Get Adobe Flash player

Pavargę po savaitės, sunkaus penktadienio mokslų, po septynių pamokų antrokai muziejininkai su savo bendraklasiais dar pasiliko 203 –jame kabinete. Jie susitiko su radviliškiečiu Lietuvos karinių oro pajėgų oro gynybos bataliono seržantu majoru, vyriausiuoju puskarininkiu Alvydu Tamošiūnu.

Laisvalaikiu ponas Alvydas domisi Radviliškio miesto, miesto įstaigų, tarnybų praeitimi, tyrinėja krašto istoriją, bendradarbiauja su žurnalo ,,Radviliškio kraštas” redakcija; siekia, kad daugiau žmonių sužinotų apie kovas dėl Lietuvos nepriklausomybės. Tai jis su bendraminčiais sumanė rekonstruoti išgarsinusį Radviliškį mūšį su bermontininkais, su bendraminčiais trejus metus rengėsi, 2010 metų lapkritį mūšį organizavo.


„Kaip įamžinome didikų Radvilų, kurių vardu pavadintas gimtasis miestas, atminimą? Kokios istorinės medžiagos apie juos esame sukaupę?“ – tokiais klausimais pradėjome pašnekesį. Deja, šiandien į juos atsakome neigiamai. ,,Gal Saulės mūšis vyko visai ne prie Šiaulių?“ - ponas Alvydas daro prielaidą, kad mūsų rajono vietovardžiai Šiaulėnai, netoli esantis Šiaulės kalnas galėtų būti Saulės mūšio, vykusio 1236 metais, vietą žymintys toponimai. Reiktų imtis pažymėti vietovę, paskelbti kaip lankytiną - būtų dar vienas traukos taškas turistams mūsų rajone.

Mūsų rajono istoriją menančios nuotraukos nukeliauja į kitus rajonus, pavyzdžiui, vertinga fotografija su vienu primųjų savaeigiu geležinkelio vežimėliu šiandien puikuojasi Anykščių kraštotyros muziejuje. Reiktų ją sugrąžinti, bet Radviliškis neturi muziejaus, besirūpinančio miesto, rajono istorija, kaupiančio eksponatus.

Kiek dar galima surinkti įdomios medžiagos! Ponas Alvydas pasakojo, kad užtenka pabendrauti su darže besidarbuojančia senute. Ji parodo vertingų šeimos nuotraukų, įvardija, kas, kada, kur įvyko. Tereikia imti kompiuterį, skenerį ir darbuotis.

Štai tokių įdomių įžvalgų ir dar daug kitko apie oro pajėgų karininko profesiją išgirdo Lizdeikos gimnazijos muziejininkai balandžio 17 dienos popietę. Ponas Alvydas maloniai pakvietė apsilankyti jo darbo vietoje. Lauksime naujų susitikimų, tobulinsime savo, kaip muziejininkų, tiriamojo darbo įgūdžius.

Lizdeikos gimnazijos muziejininkė Guoda Kačinskaitė, 2 A klasė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien2
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę2
mod_vvisit_counterŠį mėnesį2