Get Adobe Flash player

2012-11-05

 

Grįžome prie žiemos laiko-persukome laikrodžio rodykles valandą atgal. Tiesą pasakius, kažkoks nevykęs dabarties pasukimas valandą atgal, juk žmogui visada reikia natūralios ryto šviesos, o čia žvarbi ryto tamsa... Gal taip geriau pasirengsime ateičiai? Aišku, teisingausia būtų eiti be jokių posūkių, tiesiog apšviestu kelio viduriu, deja, ne visada galima kontroliuoti savo likimą. Neapsigaukime, kiekvienas kelias yra teisingas, tai turi mums tiek pat reikšmės, nors galbūt norėtųsi pasukti laiko sraigtą atgal.

Būna, kai už mus viską nusprendžia kiti. Jei teko matyti belgų režisieriaus J. Dormaelio sukurtą filmą ,,Ponas Niekas“, tai tikrai nepamiršote filmo pradžios, kur rodomas prietaringojo balandžio eksperimentas. Balandžiams reguliariai duodama lesti, po to šis procesas siejamas su veiksmais, atliekamais jo metu. Lesalas duodamas, kai balandis plasnoja sparnais. Balandis kartoja tai, tikėdamasis gauti daugiau lesalo. Galime įžvelgti, jog balandžio plasnojimas sparnais laukiant lesalo analogiškas žmogaus kasdienybės ritualams. Turbūt kiekvienas turime sėkmingų daiktų, kurie lyg ir neša mums laimę. Mes mėgstame kasdieninius ritualus ir, ko gero, be jų nelabai įsivaizduojame savo gyvenimo. Tačiau vieną sykį balandis palesinamas nesilaikant ritualo, tai yra neplasnojant jam sparnais. Taip ir žmogui, kuriam netikėtai nusišypsojo laimė, tačiau ne ,,ritualo“ metu, kyla klausimas: ar to nusipelniau? Tokios situacijos įvardinamos kaip netikėtos laimės magaryčios, kurios tarsi yra likimo dovanos.

Gana dažnai žmogui tenka patirti drugelio efektą. Dažnai gyvenimas susideda iš visiškai nesusijusių reiškinių tarpusavio ryšio. Pavyzdžiui, užsikemša visos telefono membranos, kai skambina brangiausias pasaulyje žmogus, kuriam pokalbis su tavimi išties labai svarbus, arba nukrenta didelis lietaus lašas ant tavo rankose laikomo popierėlio su labai svarbiu telefono numeriu...Belieka juoktis M. Bulgakovo sukurto veikėjo Volando juoku ir niūniuoti lėkštą priedainį: ,,Tirli pirli, tirli pirli“...Tegul žmogus būna susidievinęs, tegul jaučiasi esąs visatos valdovas, bet plyta šiaip sau ant galvos, deja, niekam nenukrenta...

Rodos, būna gyvenime epizodų, kai už tave nusprendžia kiti, bet iš tikrųjų gyvenimas tai tarsi žaidimų aikštelė, kur reikia nebijoti kristi ir keltis. Vertiname praeitį, nenorime būti dabarties įkaitai, nerimaujame dėl ateities. Mintimis galime prašuoliuoti savo gyvenimą, dėlioti painias likimo mozaikas. Tiesiog darganotais lapkričio vakarais leiskime pažongliruoti skausmingai masinančiu klausimu: o jeigu viskas būtų kitaip? Tiesiog kiekvienas turime galimybę neatsisakyti savo likimo variacijų. O jeigu?

Įsivaizduokite, jog esate paskutinis žmogus (kaip ir filmo ,,Ponas Niekas“ veikėjas Nemo), mirsiantis nuo senatvės, žmonijai išradus vaistus nuo mirties. Atmintis plaukia tarsi upė, tikrai žinote, kad antrąkart į ją neįbrisite. Mintyse galite išbandyti visus likimo pasiūlytus variantus ir nesvarbu, kad esate paskutinis mirtingas žmogus žemėje, turite šansą pasijusti laimingas ir mintyse išvysti, kaip šakojasi galimi jūsų gyvenimai, kurių, deja, neįmanoma patirti, tik tiesiog kosmiškai ilgėtis, taip kaip ir M. Bulgakovo veikėjas Meistras sudegintų rankraščių, kurie, anot juodosios magijos guru Volando, nedega, nes tai, kas tikra, nesunaikinama.

   

G. Abromikienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien21
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę21
mod_vvisit_counterŠį mėnesį21