Get Adobe Flash player

Kiekvienais metais spalio 10 dieną yra minima Pasaulinė psichikos sveikatos diena. Ta proga visame pasaulyje organizuojami įvairūs renginiai – diskusijos, koncertai, susitikimai, paskaitos. Jais siekiama didinti visuomenės informuotumą, inicijuoti atviras diskusijas psichikos sveikatos klausimais. Šiemet ši diena skirta depresijai ir pavadinta „DEPRESIJA: pasaulinė krizė“.

Spalio 8 d. Lizdeikos gimnazijoje taip pat  paminėta Pasaulinė psichikos sveikatos diena. Pokalbiui su mokiniais, mokytojais ir tėveliais buvo pakviestas V.Mikalauskas, Radviliškio rajono Psichikos sveikatos centro socialinis darbuotojas. Pokalbio tema „Depresija“.

Psichikos sveikata – tai gebėjimas būti savimi tarp kitų, emocinė ir dvasinė būsena, kuri leidžia žmogui džiaugtis gyvenimo pilnatve, taip pat išgyventi skausmą ir liūdesį, gebėjimas išreikšti save tokiais būdais, kurie teikia malonumą pačiam individui ir aplinkiniams, gebėjimas pačiam daryti sprendimus ir už juos atsakyti.  Yra svarbu kuo anksčiau stiprinti žmogaus psichinę sveikatą, kad žmogus nepasiduotų depresijai užpultas menkiausios nesėkmės. Deja, Lietuvoje tarp Europos šalių vis dar didžiausias savižudybių skaičius, daugybė žmonių kenčia nuo priklausomybės alkoholiui ir narkotikams.

Mūsų visuomenė vis dar laikosi įvairiausių klaidinančių mitų. Pavyzdžiui, mitas, jog žmonės, sergantys depresija, yra pavojingai nestabilūs ir dažniausiai iškritę iš visuomenės. Faktas tas, kad depresija – vienas iš psichinių sutrikimų, sukeliantis sunkų sielvartą ir griaunantis žmonių tarpusavio santykius. Tačiau dauguma žmonių, sergančių depresija, gyvena visavertį ir prasmingą gyvenimą. Be to, kai kurie talentingi kūrėjai – genijai  yra sirgę depresija, tarp jų ir žymus rašytojas Ernestas Hemingvėjus, Graham Greene ir Virginia Woolf, valstybės veikėjas Vinstonas Čerčilis, artistė Vivienne Leigh ir komikas Spike Milligan. Dar vienas mitas, jog daugelis žmonių įsitikinę, kad jiems negresia jokia psichinė liga. Faktas tas, kad psichinės ligos yra nepaprastai paplitusios ir nediskriminuojančios – jos gali paveikti kiekvieną. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iš apklaustų 60 000 suaugusių iš 14 šalių 9 –17 proc. nurodė turėję psichinių sutrikimų per paskutinius metus. Psichine liga gali susirgti bet kuris iš mūsų. Psichikos sveikatos sutrikimų turi beveik 12 proc. žmonijos – maždaug 450-čiai milijonų arba kas aštuntam gyventojui reikalinga psichiatro konsultacija ir pagalba. Psichikos sveikatos sutrikimų yra visose šalyse, kultūrose, amžiaus grupėse ir socialiniuose – ekonominiuose sluoksniuose.

Kad žmogaus psichinė sveikata būtų stipri, rekomenduojama iš anksto neišgyventi dėl galimų sunkumų, mokytis prisiimti atsakomybę, nebijoti įveikti sunkių užduočių, džiaugtis tuo, ką turi (draugus, artimuosius, maisto ir pan.), susirasti mėgstamą veiklą, nuolat tobulinti save. Psichinė sveikata priklauso ir nuo fizinės sveikatos – sportuojantis, sveikai besimaitinantis, gerai išsimiegantis žmogus yra energingas ir optimistiškai nusiteikęs.

Ši diena – tai puiki proga visa tai prisiminti ir apie tai diskutuoti.

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien5
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę5
mod_vvisit_counterŠį mėnesį5