Get Adobe Flash player

Matematika yra mokslas apie svarbiausias pasaulio suvokimo sąvokas. Pavyzdžiui, apie diskretumą ir tolydumą, apie baigtinumą ir begalybę. Mokslas pasaulį suvokia tik per matematikos sąvokas. Pavyzdžiui, laikas tapatinamas su realiųjų skaičių aibe. Todėl laikas yra toks, kokia yra matematikų konstruojama realiųjų skaičių aibė. Matematikos teiginiai neprivalo atitikti realiojo pasaulio ir yra tiek pagrįsti, kiek jie yra logiškai nepriekaištingi. Matematika, kaip logikos žaidimas, reikalauja neįprastos abstrakčios vaizduotės. Šia prasme neaišku, ko matematikoje daugiau – mokslo ar meno“, – matematiką apibūdina Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto Atsitiktinių procesų skyriaus vyriausiasis mokslo darbuotojas, Lietuvos mokslininkų sąjungos vicepirmininkas, habilituotas daktaras Rimas Norvaiša.

Matematika – svarbus gamtos mokslų ir technologijų įrankis. Tobulėjant informacinėms technologijoms, matematiniai metodai vis dažniau taikomi humanitariniuose ir visuomenės moksluose. Matematinių žinių, matematinių metodų ir matematikos mokymo reikšmė ypač išaugo kuriantis informacinei visuomenei.


Kad matematikos reikšmė auga matome pažiūrėję į geriausią vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo 2014 metų tvarkos aprašą.  2014 m. visoms humanitarinėms studijoms matematika, kartu su biologija ir informacinėmis technologijomis, bus trečiuoju dalyku.

Norėdamos atkreipti dėmesį į matematikos svarbą mūsų gyvenime, mes, Lizdeikos gimnazijos matematikos mokytojos, kovo 14 dieną organizavome pi dienos renginius.  I aukšte pateikėme  informacines skaidres: kas yra pi, kaip atsirado pi, kam ji reikalinga, kokios jos savybės ir įdomybės. Visose   matematikos pamokose po 5 minutes  skyrėme konstantai pi. Mokiniams buvo išdalinti  knygos skirtukai, kuriuose pažymėta  kovo 14 diena – pi konstantos diena, kurios matematinė išraiška yra 3,14159... Lankstinuką paruošė 4C mokinys Marijus Koreniauskas.

13val. grupė mūsų gimnazijos mokinių, lydimų matematikos mokytojos Rimos Grėbliūnienės, dalyvavo pi dienos minėjime Radviliškio Viešojoje bibliotekoje, kurį organizavo V.Kudirkos pagrindinės mokyklos mokytojai.

Tikiuosi, kad po šios dienos šventės neliko nei vieno, kuris nežinotų, kad pi yra matematinė konstanta plačiai naudojama matematikoje ir fizikoje, reiškianti apskritimo ilgio ir jo skersmens santykį. Jai žymėti yra naudojama graikiška raidė – π. Pagal pi santykį pastatyta Didžioji Gizos piramidė. Šį skaičių analizavo tokie antikos matematikai kaip Archimedas. Pi įdomus ne tik mokslininkams, bet ir menininkams. Jį galima pastebėti įvairiuose kūriniuose ir net Šventajame Rašte.

Jurgita Caporkienė, matematikos mokytoja

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien10
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę10
mod_vvisit_counterŠį mėnesį10