Get Adobe Flash player

Devyni iš dešimties žmonių mėgsta šokoladą. Dešimtas žmogus visada meluoja.
John Q. Tullius


Sunku pasaulyje rasti žmogų, kuriam nepatiktų šokoladas. Sakoma, kad mažas šokolado gabalėlis savyje turi daugiau teigiamų savybių nei terapijos seansas pas psichologą. Kai pakvimpa šokoladu, atsispirti labai sunku, juk šokoladas gali būti ir puikus antidepresantas. Suvalgius gabalėlį šio nuostabaus saldumyno, smegenys skatinamos gaminti laimės hormoną – endorfiną.

Taigi, Lizdeikos gimnazijos mokytojų grupelė, norėdama trumpam pabėgti nuo kasdienių darbų ir atgauti jėgas po gimnazijoje vykusio naktinėjimo ,,Pelėdžiukai namuose“, vėjuotą lapkričio vakarą apsilankė Šiauliuose, uždarojoje akcinėje bendrovėje ,,Rūta“ – ilgiausia istorija besididžiuojančioje konditerijos įmonėje Lietuvoje, kuri gamina įvairių rūšių, skonių ir formų saldainius.

Edukacinės programos metu sužinojome, kaip ruošiamas šokoladas saldainių gamybai, kokia būtina temperatūra, kad gaminiai būtų ne tik skanūs, bet ir trauktų akį savo dailia išore. Pati saldainių gamyba ir jų ragavimas suteikė daug malonių akimirkų, teigiamų emocijų ir leido pajusti naujų šokolado skonių, praturtintų aktinidijomis, pasifloromis ar net aitriaisiais pipirais.

Šokoladas visada vilioja, tačiau ar sveika valgyti šį produktą, juk mokykloje integruodami ,,Sveikos gyvensenos“ programą mokiniams kalbame ir apie sveiko maisto vartojimą, žalingą saldumynų poveikį organizmui. Pasirodo, kad šokoladą valgyti sveika, tačiau ne bet kokį - sveikiausia juodąjį. Kasdien suvalgydami 50 g juodojo šokolado galime sumažinti streso hormono (kortizolio) gamybą organizme, kuris lėtina medžiagų apykaitą. Šokoladas savo sudėtyje turi turėti kuo daugiau kakavos. Tinkamiausias, kuriame yra daugiau nei 70% kakavos. Jame gausu naudingų A, B grupės vitaminų bei geležies, magnio, kalio ir fosforo. Patartina vengti šokolado su priedais (karamele, jogurtu, nuga), kadangi juose gausu cukraus, o tai jau  papildomos kalorijos. Išimtis - apelsinų žievelės ir riešutai. Tokie priedai suteikia šokoladui daugiau naudingų savybių.

Po saldžiosios pamokos aplankėme šokolado muziejų.  Jame pamatėme kakavos medžio vaisius, sužinojome, kad kakavos pupelės buvo majų ir actekų piniginis vienetas, kaip jos pateko į Europą. Įdomu buvo išgirsti apie šokolado gėrimo tradicijas, pamatyti indus ir filmuotą medžiagą apie kakavos gamybos procesą.

 Įdomi ir ,,Rūtos“ fabriko istorija, kuri prasidėjo 1913 m. „Rūta“ – ilgiausiai veikiantis saldainių fabrikas Lietuvoje. Šiemet gruodžio mėnesį jis švęs 100 metų jubiliejų. Viskas prasidėjo, kai Šiauliuose, būdamas 36 metų amžiaus, Antanas Gricevičius nedideliame mediniame name įrengė karamelės virimo katilą. Čia buvo gaminami karameliniai saldainiai, netrukus pradėti gaminti ir šokoladiniai. Įmonė ypač suklestėjo tarpukario laikotarpiu, čia buvo gaminami net 300 pavadinimų saldainiai. Jų kokybė ir įvairovė ir dabar įvertinta įvairiais medaliais ir apdovanojimais.

Actekų vadinamas „dievų maistu“, lengvai tirpstantis burnoje ir nepaprasto skonio šokoladas jau senai tapo saldumynų karaliumi, kuriam neįmanoma atsispirti. Mokslininkai pataria kasdien pasimėgauti bent gabalėliu šio nuostabaus gardumyno. Šį kartą mes, Lizdeikos gimnazijos mokytojai, taip ir padarėme.

Rita Šimkuvienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien8
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę8
mod_vvisit_counterŠį mėnesį8