Get Adobe Flash player

Išgirdus žodį ,,tyrėjas“ pirmiausia į galvą šauna mintis apie laboratoriją ir joje dirbančius žmones, apie įmantrius prietaisus ir didelius atradimus. Pasirodo, tyrėjais galime būti kiekvienas, jei tik norime. 2013 metų gruodžio 10 d. gimnazijoje viešėjo net septyniolika mokslininkų, kurie skaitė paskaitas, atliko eksperimentus, demonstravo robotus, pasakojo apie savo atradimus ir mokslininko profesiją.

Tą dieną gimnazijos mokiniai ir svečiai dalyvavo netradicinėse pamokose. Visus sužavėjo Jaunųjų tyrėjų klubo mokslininkų komandos paskaita planetariume ,,Aš ir Visata“, interaktyvios paskaitos ir eksperimentai „Judesių registravimo sistema bei „Greitaveikė filmavimo kamera“; besidomintys biologija mokiniai  išklausė mokslinę paskaitą „Neurobiologija – nervų augimas, nervinio signalo perdavimas“ ir atliko praktines užduotis.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Rimantas Daugelavičius paskaitoje „Ar tikrai mums bus geriau, jei žus milijonai bakterijų“ pristatė naujausius mikrobiologijos atradimus. Docentė Lina Ragelienė paskaitoje „Ar plaukų plovimas – cheminis eksperimentas?“ įrodė, kad kasdienei higienai pakaktų ir natūralių priemonių, o eksperimentuoti su savo oda ir plaukais – gana pavojinga.

Renginyje dalyvavo ir dėstytojų, mokslo darbuotojų ir studentų komanda iš Šiaulių universiteto. Matematikos ir informatikos fakulteto dekanas Darius Šiaučiūnas bei daktarė Neringa Klovienė į sudėtingą skaičių pasaulį klausytojus pakvietė paskaitoje „Matematikos taikymai skysčių tekėjime“. ŠU Botanikos sodo vedėjas Giedrius Girdvainis praktiniame seminare ,,Pamatyk – pasidaryk“ mokė, kaip išgyventi ekstremaliomis sąlygomis. Atlikdami ŠU Botanikos sodo jaunesniosios mokslo darbuotojos Robertos Dobosaitės – Lepeškevičės edukacinio žaidimo ,,Įdomioji botanika. Pažink augalą pagal kvapą“ bei dendrologo Vaido Juknevičiaus edukacinio žaidimo „Įdomioji botanika. Atpažink ir priskirk augalo pavadinimą“ užduotis, mokiniai ir mokytojai suprato, kad pažinti augalus ir jų savybes ne tik reikia, bet gali būti ir labai įdomu.

Be to, konferencijoje kaip ir kasmet dalyvavo ir  buvę  gimnazijos mokiniai. Šį kartą savo tiriamuosius darbus pristatė Klaipėdos universiteto ekologijos ir aplinkotyros specialybės IV kurso studentė Eglė Semeniukaitė. Jos pranešimo tema ‚,Lietuva – jūrinė valstybė“.

Iš Vilniaus universiteto šį kartą sulaukėme dviejų lektorių. Noriai konferencijoje talkino ir mokinius su atliekama tyriamąja veikla supažindino Studentų mokslinės draugijos nariai. Daina Pamedytytė pristatė kol kas mokiniams mažai žinomą temą ,,Epigenetika“, o apie paukščius pasakojo Tadas Bujanauskas, pristatęs savo darbą „Paukščių gynybinės reakcijos“.

Džiugu, kad Lizdeikos gimnazijos iniciatyvą organizuoti gamtos ir tiksliųjų mokslų konferenciją rėmė Radviliškio rajono savivaldybės administracija. Tyrėjo diena gimnazijoje – tai galimybė prisiliesti prie tikro mokslinio darbo, išgirsti ir pamatyti tikrus mokslininkus, patiems patirti pažinimo džiaugsmą.

Asta Šmukštienė biologijos mokytoja

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien11
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę11
mod_vvisit_counterŠį mėnesį11