Get Adobe Flash player

2014 metai Lietuvoje paskelbti Vaikų sveikatos metais. O mūsų gimnazijoje jau treti metai pirmosiomis sausio dienomis organizuojama respublikinė konferencija ,,Sveikas mokytojas – sėkmingo ugdymo garantas“.  Konferencijos sumanytoja – gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Rasa Dagienė, teigia, kad tik sveikas mokytojas gali  tinkamai ugdyti jaunąją kartą. Rajono meras D. Brazys sveikindamas konferencijos dalyvius  linkėjo ne tik sveikatos, bet ir tarpusavio supratimo, meilės ir pagarbos vienas kitam.

Ruošiantis šių metų konferencijai buvo apklausti 200 mokytojų iš šešių rajono mokyklų ir Lizdeikos gimnazijos 1- 4 klasių mokiniai. Apklausos rezultatai aptarti konferencijoje. Pranešėjos, R. Dagienė ir A. Šmukštienė, savo pranešimą pavadino ,,Mokytojas – sveiko gyvenimo būdo pavyzdys!?“ Pasirodo, jog 78 % mokytojų ir 80% mokinių laiko save optimistais. Svarbiausiais dalykais gyvenime laiko šeimą 83,3% mokytojų ir 28,9%  mokinių; sveikatą 32,4% mokytojų ir 29,5% mokinių. 50% mokinių vertybę laiko savo draugus, mokytojai apie tai nepaminėjo. Informacijos šaltinius apie sveiką gyvenseną  mokiniai nurodė: internetą 55% , mokyklą -29%, šeimą- 11%, spaudą- 5%. Mokytojai teigia, kad jiems šaltiniai apie sveiką gyvenseną yra šie:   internetas - 32%, spauda - 29% , TV ir radijas -23%, kiti žmonės – 13% ir asmeninė patirtis -3%. 88% mokytojų sutinka, jog mokytojas turi būti sveiko gyvenimo pavyzdys. Pranešėjos kvietė vadovautis A. Linkolno žodžiais : ,,Tavo darbai kalba garsiau už tavo žodžius.“

Šiaulių teritorinės ligonių kasos gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja, Šiaulių universiteto lektorė Dalia Miniauskienė pranešime ,,Mokytojas sveikatos stiprinimo kontekste“ pabrėžė, kad didžiausią įtaką sveikatai turi individualūs gyvensenos veiksmai - 50%. Pranešėja atkreipė dėmesį, jog gydytojų ir mokytojų sveikata nėra gera ir jų rizikos profilis susirgti lėtinėmis ligomis aukštas. Net 29,2% mokytojų ir 47,7% gydytojų teigia, jog patyrė psichologinį smurtą darbe. Džiugu tik, kad pusė apklaustų mokytojų teigė, jog patiria džiaugsmą darbe.

Loreta Zajančkauskaitė- Staskevičienė, Vytauto Didžiojo universiteto Teorinės psichologijos katedros lektorė, medicinos psichologė, daktarė išsakė susirūpinimą, kad daugėja literatūros, kuri propaguoja saviapgaulės būdus, paremtus melavimu sau ar dėmesio nukreipimu nuo tikrų problemų suvokimo. Dažniausiai slepiame nuo kitų ir savęs šiuos jausmus : pyktį, baimę ir menkavertiškumą. Pranešėja atkreipė dėmesį, kad pedagogams keliami ypač aukšti reikalavimai: pagarba ir meilė vaikui, dalykiškumas ir kompetencija, demokratiškumas ir tolerancija, optimizmas, entuziazmas, kūrybiškumas, humoro jausmas. Tačiau kaip parodė tyrimai, net 30% apklaustų mokinių nurodė pageidaujamą pedagogų bruožą - ,,su juo galima pasikalbėti apie viską.“ Dar kitoje apklausoje paaiškėjo, jog mokiniai vertina žemą balsą, tvarkingą išvaizdą ir gebėjimą pripažinti klaidas. Lektorė teigė, jog savo gyvenimą valdyti galima tik tada, kai žinai, kas vyksta viduje, kai gali pavadinti savo jausmus. Mes negalime pakeisti kitų žmonių, bet galima pakeisti savo paties reakcijas į kitų elgesį. 

Giedrės Genevičiūtės – Janonienės, Vytauto Didžiojo universiteto organizacinės psichologijos doktorantės pranešimas ,,Bendrojo lavinimo mokyklų psichologinė gerovė Lietuvoje: iššūkiai ir galimi sprendimai“  akcentavo psichologinę gerovę, kurią lemia pasitenkinimas gyvenimu, darbo – šeimos konfliktas, kūrybiškumas, profesinis pervargimas. Dalyviai buvo kviečiami skirti daugiau dėmesio relaksacijai, grįžus į namus negalvoti apie darbo problemas.  Mokytojai dirba mokykloje, nes jiems gera čia dirbti.

Roma Paukštienė, socialinių mokslų doktorantė, lektorė konsultantė teigė, jog sveikas gyvenimas turi būti malonus, o daugelis alina save badaudami, laikydamiesi įvairių dietų. Sveika mityba yra valgant viską, bet reikia žinoti, ką, kada, kiek ir kaip valgyti.  Daugelis žmonių valgo per dideles porcijas. Visa tai galima suvalgyti, bet per kelis kartus. Prisiminta ir sveiko maisto piramidė, atkreiptas dėmesys į netinkamą maisto paruošimą, produktų derinimą.  Sveiko gyvenimo esmė, kad jaunystė būtų kuo ilgesnė, o senatvė kuo trumpesnė. Prisimintas Pareto dėsnis –  20% priežasčių nulemia 80% pasekmių, 20% pastangų lemia 80% rezultatų. Lektorė akcentavusi, jog japonų ir švedų vidutinė gyvenimo trukmė už lietuvių yra net 20 metų ilgesnė, nes japonai daugiausiai vaikštanti tauta, o švedai – mažiausiai rūkanti tauta.  Parodyta pratimų, kaip įsivertinti savo sveikatos būseną, kaip suaktyvinti kraujo apytaką.

Nijolė Goštautaitė – Midttun, VŠĮ ,,Psichikos sveikatos iniciatyva“ direktorė, gydytoja, paruošė pranešimą ,,Psichikos sveikata ir sutrikimai mokykloje“, kuriame pateikė duomenis apie vaikų, turinčių psichikos sveikatos ir elgesio sutrikimų, ambulatorinės ir stacionarinės pagalbos apimtis, moksleivių sveikatos įvertinimo kitimus nuo penktos iki dvyliktos klasės, vaikų nusiskundimus savijauta ir kt. Gydytoja kalbėjo apie vaikų skurdo ribos pokyčius įvairiose valstybėse, kad tai turi didelės įtakos psichinei sveikatai. Pranešėja stebėjosi, kiek daug įpareigojimų turi mokytojas – dalyvavimas įvairiose komisijose, visokių programų įgyvendinimas. Visa tai yra rizikos faktoriai psichiškai susirgti. Tiesiog žmogus turėtų susitaikyti su tuo, jog visko tobulai neatliksi. Paprasčiau ir pigiau yra išsaugoti sveikatą, negu ją sugrąžinti.

Žolininkė Adelė Karaliūnaitė kalbėjo ne tik apie imuniteto stiprinimą žolelėmis, bet ir pamokė įvairių pratimų. Lengva ir gera tėviškės pievose - čia gali prisirinkti įvairių žolelių ir gerti skanią, kvapnią arbatą, stiprinančią tavo imunitetą. Konferencijos dalyviai vaišinosi žolelių arbata, gavo arbatžolių ir informacinį leidinuką ,,Adelė“ dovanų. 

Per poilsio minutę konferencijos dalyviai žiūrėjo mokinių paruoštas Lizdeikos Pelėdų televizijos žinias, klausėsi jiems skirtų dainų.

Pasibaigus konferencijai daugelis dalyvių neskubėjo į namus, bet dalinosi įspūdžiais gerdami arbatą, bendraudami su lektoriais ne formalioje aplinkoje. Tikėtina, kad kitų metų sausio 2 dieną jie vėl atvyks į Lizdeikos gimnaziją ir dar kolegą pavadins kartu.

                                                                 Gintauta Dauneckytė    

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien11
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę11
mod_vvisit_counterŠį mėnesį11