Get Adobe Flash player

Devintoji Tyrėjų naktis vėl pakvietė į daugiau nei 180 nemokamų ir nepakartojamų renginių rugsėjo 27 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Molėtuose ir daugelyje kitų Lietuvos vietų! 

 „Tyrėjų naktis” yra išskirtinis renginys, kai daugelis Europos mokslo ir tyrimų laboratorijų atveria duris. Pabendrauti su visuomene išeina tie, kurie paprastai dirba už gerai uždarytų durų. „Tyrėjų nakties” metų mokslininkai kviečia dalyvauti eksperimentuose, simuliacijose, interaktyviose darbo grupėse, paskaitose, apskrito stalo diskusijose ir debatuose, parodose, ekskursijose ir konkursuose. Siekiama, kad kiekvienas – nuo mažo iki didelio – mokslo pasaulyje atrastų savo atradimus.                     

Projekto tikslas – didinti mokslininkų pripažinimą visuomenėje sudarant galimybę iš arti susipažinti su jų darbais ir pasiekimais. 

Šiais mokslo metais Lizdeikos gimnazijos 1-4 klasių mokiniai, vadovaujami  biologijos mokytojų L. Semeniukienės , A. Šmukštienės vyko į Šiaulių universitetą, kur taip pat vyko „Tyrėjų naktis“. Iš pradžių mokiniai apsilankė Šiaulių universiteto gamtos mokslų fakultete, kur atliko bandymus, stebėjo augalų žiedadulkes, pelėsius ir grybus pro mikroskopą. Mokiniai susidomėję klausėsi apie medžių naudą ir žalą, bandė atpažinti medieną. Gimnazistai turėjo atlikti eksperimentus ir atsakyti į studentų užduodamus klausimus, už teisingus atsakymus buvo apdovanoti „Tyrėjų nakties“ suvenyrais. Atsisveikinę su maloniais dėstytojais ir studentais mokiniai išvyko į Šiaulių universiteto botanikos sodą, kur juos iškart pasitiko ten dirbantys asmenys. Mokiniai buvo pavaišinti arbata. Vėliau gimnazistai išsiskirstė į grupeles. Pirmieji turėjo atpažinti augalų lapus, žiedus ir stebėti pro mikroskopą augalų sėklas. Kiti po visą botanikos sodą vykdė detektyvą, ieškojo augalų lotyniškų pavadinimų. Botanikos sodas visus sužavėjo savo augalų gausumu.

Išvyka buvo įdomi ir informatyvi. Labiausiai patiko tai, kad Šiaulių universitete teko pabandyti iš cheminių medžiagų išgauti įvairių eterinių aliejų kvapus, ko niekada nesame bandę mokykloje. Taip pat patiko veiklos botanikos sode, ypač žaidimas "detektyvas", kuriame pagal aprašymus, naudodamiesi žemėlapiu, ieškojome biblijoje aprašytų augalų ir jų lotyniškų pavadinimų.

Mokiniai buvo labai patenkinti ekskursija, visi patyrė  naujų įspūdžių. Tokios integruotos pamokos netradicinėje aplinkoje skatina domėjimąsi biologija ir kitais gamtos mokslais, suteikia naujų, neprograminių žinių ir teigiamų emocijų. Mokytojos jau ne pirmą kartą veda pamokas netradicinėje aplinkoje, organizuoja edukacines keliones. Tikimės, kad ir toliau mokytojos skatins dalyvauti panašiuose renginiuose.

Greta Norvaišaitė ir Julija Sabulytė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien5
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę5
mod_vvisit_counterŠį mėnesį5