų kabliuko. Dvyliktokai klausėsi paskaitos apie viešosios kalbos rengimą ir sakymą. Abiturientai išgirdo nemažai patarimų, kaip ruoštis viešėjai kalbai, o ją sakant kaip susidoroti su jauduliu.

Po paskaitos apie lietuvių kalbos svarbą pirmų – trečių klasių gimnazistai rinkosi į mokyklos dailės galeriją skaityti, klausyti poezijos. Užsidegę didžiulę žvakidę, kurstė Polymnijos (lyrinės poezijos mūzos) ugnį - deklamavo Maironio, J.Erlicko, R.Skučaitės ir kitų poetų eiles. Nuoširdumu klausytojus žavėjo E.Augytė (mokyt. G.Dauneckytė), R.Semeniukaitė (mokyt.R.Šimkuvienė), o netikėčiausias buvo I.Stankaus (mokyt. S.Karenauskienė) pasirodymas – solo sudainavo Maironio ,,Oi, neverk, matušėle…”.

Ant laiptų buvo galima įsigyti mokinių rankų darbų suvenyrų. Visai kaip tikrajame Monmartre!


Radviliškio Lizdeikos prancūzų kalbos mokytoja Loreta Brobaitienė,
Lietuvių kalbos mokytoja Alvydė Panova

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7