Get Adobe Flash player

Lietingą spalio šeštadienį Lizdeikos gimnazijos mokytojai ir šios mokyklos mokytojai senjorai turėjo galimybę pakeliauti Pamario kraštu. Abiturientai šiemet savo mokytojams organizavo edukacinę kelionę po Klaipėdos miestą. Pirmiausia gidė priminė šio miesto vardo kilmės aiškinimus: žodis ,,Klaipėda“ reiškia ,,klampi pėda“ (prūsų kalba ,,klaisti" – grimzti); o profesoriaus K. Būgos nuomone, Klaipėdos vietovardžio pagrindą sudaro kuršiškas žodis „kliepo“, reiškiantis duoną, kurią kuršiai dar vadino „klaips“. Teigiama, kad šioje gyvenvietėje žmonės valgydavo daug duonos (klaips + ėda), todėl Klaipėdą praminė „duonos valgytojų“ miestu. Mokytojai apžiūrėjo ir kruizinių laivų molą, sužinojo, kad ši erdvė klaipėdiečiams ir miesto svečiams tapo prieinama visai neseniai. Seniau tai buvo uždara Laivų uosto teritorija, kurį laiką net ir apleista, nors mena įspūdingą senojo miesto istoriją. Dar XIII a. kalavijuočiai prie Danės žiočių pastatė medinę pilį ir pavadino ją Memelburgu. Tokiu būdu stengtasi įsitvirtinti užkariautose žemėse, dėl kurių nuolat kovojo su žemaičiais. Dabar pilies griuvėsiuose įsikūręs Klaipėdos pilies muziejus, jame eksponuojami Memelburgo istorijos raidos maketai, pilies griuvėsiuose rasti archeologiniai radiniai. Visus sužavėjo storoje kalėjimo sienoje surastas žiedas su rausvu deimantu, kurio kopija kasmet per Klaipėdos miesto šventes apdovanojami žmonės, nusipelnę kultūrai. Be to, šiame muziejuje yra įrengtas ir kompiuterių terminalas su interaktyviais ekranais.

Pasak gidės, miestiečiai puoselėja viltį atkurti ir atstatyti Klaipėdos pilį. Tokia investicija būtų naudinga ne tik mūsų krašto pažinimui, bet pritrauktų ir užsienio svečių. Klaipėdos krašto istorija įdomi, nes dėl šio miesto ir ypač dėl priėjimo prie jūros nuolat grūmėsi ir lietuviai, ir prūsai, ir žemaičiai, ir vokiečiai; ne kartą miestą nusiaubė didieji gaisrai, nuniokojo ir sugriovė karai. Bet miestas vis atgimdavo ir plėsdavosi. Nuo kitų Lietuvos didmiesčių Klaipėdos senamiestis išsiskiria savo kultūriniu paveldu, architektūros stiliumi, būdingu Vokietijos miestams, ir planine gatvių struktūra.

Vakare mokytojai stebėjo šokio ir muzikos šou ,,Pilna‘tis“ premjerą Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Skambant klasikinės ir šiuolaikinės muzikos interpretacijoms šoko teatro baleto ir nacionalinės M.K.Čiurlionio meno mokyklos šokėjai. Muzikos, šviesos ir judesio menas, pasakojantis skirtingas tyros ir tragiškos meilės, išdavystės ir aistros istorijas, pakerėjo žiūrovus.

Esame dėkingi abiturientams mokytojų dienos proga padovanojusiems mums galimybę geriau pažinti Pamario krašto kultūrą, pasidžiaugti rudenėjančia gamta, šokio, muzikos ir šviesos žaisme.

 

 

S. Karenauskienė,

lietuvių kalbos mokytoja metodininkė

 

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien3
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę3
mod_vvisit_counterŠį mėnesį3