Get Adobe Flash player

Lizdeikos gimnazijoje kovo mėnesį organizuota daug įvairių veiklų (Gimtosios kalbos konferencija, Savaitė be patyčių ir kita), tarp kurių ne vienas renginys skirtas ir gamtamokslinei veiklai. Kovo 14 dieną vyko konferencija, skirta Tarptautinei skaičiaus PI dienai  ir Pasaulinei Žemės dienai paminėti. Renginio vedėjai trumpai pristatė skaičiaus PI dienos atsiradimo istoriją. Pasirodo, kad ši diena pradėta švęsti ne taip jau seniai – tik 1989 metais JAV fiziko Larry Shaw iniciatyva. Mokslininkams pavyko apskaičiuoti PI reikšmę iki milijono skaičių po kablelio tikslumu, tačiau vis dar manoma, kad šis skaičius neturi pabaigos. Tą dieną švęsdami žmonės vaišinasi pyragais, nes skaičius Pi angliškai kalbančiai visuomenei asocijuojasi su žodžiu ,,pie“  (pyragas) ir geometrine jo forma. Konferencijoje mokiniai pristatė savo tiriamuosius darbus: dalijosi mintimis apie magiškus skaičius; aptarė pinigų istoriją; mokė, kaip pagal brūkšninį kodą, pasitelkus matematinius skaičiavimus, nusipirkti kokybišką prekę, o ne jos klastotę; supažindino su gražių plaukų formule ir veidotyra, kuri leidžia geriau pažinti žmogų.

Antroji konferencijos dalis skirta Pasaulinei Žemės dienai. Kovo 20-ąją dieną švenčiamas pavasario lygiadienis, nes susilygina dienos ir nakties ilgumas ir prasideda astronominis pavasaris. Šią dieną diskutuojama aplinkosauginėmis temomis, įvardijami mūsų planetai iškilę pavojai ir besaikis vartojimas bei raginama priimti palankius aplinkai sprendimus.  Gimnazistai tyrė mūsų rajone tekančios upelės Beržės vandenį, transporto įtaką aplinkai ir sveikatai, aiškinosi, ar naktį pakanka tamsos, vieni žvalgėsi po Burbiškio parką, ieškodami įvairių augalų rūšių, kiti išsiaiškino ilgą ir sudėtingą lino kelią. Tyrimo rezultatai rodo, kad gamtai būtina skirti daugiau dėmesio, reikia kiekvienam iš mūsų pradėti rūpintis savo planeta.

Kovo mėnesį vyko integruotos pamokos: geografija 1 klasei ,,Žemė – mūsų namai. Išsaugokime ją“ ; biologija 4 klasei „Bioįvairovės išsaugojimas“ ir 2 klasei „Organizmų įvairovė Žemėje“; fizika 3 klasei „Globokime savo namus – Žemę“. Parengtas stendinis pranešimas ,,Žemė mūsų rankose“, gimnazijos bibliotekoje ir skaitykloje taip pat parengti stendiniai pranešimai ir paroda, skirta skaičiui PI ir Žemės dienai; pirmojo aukšto fojė rodomas vaizdinis pranešimas apie Žemės saugojimo būtinumą ir žmogaus savanaudiškos veiklos pasekmes. Jau keleri metai vykdoma akcija ,,Mes rūšiuojam“, kuri skatina rūšiuoti šiukšles, moko teisingai atrinkti atliekas. Kaip ir kasmet aktyviai dalyvauta Inkilų kėlimo šventėje – mokiniai pagamino keliolika naujų namų miško giesmininkams. Organizuotas konkursas ,,Išmanioji diena“ ir viktorina pirmokams ,,Žemė mūsų rankose“. Smagu, kad kasmet vis daugiau mokytojų imasi iniciatyvos ir prisideda prie gamtosaugos problemų sprendimo savo veikla. Kartais užtenka tik atkreipti dėmesį ir paskatinti kitus teisingai gyventi, puoselėjant ir tausojant gamtą. Kaip pastebėjo rašytojas Gėtė, ,,Gamta juokauti nemėgsta, ji visada teisinga, visada rimta, visada griežta; ji visuomet teisi. Klysta ir apsirinka tik žmonės“. Tikimės, kad kovo mėnesį vykdyta veikla padės išvengti bent dalies tokių klaidų.

Sandra Karenauskienė

 

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien13
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę13
mod_vvisit_counterŠį mėnesį13