Get Adobe Flash player

Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje prieš kelerius metus buvo švenčiama „Medžio puošimo“ šventė, kuri palaipsniui išaugo į Gamtos ir tiksliųjų mokslų konferenciją. Šiais metais tokia konferencija Lizdeikos gimnazijoje vyko gruodžio 11 dieną ir buvo paskirta vandeniui. Konferencija vadinosi „Vandens metai 2012“.

Pasidalinti savo žiniomis apie vandenį pas lizdeikiečius atvyko mokiniai iš Radviliškio Vaižganto gimnazijos, Šeduvos gimnazijos, Grinkiškio Jono Poderio vidurinės mokyklos.

Jau iš pat ryto lizdeikiečių grupė, lydima mokytojų V.Šarausko ir Ž.Burneikos, išsiruošė ekskursijon į UAB „Radviliškio vanduo“. Ten mokiniai susipažino su vandens valymo įrenginiais, turėjo progą palyginti nevalytą ir išvalytą vandenį – nevalyto vandens spalva priminė kavą.


Mokiniams apie Radviliškio rajono valymo įrenginius papasakojo Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Radviliškio rajono agentūros vedėjas Mingaila Saulevičius. Mokiniai sužinojo, kad Radviliškyje išvaloma 99 procentai nuotėkų, iš vandens išvalomas azoto fosforas.

Pranešimą „Vanduo – gyvybės pagrindas“ skaitė teologas, filosofas Tomas Budrys. Svečias konferencijos dalyviams papasakojo, kad lietuviai – laiminga tauta, nes turi daug vandens. Atvykę afrikiečiai Lietuvą net vadino „Dievų žeme“ dėl paviršinių ir giluminių vandens išteklių. T.Budrys sakė: „Lietuvoje vandens kokybe rūpinamasi pakankamai – valomos nuotekos, jis nugeležinamas. Tačiau pagrindinė problema – senos vandentiekio trasos. 2000 metais tokių trasų šalyje buvo 25 tūkst. kilometrų. Vandentiekio tikslas – tiekti bekvapį, beskonį, bespalvį skystį, tačiau pratekėjęs surūdijusiomis trasomis, net ir išvalytas vanduo vėl užteršiamas“.

Po svečių pranešimų mokiniai skirstėsi dirbti į grupes. Chemikai savo grupėje, vadovaujami Lizdeikos gimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Inos Bajarauskaitės, dalinosi žiniomis apie genetiškai modifikuotus produktus, trąšų įtaką augalų augimui. Matematikos mokytojos Laimos Duglas vadovaujamoje grupėje buvo kalbama apie vandens užterštumo tyrimus Lizdeikos gimnazijos aplinkoje, vandens taršą, net apie gamtos išdaigas.

Biologijos mokytojos Astos Šmukštienės grupėje mokiniai skaitė pranešimus apie geriamo vandens kokybę, Šeduvos gimnazijos mokinys L.Kavaliauskas papasakojo apie gamtinę žemdirbystę, mokiniai sužinojo apie unikalius vandens telkinius.

Matematikos mokytojos Sonatos Vaitiekūnės vadovaujamoje grupėje mokiniai dalinosi žiniomis apie Radviliškio rajono šaltinius, matematiką ir architektūrą.

Žinių apie vandenį mokiniams suteikė ir lizdeikiečių paruošti stendiniai pranešimai: „Simetriškas vanduo“, „Vanduo kryžiažodžiuose“, „Vanduo – stebuklingas Žemės nuostabus“.

Konferencijos „Vandens metai 2012“ pabaigoje mokytojus, padėjusius mokiniams ruošti pranešimus, apdovanojo Radviliškio rajono administracijos vyriausioji specialistė sanitarijai Valentina Grinienė, o mokiniams padėkos raštus įteikė Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus specialistė Gailutė Toleikienė.

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien1
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę1
mod_vvisit_counterŠį mėnesį1