Get Adobe Flash player

img_2090 Liepos 15 d. kartu su Brandos atestatais penkiems Radviliškio Lizdeikos gimnazijos abiturientams įteikti Prancūzijos ambasadoriaus Lietuvoje Pilippe Jeantaud pasirašyti pažymėjimai. Mokiniai nuo aštuntos klasės dalyvavo projekte EMILE (integruotas dalyko ir prancūzų kalbos mokymas). Projekte dalyvavę mokiniai rinkosi mokomąjį dalyką „Istorija prancūziškai“ (istorijos mokytoja metodininkė Ana Savickienė) ir paruošė baigiamąjį darbą „Radviliškio paveldas – lizdeikiečių rankose“. Tai aktuali nūdienos tema, nes šių metų liepos mėn. Radviliškis pažymėjo 450-ąsias įkūrimo metines. Mokinių surinkta medžiaga apie miesto istorinius įvykius bei juos įamžinančius paminklus, padarytos nuotraukos, parengtos pateiktys bei atskiri informaciniai puslapiai lietuvių ir prancūzų kalbomis. Įskaitos metu mokiniai prancūzų kalba pristatė savo darbus vertinimo komisijai. 4B kl. mokinė Rūta Šaulianskaitė kalbėjo apie Radviliškio geležinkelio istoriją, 4A kl. mokinys Matas Vaitiekūnas pristatė skulptūrų alėją Radviliškio parke. Jie pateikė daug nuotraukų, kalbėjo sklandžiai, atsakė į komisijos narių klausimus, pateikė išvadas. Šių mokinių baigiamieji darbai įvertinti dešimtukais. 4B klasės mokiniai Karolina Germanavičiūtė, Kristina Kazakevičiūtė, Ovidijus Plukas pristatė Radviliškio miesto istoriją, bermontininkų kovas, kalbėjo apie istorinius miesto paminklus. Visų mokinių baigiamieji darbai sudėti į leidinį „Radviliškio paveldas – lizdeikiečių rankose“ ir pristatyti į Prancūzų institutą Lietuvoje.

Džiugu, kad pirmasis integruoto dalyko ir prancūzų kalbos projekto EMILE etapas sėkmingai užbaigtas, o šis projektas ir toliau yra tęsiamas Lizdeikos gimnazijoje.

Loreta Brobaitienė, prancūzų kalbos mokytoja

Balandžio 7 d. Šeduvos gimnazijoje vyko respublikinis prancūziškos dainos festivalis-konkursas „L‘amour change le monde“ („Meilė keičia pasaulį“). Į festivalį atvyko atlikėjai iš 21 Lietuvos mokyklos: Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Klaipėdos, Pakruojo ir kt.

100_1791

Read More

Vertinimo komisijai pirmininkavo Prancūzų instituto Lietuvoje kalbos atašė asistentė Snieguolė Kavoliūnienė. Skambėjo daug gražių dainų, tad komisijai dirbti nebuvo lengva. Lizdeikos gimnazijai atstovavo 2A klasės mokinys Gabrielius Verdingas. Jis atliko Jacques Brel dainą ,,Ne me quitte pas“ (,,Nepalik manęs“). Jam akomponavo 4C klasės mokinė Lorena Masliankaitė ir muzikos mokytojas Egidijus Kablys. Gabrielius savo balsu sužavėjo visus ir laimėjo žiūrovų simpatijų prizą.

Visi nekantraudami laukė, kam atiteks Grand Prix. Vertinimo komisijos pirmininkė komentavo dainų pasirinkimo svarbą, atlikimo manierą, emociją ir po pauzės paskelbė, kad šiais metais padaryta išimtis ir Grand prix laimėjo Gabrielius Verdingas (ankstesniais metais tik aštuoniolikamečiai jį galėdavo laimėti). Gabrieliui skirta dviejų savaičių kelionė į pietų Prancūziją, kur jis turės galimybę pakeliauti ir pasimokyti prancūzų kalbos.

Prancūzų kalbos mokytoja Loreta Brobaitienė

111824 „Mardi gras“ prancūzų kalboje reiškia „Užgavėnės“ (išvertus pažodžiui „Riebusis antradienis“). Tai žino visi gimnazijos frankofonai. Su ketvirtokais vėl nutarėme prisiminti prancūziškus „crêpes“ (blynus). Jie gana riebūs, nes reikia daug sviesto, o visa paslaptis, kad, išmaišius tešlą, jai reikia leisti „pailsėti“ 1,5–2 valandas. Mantas dar ir uogienės atsinešė. Mokytojos blynai buvo saldūs ir be uogienės. Rūta pagamino prancūziškus sumuštinius „Croque-monsieur“. Prie blynų labai tiko ir mokyklinė arbata. Kadangi pamoka vyko mokyklos valgykloje, prie mūsų prisijungė ir lietuvių kalbos mokytoja frankofonė Gintauta Dauneckytė.

cdb_kk_7863b09db5ecf76486dc4883a9e78bfb_thGrupė Lizdeikos gimnazijos frankofonų kartu su Gražinos pagrindinės mokyklos mokiniais, dalyvaujančiais EMILE projekte, Šiaulių dramos teatre žiūrėjo spektaklio „Mažasis princas“ premjerą. Jaunas režisierius Šarūnas Datenis pasirinko gerai žinomą Antoine'o de Saint-Exupéry kūrinį. Tai šiuolaikiškas spektaklis, kuriame daug kosminio pasaulio vaizdų, originalių vizualinių sprendimų, muzikos. Keičiasi planetos ir jų gyventojai, susitinkame su karaliumi, garbėtroška, girtuokliu, žibintininku.

Mažasis princas (aktorius Aidas Matutis) kitoks, nei mes įsivaizdavome. Jis nėra mažas, neturi auksinės spalvos plaukų ir nėra apsivyniojęs aplink kaklą vėjyje plevėsuojančio šalikėlio. Lakūnas (aktorius Dalius Jančiauskas) įdomus šiame spektaklyje, nes sukūrė ir keturių planetų gyventojų (Karaliaus, Garbėtroškos, Girtuoklio ir Žibintininko) vaidmenis. Rožę, Lapę ir Gyvatę vaidino aktorė Monika Šaltytė.

Mokiniai šią filosofinę Antoine'o de Saint-Exupéry pasaką nagrinėja per lietuvių kalbos pamokas, ištraukas prancūziškai skaitė per prancūzų kalbos pamokas. Labiausiai įsiminė šios citatos: „Žinoma, – tarė lapė. – Tu man dar esi berniukas, panašus į šimtą tūkstančių kitų berniukų. Ir tu man nereikalingas. Ir aš tau nereikalinga. Aš tau esu lapė, panaši į šimtą tūkstančių lapių. Bet jei tu mane prisijaukinsi, mudu būsime vienas kitam reikalingi. Tu man tada būsi vienintelis pasaulyje. Aš tau būsiu vienintelė pasaulyje.“ „Lik sveikas, – tarė lapė. – Štai kokia mano paslaptis. Ji labai paprasta: matyti galima tik širdimi. Tai, kas svarbiausia, nematoma akimis.“

Loreta Brobaitienė


2016 m. rugsėjo 20 d. vyko Radviliškio rajono Jaunųjų vertėjų konkursas, skirtas Europos kalbų dienai. Mokiniai į lietuvių kalbą vertė originalius meninės prozos tekstus. Mūsų gimnazijos 2A klasės mokinė Rugilė Hokušaitė, vertusi tekstą iš prancūzų kalbos, laimėjo 1-ąją vietą. 4B klasės mokinė Rūta Šaulianskaitė liko antra, o Aina Butavičiūtė, 2A klasės mokinė, laimėjo 3-čią vietą.

Lapkričio 10 d. Šiaulių universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto Užsienio kalbų studijų katedros ir Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos organizuotame 3-iajame respublikiniame vertėjų konkurse dalyvavo net 350 mokinių ir studentų. Jie vertė tekstus iš anglų, prancūzų, rusų, vokiečių ir ispanų kalbų į lietuvių kalbą. Šiame konkurse Lizdeikos gimnazijai atstovavo ir iš prancūzų kalbos vertė Aina Butavičiūtė, Rūta Šaulianskaitė ir Ieva Šapronytė, 3B klasės mokinė.

Kol mokiniai vertė tekstus, mokytojai susipažino su vertimui skirta programine įranga ir kartu su dr. Lolita Petrulione pagamino „vertėjo paruoštuką“, t. y. susikūrė vertimo atmintis. Ši programa naudojama Šiaulių universitete, rengiant anglų filologijos ir gretutinės krypties – vertimo raštu specialistus.

Loreta Brobaitienė

2016 metų kovo 18 d. įvyko  Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus, Švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus bei Vinco Kudirkos pagrindinės mokyklos organizuota Radviliškio rajono švietimo įstaigų projektų mugė.  Mugės  tikslas – pasidalinti gerąja patirtimi įgyvendinant projektus rajono švietimo įstaigose, pristatyti jų naudą ugdomajame procese.

Gimnazijos istorijos mokytoja Ana Savickienė ir prancūzų kalbos mokytoja Loreta Brobaitienė mugėje pristatė EMILE projektą. Buvo eksponuojami projekto dokumentai, istorijos vadovėliai prancūzų kalba, mokytojos A. Savickienės pamokų planai, skirti EMILE projekto mokiniams. Prancūzišką aplinką padėjo sukurti įvairūs suvenyrai, skaidrės. 


L. Brobaitienė


2016 metų kovo mėn. 17 dieną dalyvavome Frankofonijos dienoms skirtame renginyje ,,Kelionė laike“, kuris vyko Šiaulių Didždvario gimnazijoje. Čia susirinkusius jaunuosius frankofonus iš įvairių Šiaulių miesto mokyklų, Radviliškio Lizdeikos ir Šeduvos gimnazijų prancūziškai pasveikino Didždvario gimnazijos direktorius Vitalis Balsevičius. Jis mokytojams įteikė Padėkos raštus už prancūzų kalbos populiarinimą, mokinių kūrybiškumo ir saviraiškos puoselėjimą. 

Mokiniai dainavo, grojo, vaidino prancūziškai. Mūsų gimnazijos 1A klasės mokinys Gabrielius Verdingas  atliko Carla Bruni dainą „Je suis le plus beau du quartier“ („Aš esu gražiausias visame kvartale“).

Mokiniams ir mokytojams buvo įteikti Prancūzų instituto Lietuvoje suvenyrai.

Po to visi vaišinomės šventiniu tortu.

Loreta Brobaitienė

Kovo mėnesį visame pasaulyje vyksta Frankofonijos renginiai, skirti prancūzų kalbai, kultūrai bei  menui. Gražinos pagrindinės mokyklos  mokiniai, kurie mokosi prancūzų kalbos, dalyvavo mokyklinėje  viktorinoje ,,Ar pažįsti Prancūziją?“. Nugalėtojai ir aktyviausi dalyviai kovo 20 dieną dalyvavo tokioje pat viktorinoje Lizdeikos gimnazijoje. Susiskirstę į keturias grupes, kuriose buvo įvairaus amžiaus mokinių, nuo penktokų iki trečiokų gimnazistų, draugiškai pasitardami atliko užduotis raštu ir žodžiu. Aktyvūs ir smagiai nusiteikę mokiniai konkuravo tarpusavyje, stengėsi atsakyti į kuo daugiau klausimų ir jiems sekėsi. Prisiminti kai kuriuos pamirštus dalykus padėjo plakatai, knygos, filmukas apie Paryžiaus įžymybes. Vertinimo komisija, kurią sudarė Lizdeikos gimnazijos abiturientai, atsakymus vertino taškais. Vieni pirmavo, kiti stengėsi neatsilikti...Galutiniai rezultatai nedaug skyrėsi. Prancūzų kalbos mokytoja Loreta Brobaitienė paskelbė, kad nugalėjo draugystė ir jauniesiems frankofonams įteikė  suvenyrų. 

Viktorinos pabaigoje visi renginio dalyviai prancūziškai sudainavo populiarią dainą ,,Aux Champs – Elysées“ (Eliziejaus laukuose), mokiniai maloniai pabendravo ir pagilino savo žinias apie vieną labiausiai turistų lankomą Europos  šalį – Prancūziją.

                                                                                                                    Loreta Brobaitienė

2012-03-26

,,Piemenaiti eifelio bokšte kuris gano klusniai mykiančius tiltus

šimtametis gijomas tarytum rožančių kartoja žodžius kurie dar šimtąkart išsipildys

pro aušros vartus įeinu į viduramžių tvaiko pritvinkusį dvidešimt pirmąjį amžių

filharmonijos smuikų garsai byra ant automobilių sparnų susiglamžiusių

desperatiškai mostaguoja sparnais aptrupėjusios vaistinių gulbės

nei kalbų gausa nei peilis kūno mėsoj jų neapstulbins

kasdienybės ore keistenybė tokia įprasta kad dėl nieko nieks nenustemba...“

Skaityti daugiau...

Tarptautinė Frankofonijos diena... Išgirdus šį pavadinimą nori nenori pagalvoji: ech, ir vėl tas pats kasmetinis minėjimas. Tačiau šiais metais Lizdeikos gimnazijos mokytojai ir mokiniai išsklaidė šią nusistovėjusią nuomonę. Šiemet gimnaziją užkariavo Montmartre‘as. Taip taip – tikrų tikriausias prancūziškasis menininkų kampelis.

Jau nuo ankstyvo ryto (na, kai kas pasakytų, kad jau netoli pietų metas, tačiau man, žmogui, kuris laisvadieniais mielai ilgiau pasivarto lovoje, rytas buvo pakankamai ankstus)... Taigi, jau nuo ankstyvo ryto mokykla buvo apimta šurmulio. Be galo džiaugiuosi, kad nors gimnazijos slenksčio nebeminu ir suolo „nebetrinu“ jau trejus metus, prie jo prisidėti buvau pakviesta ir aš.

Skaityti daugiau...

Gimnazijos pirmokai ir antrokai prancūzų kalbos mokosi pagal EMILE (integruotas dalyko ir prancūzų kalbos mokymas) projektą. Tai toks užsienio kalbos mokymo  metodas, kai vienas ar keli dalykai iš dalies mokomi prancūzų kalba. Taip mokiniai įvaldo dalyko sąvokas abiem kalbom, gilina prancūzų kalbos žinias, lavina kalbėjimo, klausymo, skaitymo ir rašymo įgūdžius.  Lizdeikos gimnazija užtikrina  projekto EMILE,  pradėto Gražinos pagrindinėje mokykloje, tęstinumą. Šiais mokslo metais pirmokai ir antrokai turi modulį, kur istorijos mokosi dalinai prancūzų kalba (mokytoja Ana Savickienė). Gražinos pagrindinėje mokykloje aštuntokai  integruotai mokosi geografijos (mokytoja Salvinija Vaičiūnienė). Visi mokytojai dalykininkai dirbantys pagal šį projektą, yra išklausę po 300 valandų išplėstinių bendrinės prancūzų kalbos paskaitų Lietuvoje ir tris vasaras po mėnesį dalyvavo stažuotėse Prancūzijoje. Prancūzijos ambasada drauge su LR švietimo ir mokslo ministerija organizuoja EMILE vadovų ir mokytojų mokymus, konferencijas. EMILE metodus įtraukti į švietimo sistemas rekomenduoja Europos Taryba, skatinanti Eruropos piliečių daugiakalbystę.  Europoje ši metodika plėtojama 30 šalių, prancūzakalbėse klasėse pagal ją mokosi apie 60 000 jaunuolių.

Skaityti daugiau...

More Articles...
Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien10
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę10
mod_vvisit_counterŠį mėnesį10