Get Adobe Flash player

Sveikas mokytojas – ugdymo garantas

Jau ketvirtus metus į  mūsų gimnaziją, kai mokiniai atostogauja,  renkasi gausus būrys ne tik iš Radviliškio, bet ir kaimyninių rajonų pedagogų, besidominčių savo ir kitų sveikata. Norinčių dalyvauti konferencijoje dalyvių skaičius kiekvienais metais vis daugėja, nes sveikata – brangiausias žmogaus turtas, tad  ja  turime rūpintis nuolat. Pradėjusi konferenciją šio renginio sumanytoja ir puoselėtoja direktoriaus pavaduotoja Rasa Dagienė priminė Konfucijaus mintį, jog žemiausio lygio gydymas, kai gydome ligą, vidutinio lygio – kai gydome žmogų, aukščiausio lygio  gydymas – visuomenės gydymas.

Rajono meras Darius Brazys sėkmės, prasmingo darbo linkėjo ne tik konferencijos metu, bet ir ateinančiais Ožkos metais.

Higienos instituto sveikatos informacijos centro vyresnioji specialistė Olga Gražulienė supažindino su Radviliškio rajono gyventojų sveikata kitų savivaldybių atžvilgiu. Deja, rezultatai verčia susimąstyti, nes mūsų rajone viršija respublikos vidurkį  sergamumas piktybiniais navikais, psichikos ir elgesio sutrikimai, įvairios traumos, mirtingumas nuo kraujotakos ligų ir kt. Pranešėja priminė, jog sveikatos determinantai yra 50% gyvensena, 20% genetika, 20% aplinka ir tik 10% medicina, tad  sveikata yra dovana, kurią reikia pasidovanoti.

Lietuvos sporto universiteto sveikatos, fizinio ir socialinio ugdymo katedros docentas  Olegas Batutis aptardamas fizinį aktyvumą ir sveikatą sugriovė stereotipą, kad intelektas priklauso nuo žmogaus apsiskaitymo. Tyrimais įrodyta, kad kuo aukštesnė ištvermė, tuo labiau auga intelektas.  Tik judant susiformuoja nauji neuronai, kurie lengviau sujaudinami, aktyvesni, lengviau prisijungia prie kitų, tad visiškai nestebina Suomijoje pagyvenę žmonės, besikarstantys po vaikų žaidimo įrenginius.

Psichiatras, psichoterapeutas Vytautas Bartkevičius į gyvenimą kvietė žiūrėti kaip į degančią žvakę - vaškas tirpsta, bet šviesa išlieka. Senti galima laimingai, jei pats būsi pozityvus. Senatvė – ne liga. Ją galima prisijaukinti. Sėkmingas senėjimas – galima senti visiškai nesergant.

Biomedicinos mokslų daktarė, gydytoja odontologė Rasa Račienė sakė, kad graži šypsena    sustiprina žmogaus savivertę. Prisiminta dantų gydymo baimė: apie 40%  šiuolaikinės visuomenės jaučia nerimą prieš dantų gydymą, 20 % labai bijo.  Tai yra suprantama, nes pažeidžiamas žmogaus intymumas, saugus atstumas, nes odontologas dirba žmogaus viduje, naudoja įvairius pacientui nežinomus įrengimus ir kt.

Vytauto Didžiojo universiteto Teorinės psichologijos katedros doktorantė, krizių konsultantė kalbėjo apie netektis ir jų įveikimą. Pranešėja apžvelgė gedėjimo lygmenis, žmonių netinkamą elgesį su sielvartą išgyvenančiu žmogumi.

Vytauto Didžiojo universiteto Teorinės psichologijos katedros doktorantė Justina Gaubė paruošė pranešimą ,,Psichosocialiniai svorio kontrolės ypatumai: kaip sėkmingai keisti savo įpročius?“  Neramina tai, kad pasaulyje  1,1 milijardas žmonių turi antsvorį ir per 20 paskutiniųjų metų skaičius išaugo dvigubai. Lietuva užima aštuntą vietą pasaulyje pagal nutukusių žmonių skaičių. Kad pagerintume padėtį, pašnekovė davė rekomendacijas mokyklai, kolegoms, sau.

Rasa Dagienė norintiems bent tris žingsnius žengti sveikatos link patarė išsiugdyti bent penkis įpročius: penkis kartus per savaitę po 30 min. sportuoti, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, išmokti interpretuoti nesėkmes, išgerti per dieną 1,5 -2 litrus vandens, domėtis maisto kokybe.  Liūdna, bet juokaujama, kad keičiasi lietuvių mentalitetas: pesimizmas tapo įpročiu, neviltis – įgūdžiu, depresija – charakteriu, įtarumas – gyvenimo nuostata. Kalboje įsitvirtina nauja sąvoka – anemija, kuri reiškia nuodingą terpę, darančią įtaką mūsų fizinei ir psichinei sveikatai. Būtent šiai terpei keisti ir organizuota konferencija. Dalyvauti konferencijoje buvo kviečiami ir trečiokų gimnazistų tėveliai, deja, susidomėjusių neatsirado. 

Konferencijos metu žolininkės Adelės Karaliūnaitės padėjėjos konsultavo besidominčius vaistažolėmis, jų gydymo ypatumais, buvo galima įsigyti įvairių vaistažolių mišinių, natūralių tepalų.

Saulėtą žiemos dieną dar labiau nuotaiką pakėlė gimnazistų muzikinis sveikinimas, Euro vaistinės paruoštos dovanėlės. Mokiniai muziejininkai svečiams aprodė gimnaziją, supažindino su jos istorija, šiandieninėmis aktualijomis.

Radviliškio visuomenės sveikatos biuro darbuotojos kvietė pasitikrinti savo biologinį amžių, KMI, ragino kontroliuoti kraujo spaudimą, saugoti širdį, nežaloti savęs energetiniais gėrimais.

Po konferencijos dalyviai neskubėjo į namus, o dalinosi įspūdžiais prie arbatos puodelio, išsakė viltį, jog ir kitais metais bus vėl galimybė susitikti.

Lietuvių kalbos mokytoja Gintauta Dauneckytė  

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien8
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę8
mod_vvisit_counterŠį mėnesį8