Get Adobe Flash player

Spalio 1 dieną Lizdeikos gimnazijos 2C ir 2B klasių mokiniai, vadovaujami mokytojų V. Andriušaitienės ir R . Grėbliūnienės, išvyko į ekskursiją po Lietuvos šiaurės dvarus. Aplankėme Pakruojo ir Karpių dvarus. Pagrindinis Pakruojo dvaro ansamblio akcentas – puošnūs dviaukščiai rūmai su kolonomis, arkomis bei vazomis balkonų kampuose. Rūmai dengti čerpėmis, šildomi krosnimis ir židiniais. Dvaras turėjo stulbinamai daug kambarių, su paskirtimi kiekvienam iš jų.  Visų akis patraukė XIX amžiaus senoviniai baldai, paveikslai. Greta dvaro rūmų buvo nedidelis sandėlis, arklidės ir ledainė. Už tvenkinio stovėjo dvaro ūkiniai pastatai. Nuo centrinių dvaro rūmų, atskirti didžiulio parko, buvo kalvė, smuklė, vėjo malūnas, Pakruojo simbolis- arkinis tiltas – Kruojos užtvanka bei vandens malūnas. Mus pasitiko technologijų mokytojas D.Kurmanskis. Jis papasakojo ir parodė kuliamąją mašiną, varomą garo varikliu. Tokias  naudodavo, kai dar nebūdavo traktorių, kai tekdavo naudoti arklių energiją prižiūrėti dirbamus laukus. Pamatėme ir nebenaudojamą įrenginį, paverčiantį arklių energiją į mechaninę energiją. Klausydamiesi mokytojo pasakojimų  apžiūrėjome  spirito varyklą. Čia įrengtose puodžiaus dirbtuvėse mokytojas papasakojo, kaip reikia dirbti su moliu, parodė, kaip pasidaryti molinį puodelį. Po to gavome po gabalą molio ir patys mėginome nulipdyti puodelį.


Matematikos mokytoja parodė matematinius proporcijų  skaičiavimus žmogaus gamybinėje veikloje. Išnagrinėjo daiktų proporcijas, susijusias su žmogaus kūno matmenimis. Sužinojome, kad kirvio kotas gaminamas pagal žmogaus plaštakos plotį ir rankos ilgį. Pakartojome  senovinius matavimo vienetus.

Antrasis išvykos objektas - Joniškėlis. Kai atvykome į Joniškėlį, mus pasitiko gidas. Jis buvo labai iškalbingas ir turėjo gerą humoro jausmą. Pirmiausia apžiūrėjome vieną seniausiai veikiančių ligoninių Lietuvoje. Gidas papasakojo, jog šioje ligoninėje ligoniai galėdavo prašyti pagalbos nemokamai. Daug žymių istorinių asmenybių ieškojo ir gavo pagalbos iš šios ligoninės gydytojų. Nusileidus saulei,  nuvykome prie Karpių dvaro. Gidas įtartinai pasišalino ir po kelių minučių pasirodė asmuo, vilkintis juodu apsiaustu. Jis išdėstė mums naktinio pasivaikščiojimo taisykles. Pagrindinė taisyklė-draudimas kalbėti. Gidas vedžiojo mus po dvaro parką ir pasakojo šiurpinančias legendas apie dvarą. Išgirdome pasakojimus apie Karpių sodininko žūtį dėl juodosios rožės. Ji buvo Karpių ir jų svečių džiaugsmas. Apie rūkykloje išrūkytus žmones, apie Karpių bernelį, kuris nori vesti tarnaitę, kurią Karpiai pasipiktinę nužudė. Visiems šiurpą kėlė pasakojimas apie negyvas mergeles ir kūdikėlius, arklių išnešiotus po visą dvarą tam, kad žemė, palaistyta jų krauju, būtų derlingesnė ir joje augtų parkas. Grįžusius į pradinį tašką, tautiniais drabužiais apsirengusi mergina pakvietė arbatos.

Kelionė buvo turininga. Patyrėme daug įspūdžių, sužinojome daug istorijų, susijusių su Pakruojo ir Karpių dvarais bei Joniškėliu. Sutemus pasivaikščiojome po mišką, klausydamiesi įdomių istorijų,  ir linksmai praleidome laiką su bendraklasiais.

                                                                                      Ailandas Eidintas, 2C klasė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien19
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę19
mod_vvisit_counterŠį mėnesį19