Get Adobe Flash player

Pirmąjį gegužės savaitgalį Lizdeikos gimnazijos antrų klasių mokiniai, lydimi auklėtojų A.Savickienės ir S. Karenauskienės, praleido kaimyninėje Lenkijoje. Pasirinktas maršrutas, atitinkantis lietuvių kalbos ir istorijos dalykų programas, leido ne tik dalyvauti integruotoje edukacinėje veikloje, bet ir grožėtis nuostabiu pietų Lenkijos kraštovaizdžiu. Pirmąją kelionės dieną  dalyvavome edukacinėje programoje ,,Druskos kasimo technologijos“, klaidžiojome požeminio miesto labirintais, grožėjomės iš druskos kristalų sukurtais meno dirbiniais. Veličkos druskos kasyklų muziejuje apžiūrėjome druskos kasyklose naudotus kasimo mechanizmus ir mašinas, įrankius, pirmojo turistinio maršruto lokomotyvo keleivinius karučius, iškasenų pavyzdžius, demonstracinius kasyklų lygių skerspjūvio modelius.


Antroji kelionės diena buvo skirta istorijai ir literatūrai. Muziejuje, įkurtame buvusiose nacių koncentracijos stovyklose Aušvicas I ir Aušvicas II (Birkenau),  mokytojos supažindino su žmonių naikinimo mechanizmu, kurio veikimo modelis užfiksuotas įvairiuose dokumentuose. Autentiški žmonių liudijimai, išlikę dokumentai, daiktai, nuotraukos ir vaizdo įrašai liudija kraupią istorinę tiesą. Labiausiai įsiminė gydytojo, vadinto Mirties angelu, eksperimentais su vaikais, marinant juos badu. Įspūdį paliko ir milžiniškos likusių batų ar kitų kasdienėje buityje naudojamų daiktų ekspozicijos, dujų kameros ir krematoriumo krosnys. Sužinojome, kad rašytojas Primas Levis  kalėjo Aušvice ir savo patirtį įamžino romane ,,Lygiosios trunka akimirką“, Balys Sruoga patirtus išgyvenimus ironiškai aprašo memuarų knygoje ,,Dievų miškas“. Birkenau lageryje filmuotas kai kurios septyniais ,,Oskarais” įvertinto kino meistro Stiveno Spilbergo filmo ,,Šindlerio sąrašas“ scenos. Po pietų vaikščiojome istoriniu Krokuvos senamiesčiu, aplankėme paminklą Žalgirio mūšiui atminti, didžiausią Europoje Turgaus aikštę, XIV a. statytas tekstilės prekybos hales – Sukiennice, tapusias Krokuvos simboliu. Grožėdamiesi istoriniais architektūros paminklais: Rotušės bokštu, Šv. Adalberto bažnyčia, Šv. Marijos bazilika, Šv. Barboros bažnyčia,- klausėmės gidės pasakojimo apie pasakojimų ir legendų apipintą Krokuvą – Lenkijos deimantą. Taip pat užsukome į Jogailos vardu pavadinto universiteto kiemelį ir užkopėme į  Vavelio kalvą, kurioje stūkso didingi slibino Smako saugomi karališkieji rūmai, Krokuvos Katedra su puošniu Zigmanto koplyčios paauksuotu kupolu. Būtent čia ilsisi daugybė Lenkijos karalių, tarp jų ir  Jogailos palaikai, o požemiuose – rašytojo romantiko A.Mickevičiaus palaikai. Klaidžiojome po Renesanso stiliaus pastatuose įkurtus, prabangiai dekoruotus karališkuosius  apartamentus, klausydamiesi didingos karališkosios giminės istorijos. Ne veltui 1978 m. UNESCO Krokuvos senamiestį pripažino vienu iš dvylikos vertingiausių pasaulio kultūros paveldo objektų.

Trečioji kelionės diena – vienas svarbiausių krikščioniškojo pasaulio religinio kulto centrų - Čenstachavos vienuolyno ansamblis, garsėjantis stebuklingu ,,Juodosios madonos” paveikslu. Jasna Gura (Šviesos kalne) įsikūrusiame vienuolyne apžiūrėjome 600-mečio muziejų, Aukų lobyną, Riterių sales, iš bokšto apžvelgėme žydinčią ir žaliuojančią panoramą, pasimeldėme bizantietiškos tradicijos stebuklingajai Dievo Motinos su Kūdikėliu ikonai. Kupini įspūdžių ir gerų emocijų sugrįžome į baltais obelų žiedais jau pasidabinusią Lietuvą. Lenkijos ir Lietuvos kultūra nuo seniausių laikų persipynusios, viena kitą papildančios, o įdomių ir sudėtingą istorinį kelią iliustruoja literatūra, savitai interpretuojanti istorinius faktus, atskleisdama sudėtingus ir dažnai tragiškus žinomų žmonių likimus. Iš tiesų kelionės ir pamokos netradicinėje aplinkoje praturtina, yra įdomios ir įsimintinos, juk knygose ir vadovėliuose sukaupta informacija neprilygsta kelionės įspūdžiams.

 

Lietuvių kalbos mokytoja Sandra Karenauskienė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien8
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę8
mod_vvisit_counterŠį mėnesį8