Get Adobe Flash player

Netrukus švęsime Velykas – svarbiausią krikščionių šventę, kuria išreiškiamas džiaugsmas dėl Dievo sūnaus pergalės prieš mirtį. Tai prisikėlimo diena, išvadavusi žmoniją nuo prigimtinės nuodėmės. Velykos, kaip ir kitos krikščioniškos šventės, yra perėmusios nemažai pagoniškų elementų. Taigi, marginsime kiaušinius, susėdę prie šventinio stalo tikrinsime jų tvirtumą, ragausime naminę duoną ir kitus gardžius patiekalus. Velykų tradicijomis ir papročiais pasidalino ir Radviliškio Lizdeikos gimnazijos suaugusiųjų mokymo klasių mokiniai. Aplankę Daugyvenės kraštovaizdžio draustinį, prisirinkę įvairių žolelių kiaušiniams marginti, mokiniai diskutavo apie kraštovaizdžio saugojimą. Vėliau marginome kiaušinius, prisimindami, kad margučių spalvos simbolizuoja skirtingas gamtos dalis: gelsva (dažydavo svogūnų lukštais) – javus, juoda (ąžuolo žievės nuoviras) – žemę, mėlyna (žibuoklių žiedai) – dangų, žalia (virdavo žolėse) – augalus, raudona (naudojo spanguoles) – gyvybę.

dsc_0461 dsc_0475 dsc_0479 dsc_0462

Kol marginome kiaušinius, mokiniai pasidalino šeimose esančiomis tradicijomis, kurios gana skirtingos ir įdomios. Džiugu, kad visos šeimos turi savus papročius, kuriuos puoselėja. Šią popietę ne tik prisiminėme tradicijas, bet jas ir išbandėme: tikrinome kiaušinių tvirtumą, bandėme išsiaiškinti tą žmogų, kuris moka išsirinkti stipriausią kiaušinį, ridenome kiaušinius, puošėme Velykų medį, kepėme ir ragavome duoną, užkasėme kiaušinį sode, kad būtų geras derlius šiais metais. Kad namuose visus metus būtų skalsa, pirmąjį nuluptą kiaušinį prie Velykų stalo supjaustėme į tiek dalių, kiek už stalo sėdi žmonių, ir pasidalinome visi po dalelę. Džiugu, kad šiuo užimtu laikotarpiu randame laiko pabūti kartu, pasidalinti tradicijomis ir papročiais.

Radviliškio Lizdeikos gimnazija, Sonata Vaitiekūnė

Patyčių dėžutė
Reklaminis skydelis
Kuriame Lietuvos ateitį
Reklaminis skydelis
FR
Reklaminis skydelis
Elektroninis dienynas
Reklaminis skydelis
Apklausa
Ką pirmiausia reikėtų daryti, kad gerėtų Tavo mokymosi pasiekimai?
 
LAMA BPO
Reklaminis skydelis
Jaunimo linija
Reklaminis skydelis
Mukis
Reklaminis skydelis
Lankytojai
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien4
mod_vvisit_counterVakar0
mod_vvisit_counterŠią savaitę4
mod_vvisit_counterŠį mėnesį4