Get Adobe Flash player

dsc07916
Sveikatos stiprinimo programos projekto dalyviai „Sveika šeima – sveika visuomenė“ lankėsi VDU laboratorijose bei LSU baseine mėgavosi vandens terapija.

Mokinius ir juos lydėjusius mokytojus VDU pasitiko Informatikos fakulteto prodekanė doc. dr. Sigita Pečiulytė ir Gamtos mokslų fakulteto prodekanė dr. Asta Danilevičiūtė. Susitikimą organizavo buvusi lizdeikietė Sandra Andrušaitytė, dabar dirbanti VDU aplinkotyros katedroje lektore. VDU Gamtos mokslų fakultetas tai modernus studijų ir mokslo centras, kuriame organizuojamos tiek tradicinių, tiek naujausių gamtos mokslų krypčių studijos ir atliekami aktualūs moksliniai tyrimai. Mokiniai lankėsi Aplinkotyros ir Biochemijos katedrų laboratorijose. Biochemijos laboratorijoje buvo pristatyti moksliniai tyrimai su vėžinėmis ląstelėmis. Vėžinės ląstelės veikiamos elektrošoku ir stebimas elektrošoko poveikis vėžinių ląstelių dauginimuisi. Manoma, kad šis gydymo būdas pakeis radioterapiją ir chemoterapiją. Mokiniai lankėsi augalų laboratorijoje, kur in vitro augalai auginami skirtingose mitybinėse terpėse, kad būtų išsiaiškinta, kokiomis sąlygomis augalas duos didžiausią derlių. Biochemijos laboratorijoje mokiniai stebėjo chlorofilo išskyrimą. Mokiniai lankėsi bioelektrochemijos, neurotechnologijų laboratorijose. Neurotechnologijos laboratorijoje mokiniai turėjo galimybę pamatyti encefalografą, kurio veikimą suprasti reikia anatomijos, fiziologijos, psichologijos, programavimo, matematikos žinių. VDU Informatikos fakulteto multimedijų laboratorijose mokiniai matė 3D skanerius bei skanuotus objektus, susipažino su jų panaudojimu filmuose, mokomosiose programose. Mokiniai ir mokytojai turėjo galimybę pasivaikščioti po virtualią erdvę su ypatingu šalmu. Lizdeikiečius sužavėjo liečiami kompiuteriai, braižymo lentos. Įdomu tai, kad multimedijų laboratorijose pagaminta 20 megatroninių žuvų, kurias galima pamatyti Molėtų muziejuje.

Mokiniai mėgavosi LSU – vandens terapija, kuri yra viena seniausių ir natūraliausių kasdienės terapijos formų, o plaukimas – idealus būdas sveikatai ir žvalumui palaikyti. Tai patyrė ir lizdeikiečiai. Pratimai šiltame jaukaus baseino vandenyje mokiniams teikė daug malonumo. Be to, plaukiant per trumpą laiką pagerėjo kūno formos, padidėjo raumenų jėga, išmokta puikiai jausti savo kūną ir patirta malonių pojūčių sielai. Mokiniai suvokė, kad judant ir mankštinantis vandenyje gerėja savijauta. Vandens procedūros buvo tęsiamos karštoje pirtyje, kuri yra puiki peršalimo, kraujotakos, sąnarių susirgimų profilaktinė priemonė. Pirties gydomosios savybės ir jos įtaka žmogaus sveikatai žinomos jau gilioje senovėje: atsipalaiduoja raumenys, gerėja kraujo cirkuliacija, mažėja stresas, atsiveria poros ir valoma oda, aukštos temperatūros poveikyje žūsta virusai ir bakterijos, valosi kvėpavimo takai. Tai buvo labai reikalinga moksleiviams, nes staiga atšalus orams padaugėjus kvėpavimo takų infekcinių susirgimų.

Edukacinės kelionės metu mokiniai gavo daug įdomios informacijos, patyrė daug įspūdžių, kurie vienaip ar kitaip padės apsispręsti pasirenkant norimą profesiją.

Lionė Semeniukienė, biologijos mokytoja metodininkė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien15
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę15
mod_vvisit_counterŠį mėnesį15