Get Adobe Flash player

2016 metų lapkričio 14 dieną Lietuvoje prasidėjo dvidešimtoji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, skatinanti puoselėti skaitymą balsu, šiaurietiškas pasakojimo tradicijas ir literatūrą.

100_1820100_1824fotosesijanobeliopirtinsstendasudegu vakesvakid

Savaitę visose Šiaurės ir Baltijos šalyse vienu metu buvo organizuojami skaitymai balsu, lankytojai kviečiami į parodas, debatus ir kultūrinius renginius tūkstančiuose bibliotekų, mokyklų ir žmonių susibūrimo vietų. Lizdeikos gimnazijos bendruomenė taip pat įsijungė į šį projektą. Lapkričio 14 dieną skaitymus pradėjo 2A klasė, o renginių pradžią paskelbė Lizdeikos gimnazijos direktorius J. Varkulevičius įžiebdamas žvakes – šviesos ir šilumos simbolius. Gimnazijos bibliotekininkės D. Gaivelienė ir V. Kondratenko supažindino su Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema – „Ateitis Šiaurės šalyse“. Jos motyvas atsispindėjo visuose skaitymui parinktuose tekstuose. Darbuotojos pristatė Šiaurės šalių bibliotekų savaitės plakatą, kuris savo gausia simbolika atspindėjo šių metų skaitymui siūlomų knygų tematiką.

Į savaitės renginius įsitraukė įvairių dalykų mokytojai kartu su savo mokiniais. Lietuvių kalbos mokytoja R. Šimkuvienė su antrokais skaitė ir aptarinėjo paaugliams ir jaunimui skirtą D. H. Kleist novelės „Naftos stebuklas“ ištrauką iš jaunųjų Grenlandijos rašytojų novelių rinkinio „Allata! 2040“ ir rašė kūrybinius darbus apie Lietuvą 2040 metais. Istorijos mokytojos A. Savickienės pamokoje 3 klasės mokiniai sužinojo skandinavų protėvių – vikingų istoriją, susipažino su jų kelionėmis, karyba, buitimi, papročiais ir tradicijomis. Anglų kalbos mokytoja R. Remeikienė su 1A ir 1B klasių mokiniais pasidalino įspūdžiais iš Švedijos. Jie daug sužinojo apie šioje šalyje įspūdingai švenčiamą Šv. Liucijos dieną, pažiūrėjo filmuotą medžiagą. Lietuvių kalbos mokytoja G. Abromikienė su 1C klasės mokiniais garsiai skaitė jaunųjų Grenlandijos rašytojų novelių ištraukas, mokė įtaigiai perteikti tekstą, lavino mokinių dikciją, skatino diskutuoti, ieškoti sąsajų su Lietuvos situacija. Rašė laišką bendraamžiui, kuriame mokiniai kūrybiškai galėjo pažvelgti į ateitį Lietuvoje. Geografijos mokytojo R. Labanausko pamokoje 2C klasės mokiniai susipažino su Šiaurės šalimis, jų geografiniu išsidėstymu, gamta, didžiausiais miestais.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginių ciklą tęsė lietuvių kalbos mokytoja L. Verbickienė. Ji pamoką pradėjo danų poetės S. Moller Langtved eilėraščiu „Žiemos rytas“. 2D klasės mokiniai garsiai skaitė ištrauką iš jaunųjų Grenlandijos rašytojų novelių rinkinio ,,Allata! 2040“ ir gavo užduotį. Rašė asmeninį laišką draugui, kuris gyvena Šiaurės regione. Mokiniai rėmėsi perskaityta ištrauka, A. Lindgren ir K. Anderseno kūryba.

1B klasės mokiniai, vadovaujami S. Karenauskienės taip pat skaitė tekstus, diskutavo. Aptardami skaitytą ištrauką mokiniai palygino ir situaciją Lietuvoje, kad problemos yra panašios: pilietybės, tapatybės klausimai, nedarbo, užmokesčio problemos, Seimo rinkimai ir neįgyvendinami politikų pažadai. Namų darbams skirta kūrybinė užduotis – sukurti pasakojimą „Lietuva po 25 metų“.

Lapkričio 18 dieną Šiaurės šalių bibliotekų savaitė baigėsi. Mokyklos direktoriaus pavaduotoja I. Bajarauskaitė pasidžiaugė, kad Lizdeikos gimnazijos bendruomenė prisijungė prie gausaus Šiaurės šalių bibliotekų savaitės dalyvių būrio. Palinkėjo mokiniams draugauti su knygomis, kuriose glūdi pasaulio išmintis. 2A klasės mokiniai etikos pamokoje žiūrėjo danų režisieriaus filmą „Pasaulyje lyg namuose“. Filme pasakojama apie penkių pabėgėlių vaikų kasdienybę Danijos Raudonojo kryžiaus prieglobsčio mokykloje, kur vaikams svetimoje aplinkoje, reikia mokytis gyventi iš naujo. Jie mokosi ne tik tolerancijos, bet ir skaityti, o skaitant ir spręsti savo vidines problemas.

Visą savaitę Lizdeikos gimnazijos bibliotekoje veikė knygų paroda „Šiaurės šalių rašytojai – literatūrinės Nobelio premijos laureatai, o skaitykloje pasigrožėti kvietė matematikos mokytojos L. Indilienės rankdarbių paroda ,,Kad Šiaurės šaltis būtų nebaisus“. Daugiau sužinoti apie šalis, dalyvaujančias projekte, padėjo skaitykloje parengtas stendas. Į pamokas lizdeikiečius šią savaitę kvietė Šiaurės šalių melodijos.

Ši savaitė praplėtė mokinių akiratį ir paskatino domėtis Šiaurės šalių literatūra, kultūra, istorija. Tikimės, kad Šiaurės šalių bibliotekų savaitė gimnazijoje taps tradicine.

D. Gaivelienė, V. Kondratenko, bibliotekininkės,

R. Šimkuvienė, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien4
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę4
mod_vvisit_counterŠį mėnesį4