Get Adobe Flash player

Į Lizdeikos gimnaziją  skaityti paskaitos apie kraujo donorystę buvo atvykusi Šiaulių apskrities neatlygintinų kraujo donorų organizacijos „Šiaulių donoras“ direktorė Danutė Jakštonienė. Mokiniams gydytoja papasakojo, kad jau daug metų donorystę propaguojančios organizacijos siekė atkreipti įvairių valstybinių institucijų dėmesį į būsimų donorų ugdymą ir žinių apie donorystę sklaidą švietimo įstaigose, tačiau donorystės sąvokos sunkiai skinasi kelią - į formalias ugdymo programas, o atsakingose institucijose dažnai nesuvokiama, kad donorystė tai ir socialinis reiškinys, aktualus visai visuomenei.

Todėl nenuostabu, kad mūsų šalyje dominuoja kraujo donorystė už atlygį, nesuvokiama donorystės svarba, o iš 60 proc. galinčių tapti kraujo donorais tik 2,75 proc. jais tampa. Lietuva pagal kraujo dotacijų skaičių vienam gyventojui užima vieną paskutiniųjų vietų Europoje, o pacientai, kuriems būtinas gydymas komponentais iš donorų kraujo, negali būti ramūs dėl savo sveikatos ar net gyvybės... .

Klausytojai sužinojo apie kraujo donorystę kaip socialinį reiškinį, apie donorystės svarbą, saugumą, šių dienų problemas ir istoriją. Taip pat buvo pateikta pagrindinė informacija apie kraują, jo sudėtines dalis ir funkcijas.

Lektorė pasidžiaugė, kad  Lizdeikos gimnazijos bendruomenė domisi šia problema, skatina save tapti neatlygintinais donorais, kasmet organizuoja donorystės akcijas.

Sveikatos priežiūros specialistė N. Rakauskienė
Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien6
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę6
mod_vvisit_counterŠį mėnesį6