Get Adobe Flash player

Radviliškio Lizdeikos gimnazija kuria ir plečia savo mokymo programas ir organizuoja mokymąsi netradicinėse aplinkose, įtraukdama ne tik savo gimnazijos, bet ir Radviliškio bendruomenę. Puiku, kad prie šių netradicinių pamokų prisideda visa gimnazijos bendruomenė – mokiniai, tėvai ir mokytojai.

Rugsėjo 25–spalio 1 dienomis gimnazijoje viešėjo 12 mokinių ir 2 mokytojos iš Indijos Naujojo Delio Šv. Marko vidurinės mokyklos. Su Šv. Marko mokykla pradėjome bendradarbiauti prieš dvejus metus. Tada ir užsimezgė labai šilti mūsų santykiai su šia mokykla. Bendradarbiavimo tema – kultūriniai mainai. Pirmas susitikimas vyko Lietuvoje 2015 m. spalį,  antrasis – 2016 m. vasarį Delyje. Mes pristatėme savo tradicijas: šokius, lietuviškus patiekalus, o Indijoje susipažinome su jų kultūra ir tradiciniais patiekalais. Šių mokslo metų tema – abiejų partnerių vestuvių papročiai. Delegacija iš Indijos parodė savo išskirtinius vestuvių papročius, o lietuviai ruošiasi pristatyti savuosius 2017 m. vasarį. Indų kultūra susidomėjo visa Lizdeikos gimnazijos bendruomenė – į teatralizuotą vestuvių tradicijų pristatymą atėjo žiūrėti visi mokiniai, mokytojai ir projekte dalyvaujančių mokinių tėveliai.

Viešėdami Lietuvoje, mokiniai iš Indijos dalyvavo Lizdeikos gimnazijos pamokose: mokėsi lietuvių kalbos, aptarė lietuvių ir sanskrito kalbos panašumus, mokėsi lietuviškų šokių, dalyvavo teatro pamokoje ir žiūrėjo linksmąjį lizdeikiečių miuziklą Princesė Garbanėlė, lavino savo piešimo įgūdžius dailės pamokoje, kurioje piešė atvirukus, technologijų pamokų metu gamino lietuviškus švilpikus ir virė duonos kisielių. Lietuvos ir Indijos projekto dalyviai aplankė žymiąsias Lietuvos vietas: Kernavę, Trakus, Vilnių. Svečiai buvo sužavėti nuostabiu Lietuvos kraštovaizdžiu, didingais mūsų istorijos paminklais ir įvairia sostinės architektūra. Viena diena susitikimo metu buvo skirta mūsų kaimyninės šalies, Latvijos, pažinimui. Svečiai aplankė Rygą ir kitus Latvijos miestus, pasivaikščiojo Baltijos pajūriu.

Mokiniai ir mokytojos iš Indijos, Šv. Marko mokyklos buvo sužavėti lietuvių svetingumu, draugiškumu ir artimu bendravimu. Jie teigė, kad nesijuto svečiais, o tik tikrais šeimos nariais. Mokiniai ir jų šeimos, turėdamos svečią iš Indijos, susipažino su savo bendraamžių kasdienybe, valgymo tradicijomis. Žinoma, šių mokinių tėveliams buvo didelis iššūkis: priimti, globoti, rūpintis kitokios kultūros vaiku. Tačiau jie puikiai susitvarkė – svečiai jautėsi patogiai, tarsi namuose, susidraugavo su savo „įbroliais“, „įseserėmis“ ir „įtėviais“. Užsimezgė labai šiltas ir artimas ryšys.

Prie šio projekto veiklų noriai prisidėjo Radviliškio bendruomenė ir švietimo institucijos. Mokiniai viešėjo Radviliškio r. savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus „Jaunimo erdvėse“. Ten susipažino su Radviliškio jaunimu ir jų veiklomis. Svečius priėmė Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centras. Jie mokyklos moderniai įrengtose virtuvėse gamino lietuviškus patiekalus. Šių institucijų noras ir atvirumas įrodė, kad dirbame vienam ir tam pačiam tikslui – ugdyti brandžią ir sąmoningą visuomenę.

Skirmantė Petraitienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien7
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę7
mod_vvisit_counterŠį mėnesį7