Get Adobe Flash player

Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje savaitė buvo skirta Gimtajai kalbai. Per šią savaitę mokiniai rašė dailyraštį, dalyvavo kūrybinių dirbtuvių veikloje.

Kovo 26 dieną gimnazijos mokiniai bei mokytojai buvo pakviesti į renginį „Kiek mumyse Donelaičio?“ Kadangi šie metai paskelbti mūsų literatūros klasiko K.Donelaičio metais, nutarta daugiau dėmesio skirti  žymiajam klasikui. Renginys prasidėjo nuotaikinga „Klausimėlio“ laidele „Ką žinai apie Donelaitį ?“. Žiūrint  šią laidą, darosi graudu, kaip vertinamas mūsų literatūros šedevras – pirmoji lietuviška poema „Metai“. Kai kurie  tautiečiai net nežino, kas parašė poemą „Metai“, kokie šios poemos pagrindiniai veikėjai.


Po nuotaikingos „Klausimėlio“ laidos lietuvių kalbos mokytoja S. Karenauskienė papasakojo renginio dalyviams apie K.Donelaičio asmenybę, kodėl savo poemos dalyvius jis apgyvendino Vyžlaukio sodžiuje. Pasirodo, avėti vyžas tuo metu valstiečiams buvo uždrausta, o nusikaltėlio laukė bausmė – pėrimas. Tad K.Donelaitis, kaip tikras maištininkas, savo herojus – būrus- apgyvendino Vyžlaukio sodžiuje.

Neda Kasiliauskaitė, 3a klasės mokinė, pasiūlė mokiniams bei mokytojams dalyvauti „Auksinės plunksnos“ konkurse – atspėti žodžių, paminėtų poemoje „Metai“, reikšmes. Kai kurių žodžių reikšmės buvo atspėtos lengvai, tačiau prie kai kurių teko pasukti galvas.
Gabrielė Valavičiūtė, 3E klasės mokinė, pateikė pranešimą „Dešimt faktų apie K. Donelaitį“. Turbūt nedaugelis žinojo, kodėl lietuvių literatūros pradininkui buvo suteiktas būtent toks vardas, kokia buvo jo šeima.

Pirmokai gimnazistai dalyvauja fotografijų konkurse „Mano mylimiausias herojus“, tad 1a klasės mokinys Augustinas Genys kreipėsi į renginio dalyvius prašydamas balsuoti už jo klasės mylimiausią herojų – Antaną Baranauską. Visa klasė nusifotografavo su savo herojaus portretu ir tikino, kad jie nejuokauja – A.Baranauskas jiems patinka kaip visapusiška asmenybė: kūrusi eilėraščius, parašiusi nemirtingą poemą „Anykščių šilelis“ , tačiau pagarsėjusi ir aistra bei talentu matematikai.

Renginį „Kiek mumyse Donelaičio?“ vainikavo mokinių bei mokytojų skaitoma poema „Metai“. Kartu su savo mokiniais ištraukas iš nemirtingosios poemos skaitė lietuvių kalbos mokytojos G.Dauneckytė, G.Abromikienė, A.Panova, L.Verbickienė, R.Šimkuvienė, S.Karenauskienė. Džiugu, kad mokytojų iniciatyvą kartu skaityti poemą palaikė ir gimnazijos administracija – „Metų“ ištrauką skaitė ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui, pavaduojanti gimnazijos direktorių, Ina Bajarauskaitė.

Pasidžiaugus skambiu hegzametru, lietuvių kalbos mokytoja R.Šimkuvienė pristatė lizdeikiečių projektą „Donelaitis ir mes“. Jį vykdydami lizdeikiečiai sukūrė albumą, kuriame piešiniais, rašiniais, eilėraščiais atsispindi mokinių požiūris į poetą bei jo kūrinį. Pirmokai išreiškė savo požiūrį į „Pavasario linksmybes“, antrokai – į „Vasaros darbus“, trečiokai – į „Rudenio gėrybes“, ketvirtokai – į „Žiemos rūpesčius“.

Renginio „Kiek mumyse Donelaičio?“ metu skambėjo gimnazistų atliekamos dainos, persipindamos su poezijos posmais.

 

Auksė Jasilionienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7