Get Adobe Flash player

Kad žinotume, privalome įsivaizduoti.

Georges Didi-Huberman

Minint Kovo 15-ąją – Lietuvos žydų gelbėtojų dieną – Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje Tolerancijos centro iniciatyva vyko renginys „Pasaulio tautų teisuoliai“. Šią dieną buvo pagerbti ir prisiminti lietuviai, Holokausto metu gelbėję pasmerktus mirčiai žydus. Sveikindama renginio dalyvius ir svečius direktorės pavaduotoja Skirmantė Petraitienė akcentavo, kad Lietuvos žydų gelbėtųjų istorijos pažinimas išplečia mūsų bendrąsias žinias apie Holokaustą ir apie žydų gyvenimą Lietuvoje, apie šios tautos žmonių indėlį į Lietuvos kultūrą, padeda suprasti įvykių Lietuvoje reikšmę tiek Europos, tiek ir pasaulio istorijos kontekste.

20240317_1 20240317_2 20240317_3 20240317_4 20240317_5 20240317_6 20240317_7 20240317_8 20240317_9 20240317_10 20240317_11

Kalbėti apie skaudžius praeities įvykius, įsivaizduoti, kas vyko 1941–1944 m. Lietuvoje, iš tiesų nėra lengva. Baisogalos Kultūros centro jaunimo trupės „Arlekinas“ (vad. Modestas Vaitkevičius), vaikų ir jaunimo dainavimo grupės (vad. Neringa Bernadickienė) šešėlių teatro etiudas „Baisogala“ atskleidė miestelio žydų gyvenimo tragizmą, kartu apibendrino ir tautos istoriją, užfiksavo lemtingas apsisprendimo ir pasirinkimo situacijas, gyvenimo ir mirties akimirkas, žmogiškumo ir drąsos apraiškas...

Jautrų pasakojimą apie praeities įvykius pratęsė mokytoja L. Verbickienė, perskaitydama buvusio lizdeikiečio Fausto Norvaišos novelę „O kur lieki tu?“ Mokytoja A. Savickienė pranešime „Pasaulio tautų teisuoliai“, kalbėdama apie šeimas, kurioms suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas, supažindino su dokumentine medžiaga – tiek išgelbėtų žydų, tiek juos išgelbėjusių lietuvių liudijimu. Taip pat pristatė Yad Vashem – Pasaulio Holokausto atminimo centro – veiklą. Gimnazistė perskaitė žydų kilmės rašytojo I. Mero pasakojimą apie jį išgelbėjusią šeimą.

Renginyje buvo pristatyta Radviliškio Vaižganto progimnazijos mokinių darbų paroda (vadovės mokytojos A. Krasuckienė, I. Kareivienė). Mokiniai piešiniuose įamžino japonų diplomato Chiune Sugiharos veiklą ir Lietuvoje veikusias žydų sinagogas. Skirmantė Petraitienė, Lizdeikos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja, supažindino su Gildos Kaplanaitės Sosnovik pasakojimu apie žydus Radviliškyje. Pernai lizdeikiečiai turėjo galimybę nuotoliu bendrauti su šia dabar JAV gyvenančia išgelbėta žydaite, kuri mūsų gimnazijai padovanojo keletą vertingų knygų. Taip pat renginio dalyviams buvo pristatyta Lizdeikos gimnazijos bibliotekos knygų ir kitų leidinių, pasakojančių apie žydų likimus, paroda.

Mokytoja S. Karenauskienė pristatė Pasaulio tautų teisuolę bibliotekininkę Oną Šimaitę, jos gyvenimo ir veiklos svarbiausius momentus bei knygas, kurios pasakoja apie šią žydų gelbėtoją. Mokytoja V. Jankūnienė, pristatydama Onos Šimaitės gyvenimo istorinį kontekstą, kvietė susimąstyti, kodėl vieni lietuviai gelbėjo ir slėpė žydus, o kiti atvirkščiai – arba patys prisidėjo prie šios tautos naikinimo, arba išduodavo ne tik žydus, bet ir savo artimuosius, kaimynus, kurie bandė išgelbėti gyvybes. Renginio pabaigoje peržiūrėta dokumentinio filmo „Ona Šimaitė“ ištrauka. Baisogalos Kultūros centro vadovė E. Liukienė atkreipė dėmesį, kad Lietuvos žydų gelbėtojų dienos minėjimai yra puiki galimybė mums kalbėti ne tik apie tragiškus praeities įvykius, bet ir prisiminti tuos žmones, kurie nepaisydami pavojų gelbėjo žydus ir suteikė vilties, kad gali egzistuoti ir kitoks pasaulis, pagrįstas humanistinėmis vertybėmis.

Šis renginys – tarsi netradicinė pilietiškumo pamoka, integruojanti istoriją, literatūrą, muziką, dailę ir teatrą, ir primenanti amžiną tiesą, kad ,,išgelbėdamas vieną gyvybę, išgelbėji visą pasaulį“.

Lizdeikos gimnazijos mokytoja S.Karenauskienė,

nuotraukos – direktorės pavaduotojos S. Petraitienės, mokytojos V. Jankūnienės

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien4
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę4
mod_vvisit_counterŠį mėnesį4